Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

4
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Czytali temat:
Marcin Krukowski emilia wilczewska *** *** Bartek Brzyśkiewicz Marek P Mateusz Matias Mariusz0o halotunowa SzczepanS Ann31 Marian Zamojski Monika J Kasia :) (25334 niezalogowanych)
6 Postów
Monika Gancarczyk
(garnuszki)
Wiking
hej

Witam wszystkie mamusie i te z brzuszkami i te ze szkrabami już na rękach ehhe.
jestem mama dwuletniego synka Olafa, dokładnie dziś świetuje swoje drugie urodzinki!!
Olaf urodził się w Norwegii! Jeśli chodzi o poród i opieke w szpitalu to super, czułam sie dosłownie jak w hotelu, rodziłam na Baerum.Chociaż mogłabym się doczepić do tegoo że mnie nie nacięli i w konsekwencji czego pękłam, natomiiast jeśli chodzi o prowadzeni ciąży to mam mieszane uczucia, przeraża mnie to że nie wykonuja tu wcześniegj badania USG, dopiero połówkowe. Z tego powodu w Polsce dodatkowo chodziłam do lekarza i tam miałam wykonywane wszystkie potrzebne Usg i badania.

niebawem chcemy postarać się o rodzeństwo dla Olafka i zrobię tak samo jak w pierwszej ciązy, będę chodizć tu normalnie na kontrolę, a w Pl na USG i dodatkowe badania. jakoś wolę wiedzieć od samego poczatku czy wszytsko ok z dzidzią. bo jeśli n p coś by było nie tak można wcześnie reagować i coś zacząc robić. moj aprzyjaciółka np kiedy była w ciąży dowiedziała się na samym początku o tym ż ebędzi emiała dzieciątko chore i jescze w brzuszku miało wykonane dwie operacje.

co do usg bioderek to nie wykonuja tutaj, co mnie przeraziło! na szczęście podczas wizyt w Pl chodzimy do pediatry na kontrolę dla świętego spokoju i wszytsko jest ok.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
41 Postów
Kobieta :) Polka
(Noriska)
Nowicjusz
Pekaja wszystkie kobiety w czasie podoru Pytanie tylko jak mocno. Jesli u Ciebie bylo to pekniecie trzeciego stopnia to rzeczywiscie naciecie byloby lepsze. Przy stopniu pierwszym i drugim pekniecia lepiej sie goja. Poza tym naciecie to juz nie jest porod naturalny a ubytek krwi jest taki sam jak przy CC.

Wystraczy poczytac sobie na stronie o tym czym jest naciecie
rodzicpoludzku.pl

Jesli chodzi o USG to zawsze mozna poprosic o wczesniejsze. Pytanie tylko po co przy normalnie rozwijajacym sie dziecku? Jak sa wskazania, to sie tu robi wiecej USG. Jak tak np. mam, bez proszenia.

A bioderka. Jak sama piszesz, wszystko w porzadku. I tak jest u 90% dzieci. Dobry lekarz, polozna, bez USG jest w stanie stwierdzic nieprawidlowosci.

USG jest wykonywane od ok 20 lat w takiej skali. Jakos nasze matki nie byly przerazone jego brakiem. W przypadku nieprawidlowych bioderek pakowaly nas szeroko w tetre i po krzyku.

A jesli chodzi o pieluszki jednorazowe - to czy mamy chlopcow wiedza o zagrozeniach wynikajacych w podwyzszonej temperatury dla rozwoju jaderek. Pieluszka jednorazowa nie oddycha (na probe warto wziasc jedna, przylozyc scisle do ust i oddychac). Po 25 latach masowego stosowania pieluszki jednorazowej przybywa mlodych mezczyzn z problemami plodnosciowymi. Sadze, ze jest to wiekszy problem niz brak USG bioderek a o ktorym sie glosno nie mowi.....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
86 Postów

(annullkka)
Początkujący
Ja popekalam i mialam chyba jeden szew.W ogole nie bolalo i chyba po dwoch dniach nie czulam,ze cos sie stalo.
Co do usg bioderek...Tu lekarz tak sprwdzil nozki ukladajac je w roznych pozycjach,ze mysle iz na pewno wszystko jest dobrze
Ale z pieluszek jednorazowych nie zrezygnuje,choc w helsestatjon proponowali,ze beda prali free pieluszki tetrowe
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
41 Postów
(Noriska)
Nowicjusz
Tetra jest powoli przezytkiem. Choc ja na pierwsze miesiace planuje tetre i otulacz welniany.

Ja sie przekonalam do wielorazowek ze wzgledu na ich przyjaznosc dla pupy dziecka. Ekologia (gory pampersow) to dla mnie bzdura, bo pranie i detergenty tez maja swoj wplyw na srodowisko.

Jest teraz taki wybor pieluszek wieolorazowych formowanych, latwych w uzyciu jak pampers. Wybor fasonow, wzorow, kolorow moze spowodowac zawrot glowy Co wiecej - nie tylko bawelniane ale bambusowe i konopne (bambus ma wlasciwosci antybakteryjne). I nie trzeb aich gotowac ani prasowac.

Warto poczytac i poogladac
forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=61482
pieluszkarnia.pl/index.php?k69,pieluszki...ne-wszystko-w-jednym
pieluszkarnia.pl/index.php?k67,pieluszki-formowane
www.bleieboden.no/kategori.php?kategori=3
www.bleieboden.no/kategori.php?kategori=2
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
73 Posty
Początkujący
ja wychowałam swoich synów na pieluchach jednorazowych i nie wyobrażam sobie innej opcji.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
400 Postów

(marta86)
Wyjadacz
A ja na opiekę tutaj nie narzekam. Byliśmy z synkiem u lekarza gdy była taka potrzeba i przyjeli nas naprawde serdecznie udzielili pomocy. Jeśli chodzi o prowadzenie ciąży to szwagierka była w 7tyg ciąży i wykonali jej wszystkie badania. Następna wizyte miała mieć właśnie w 12 tyg aby przeprowadzić USG. Co prawda do spotkania nie doszło bo wyprowadziła się do Stavanger i teraz tu ma prowadzoną ciąże i też jest zadowolona. Ja swoja pierwszą wizyte mam w środę
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Monika Gancarczyk
(garnuszki)
Wiking
jeśli chodzi o to nacięcie u mnie to , miałam na myśłio to że cięzko przez to rodziłam i dłużej. nie dopisałam jednak że teraz w sumie to jestem zadowolona, miała tylko dwa szwy, a co naturalne to naturalne, wPl standartowo nacinają koniety, pewnei chodzi o to żeby szybciej posżło i problem z głowy. jednak słyszłam że to nie powinno tak być, moż emiec poznije niemiłe konsekwencji dla koniety np przy współżyciu itd. więc w sumie teraz jestesm zadowolona hehe

co do pieluszek jednorazowych, to pewnie racja że są mniej przyjemne dla pupy niż tetrowe, jednak ja sobie nie wyobrażam iśc np na spacer z dzieckiem w zimie i założyć taką pieluszkę, zresztą często pewnie zawartośc pileuszki przekatywałaby pewnie na ubrania itd. ja stawiam na wygodę i owlę miec czas na inne rzeczy al eto moje zdanie!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
41 Postów
(Noriska)
Nowicjusz
obecnie na pieluszki tetrowe lub formowane naklada sie tzw.otulacz, ktory chroni przed przeciekaniem. Spacer to nie kilkanascie godzin zatem mozna wziasc ze soba wreczek by ewentualnie zabrudzona pieluszke do niego wrzucic i potem wyprac

A z pampersa tez moze przeciaknac
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
86 Postów

(annullkka)
Początkujący
Mi z pampersa nigdy nie przecieklo ..heheh 4 miesiace uzywam
Ja wiem i rozumiem,ze tetrowe i wielorazowe pieluchy sa zdrowsze,ekologiczniejsze itp...Ale na moje lenistwo nic sie nie poradzi!
Pampersy sa wygodne i juz.Nawet sam fakt,ze kupisz je w kazdym sklepie,a nie szukac po specjalistycznych stronach ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj
41 Postów
(Noriska)
Nowicjusz
Pamki musisz pojsc i kupic wiele razy. A wielorazowe raz, dwa razy i po krzyku

Wiem, wiem, wygoda z jednorazowymi jest na pewno wieksza ale nie robmy z wielorazowek takiej niewygody. Prac przy dziecku i tak trzeba (przynajmniej dopoki nie wymysla jednorazowych ubranek i poscieli). A ze sie dorzuci troche wiecej.... i ten czas zaoszczedzony na lataniu do sklepu po kolejne paczki (plus ich dzwiganie do domu z domu do smietnika) - bezcenny
Tak mozemy sie licytowac.
Kazda z nas dokonala wyboru Ja tylko osmielilam sie uprzejmie doniesc, ze wielorazowki sa i to jakie !!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok