Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

3
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Wszystkim "nowym" w Norwegii - Norwegia

Czytali temat:
Joanna Kuchnicka Moniqa ;) (2150 niezalogowanych)
1 Post

(olinka)
Wiking
Witam wszystkich "nowych" lub "przyszłych" emigrantów
Myśle że może się Wam to przydać. Parę informacji widzianych oczami rodaków.

Rewelacyjne opisy ,no rewelacja.

Jestem oczarowana tą stronką

evewnorwegii.blogspot.com/p/dojazd-do-no...ii-cz-1-samolot.html

evewnorwegii.blogspot.com/search/label/j%C4%99zyk%20norweski

evewnorwegii.blogspot.com/search/label/j...4%87%20zarobk%C3%B3w
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(iks)
Wiking
No dobrze olinka ,to jest zawsze ciekawe.Norwegia to ciekawy kraj.
Tylko kto ma czas i pieniądze aby go poznawać?.
Rub tak dalej
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Lærer)
Wiking
iks napisał:
No dobrze olinka ,to jest zawsze ciekawe.Norwegia to ciekawy kraj.
Tylko kto ma czas i pieniądze aby go poznawać?.
Rub tak dalej

Chyba, kazdy, kto ma normalna/przecietna prace. Nie trzeba nocowac w 5-gwiazdkowych hotelach. Jezeli juz sie tu jest, "grzechem" byloby troche nie pojezdzic..
Szczerze mowiac, dziwi mnie troche twoje podejscie...

PS. Cytowanymi blogami nie jestem zachwycony... Kwestia gustu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
352 Posty
Katarzyna Jakubowska
(Katarzyna)
Stały Bywalec
Popieram Cię Lærer,

Norwegia zaskakuje na każdym kroku rozmaitością, różnorodnością. Ja jestem tu dopiero 2 miesiąc a nacieszyć oczu nie mogę bliskością morza, i tym, że także góry mam na wyciągnięcie ręki. I to "zaplecze" to uprawiania tylu dyscyplin sportu. Jak widzę biegające starsze panie czy całe grupy osób, uśmiech sam wskakuje na twarz. To kraj ruchu. Aktywności. Nie chcemy się ruszać? - też nie ma problemu. Dla zatwardziałych miłośników samochodów Norwegia ma na prawdę zapierające dech widoki i miejsca...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
512 Posty
ania s
(ania_s)
Wyjadacz
dziwny/a iks jestes
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(olinka)
Wiking
Faktem jest ,że ten blog nie musi się wszystkim podobać - o gustach się nie duskutuje
Moim zdaniem jednak jest tam wszystko co ja jako "nowa " chciałam wiedzieć.
Nie tylko suche fakty, że Norwegia to państwo policyjne, ale jak w życiu codziennym to się ma itd
Ten blog nie tylko opisuje wycieczki , ale też codzienne sprawy na które niestety trzeba zwrócić uwagę i się do nich przyzwyczaić.
Wiele razy Was pytałam "co wy na to ,jak sądzicie " itd..
Interesowały mnie fakty ,ale i opinie też , tam jest wszystko co mi się przyda by się odszukać w nowej rzeczywistości , która jest inna niż w Polsce.

Komu się przyda to ok ,a komu nie to trudno
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Lærer)
Wiking
No wlasnie, miedzy innym nie podoba mi sie sformulowanie "panstwo policyjne". Pantwo policyjne to takie, gdzie policja jest PONAD prawem (PRL, Korea Pln. Kuba...). To, czy w Norwegii podobaja nam sie wszystkie prawa, czy nie, jest kwestia dyskusji. Faktem jest natomiast, ze prawa uchwala demokratycznie wybrany Storting oraz rzad. Obie ten instytucje reprezentuja wole wiekszosci wyborcow. Jezeli nie podoba nam sie np. bardzo rygorystyczne prawo alkoholowe, mozemy w nastepnych wyborach glosowac na partie, ktora chce je zliberalizowac (w tym przypadku FrP). Natomiast twierdzenie, ze Norwegia to panstwo policyjne, np. dlatego, ze komus zgodnie z obowiazujacym prawem skonfiskowano na granicy alkohol, jest dla mnie smieszne, i swiadczy o niezrozumieniu istoty demokracji. Policja oraz sluzby celne odpowiedzialne sa za EGZEKWOWANIE uchwalonych praw. W moim udczuciu nie ma nic gorszego niz system polski, gdzie prawa sa uchwalane, ale nikt sie nimi specjalnie nie przejmuje (szczegolnie jezeli ma sie pieniadze). Wielu Polakow, wychowanych w tym systemie, probuje przeniesc swoje zachowania do Norwegii i klnie na "panstwo policyjne", bo np. nie udalo im sie "dac w lape" policjantowi, kiedy jechali po pijanemu/lub przekroczyli predkosc i bez wzgledu na stan majatkowy musza poniesc konsekwencje prawne.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
352 Posty
Katarzyna Jakubowska
(Katarzyna)
Stały Bywalec
Ja zastosowała bym określenie: uporządkowany kraj. Według mnie. To co daje tu największy sukces to jasno określone zasady, przepisy i ich nieuchronność oraz egzekwowanie. Jeśli coś zbroję jest w 100% pewne, że poniosę za to karę.

Mandaty samochodowe jak słyszę, małe nie są, dlatego dość długo byłam w totalnym szoku obserwując jazdę aut w Norwegii /wiem, wiem, nie wszyscy jeżdżą OK, ale miażdżąca większość/, gdzie pomiędzy pojazdami jest odległość co najmniej 10m, nikt nikogo nie wyprzedza, nie trąbi. Bardzo podoba mi się kiedy traktor czy inny pojazd jadący wolno, mając za sobą kolumnę samochodów, grzecznie korzysta z pierwszej okazji i na najbliższej zatoczce zjeżdża by ustąpić samochodom i nie utrudniać ruchu. Traktowanie przejść dla pieszych to kolejna dla mnie miła nowość. Wiadomo, że piesi mają tu pierwszeństwo, więc z definicji ruch jest ostrożny, nikt się nie wykonuje niebezpiecznych manewrów.
Żeby nie było, że mam różowe okulary to oczywiście widziałam sporadyczne jazdy bardzo młodych Norwegów, którzy próbują swoich sił jeżdżąc...nie koniecznie zgodnie z przepisami.

Odpowiada mi także przepływ informacji, ogólny dostęp do danych. W kwestii alkoholu tej nie mam zastrzeżeń. Odkąd tu jestem widziałam jedną pijaną osobę, kobietę, ok. 40 lat, ale to było w Bergen, nie w mojej miejscowości. Mam jednocześnie także wrażenie, że Norwegowie piją dużo patrząc na kupowany w kartonach zapas na weekend, podczas gdy moje ulubione czerwone winko latało samotnie po dnie koszyka . Jeżeli ich żołądki to zniosą, niech im lekkim będzie ten maraton, byle grzeczni przy tym byli, to nikomu nic do tego.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(olinka)
Wiking
i znowu ktosik szuka czegoś innego niż chciałam przekazac..
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(olinka)
Wiking
Lærer napisał:
No wlasnie, miedzy innym nie podoba mi sie sformulowanie "panstwo policyjne". Pantwo policyjne to takie, gdzie policja jest PONAD prawem (PRL, Korea Pln. Kuba...). To, czy w Norwegii podobaja nam sie wszystkie prawa, czy nie, jest kwestia dyskusji. Faktem jest natomiast, ze prawa uchwala demokratycznie wybrany Storting oraz rzad. Obie ten instytucje reprezentuja wole wiekszosci wyborcow. Jezeli nie podoba nam sie np. bardzo rygorystyczne prawo alkoholowe, mozemy w nastepnych wyborach glosowac na partie, ktora chce je zliberalizowac (w tym przypadku FrP). Natomiast twierdzenie, ze Norwegia to panstwo policyjne, np. dlatego, ze komus zgodnie z obowiazujacym prawem skonfiskowano na granicy alkohol, jest dla mnie smieszne, i swiadczy o niezrozumieniu istoty demokracji. Policja oraz sluzby celne odpowiedzialne sa za EGZEKWOWANIE uchwalonych praw. W moim udczuciu nie ma nic gorszego niz system polski, gdzie prawa sa uchwalane, ale nikt sie nimi specjalnie nie przejmuje (szczegolnie jezeli ma sie pieniadze). Wielu Polakow, wychowanych w tym systemie, probuje przeniesc swoje zachowania do Norwegii i klnie na "panstwo policyjne", bo np. nie udalo im sie "dac w lape" policjantowi, kiedy jechali po pijanemu/lub przekroczyli predkosc i bez wzgledu na stan majatkowy musza poniesc konsekwencje prawne.

Nie będę się sprzeczać co do użytych sformułowań, jak i podkopywać definicji "państwa policyjnego".
Moim celem było pokazanie różnic panujących w systemie, kulturze jak i krajobrazie norweskim a polskim ,które to dla nowicjuszy budzą wiele emocji i przede wszystkim zdziwienie.
Użyte w blogu sformułowania są odczuciami osobistymi osoby piszącej , jednakże pokazującej zaskoczenie i zdziwienie panującymi zwyczajami, które doświadczyła w kontakcie z tym krajem na tzw "dzień dobry" ..
Dziewczyna prowadząca ten blog nie potępia ,a wręcz przeciwnie ,zaznaczyła plusy upowszechnienia danych ,a że ogólnie zwykło się mówić "państwo policyjne" to już inna sprawa
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok