Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

3
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Materiały budowlane z Polski - Norwegia

4 Posty

(yoolija)
Wiking
Witam.
Może już ktoś coś takiego robił.Chciałabym tirem przewieźć materiały na remont domu na użytek własny, a jestem osoba prywatną więc nikt nie wystawi mi faktury z zerową stawką vat.Z tego co do tej pory się dowiedziałam, jedynym legalnym sposobem przewiezienia materiałów jest zakup ich na fakturę vat i ponowna opłata momsu w Norwegii.
Czy ktoś już przewoził takowe materiały i ma jakieś doświadczenie w tych sprawach?
Będę bardzo wdzięczna za podpowiedź, bo logistyka to u mnie nie najmocniejsza strona.
Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
yoolija napisał:
Witam.
Może już ktoś coś takiego robił.Chciałabym tirem przewieźć materiały na remont domu na użytek własny, a jestem osoba prywatną więc nikt nie wystawi mi faktury z zerową stawką vat.Z tego co do tej pory się dowiedziałam, jedynym legalnym sposobem przewiezienia materiałów jest zakup ich na fakturę vat i ponowna opłata momsu w Norwegii.
Czy ktoś już przewoził takowe materiały i ma jakieś doświadczenie w tych sprawach?
Będę bardzo wdzięczna za podpowiedź, bo logistyka to u mnie nie najmocniejsza strona.
Pozdrawiam

Nie ma znaczenia fakt, ze jestes osoba fizyczna. Jezeli sprzedajacy nie chce wystawic faktury VAT0, po prostu poszukaj innego. Wiem, ze niektorzy maja takie widzimisie, zaslaniajac sie jakimis(!) tajemniczymi przepisami.. w praktyce wszystko rozbija sie wylacznie o ich niewiedze i niewiedze ich ksiegowych Skladow budowlanych jest od groma, wiec to chyba najprostsze rozwiazanie.

Druga opcja to zakup z Polskim VAT, zaplacenie VAT(Moms) w Norwegii i w oparciu o dokumenty celne odzyskanie polskiego VAT. Zapytaj w firmach spedycyjnych, bardzo czesto moga zalatwic za Ciebie wiekszosc papierkow.. Ja zrobilem tak raz.. jak dla mnie za duzo *chodzenia* i czekania.. od tamtej pory tylko selekcja sprzedajacych i sprawni posrednicy..
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty

(yoolija)
Wiking
Dzięki bardzo.
No niestety woli pomocy w ludzkim narodzie nie ma zbyt wiele niestety.....A każdy mówi co innego.Ale trzeba swoje wychodzić.To też jednorazowo będzie...mam nadzieję....
Pozdrawiam i wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
monika cicek
(monika11)
Wiking
zyjesz zarabiasz w Norgre
kupuj tutaj

ze tez musita kombinowac
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-11  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Kow@lski)
Wiking
yoolija napisał:
Dzięki bardzo.
No niestety woli pomocy w ludzkim narodzie nie ma zbyt wiele niestety.....A każdy mówi co innego.Ale trzeba swoje wychodzić.To też jednorazowo będzie...mam nadzieję....
Pozdrawiam i wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!

Skoro kazdy mowi co innego, moze najlepiej zasiegnac opinii /pisemnej oczywiscie/ urzedu skarbowego stosownego do miejsca, gdzie bedziesz kupowac materialy. Przy zakupie uslugi transportowej jest juz rozroznienie na osobe fizyczna i firme /od poczatku juz minionego roku/, z tym ze co do osob fizycznych przepisy pozostaja niezmienione, czyli takie jakie zostaly wprowadzone po wejsciu Polski do UE. Trzeba udowodnic, ze usluga dotyczy transportu miedzynarodowego, a z tego co widze takim jest /transport z panstwa Wspolnoty do panstwa spoza Wspolnoty, czyli do Norwegii. Udowodnic mozna na podstawie listu przewozowego.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty

(yoolija)
Wiking
Witam ponownie.
A więc udało się.Mimo że tu "mieszkam i zarabiam pokombinowałam" i transport na miejscu i wszystko czego nie dało się tutaj kupić i ciut więcej, mam.
Tak jak Sethur pisał, nie ma znaczenia że jestem osobą fizyczną.
Największym problemem we wszystkim okazało się znalezienie sprzedawcy, który wystawi fakturę zerową.Trochę dzwonienia, ale się udało.
Każda firma boi się że się ja wykołuje, jak to jest dość popularne, i zamiast wywieźć z Polski zbuduję sobie dom w Wólce Małej.
Gdyby ktoś potrzebował pomocy w temacie i podpowiedzi służę pomocą.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Wiking
Witam Serdecznie!
Ja wlasnie mam taki problem, robie remont w domu i chcialabym kupic duzo materialow w Polsce jak odzyskac podatek vat zaplacony w Polsce? Bardzo Prosze o rady!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
edyta kowalska
(czajka)
Wiking
w Polsce powinni ci wystawic fakture z vat zwolniony jest to faktura wywozowa musisz to oclic i zglosic pozniej na granicy Norweskiej i w tedy placisz vat w Norwegi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
22 Posty
janek ww
(janek100)
Wiking
My ostatnio kupiliśmy ze strony materialybudowlane.no
Zamówiliśmy wełnę rockwool ,blachodachówkę na dach oraz całą chemię budowlaną do płytek i elewacji.
Z dostawą pod Oslo trwało to około 1,5 tyg .
Wszystkie papiery i cła załatwiła firma z tej strony ,kontakt też był bardzo dobry.

Możemy polecić
Zgłoś wpis
Oceń wpis:11  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok