Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

5
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Przeprowadzka do Norwegii - Norwegia

Czytali temat:
Piotrek B dawid bisset kanar krajan Monika Wachnik Pawel Tadus Kula Kot Mateo91 Advokatfirma Helliesen Moniqx93 Gosia2602 (6745 niezalogowanych)
1 Post

(Edytka Jarek)
Wiking
Witamy!
Jesteśmy rodziną z 12 letnią córeczką i na dniach będziemy mieli synka czyli wszystkie dzieciMieszkamy od 6 lat w Anglii ale zamierzamy się przenieść do Norwegii w okolicach lipca.
W Anglii nie ma szans na jakąś barwniejsza przyszłość dla dzieci, jest coraz gorzej.A angielska mentalność nie jest wzorującą dla naszych dzieci.
Proszę powiedzieć jak się zaczepić na początek,co trzeba załatwiać, gdzie szukać pracy.
Mąż jest technikiem obróbki skrawaniem i historykiem.Ma prawo jazdy b,c. Był taxi driverem,ma ukończony kurs ochroniarski.Mamy doświadczenie w rolnictwie, ponieważ mamy gospodarstwo w Polsce( w prawdzie niewielkie ale jest)
Moja pasją są masaże od klasycznych, refleksologia,Shantala,fizykoterapia, porażenia mózgowe, po masaże chińskie, gua sha, banki chińskie,bioenergoterapia.Chociaż na początek szukam pracy jako sprzątaczka czy gosposia..Znamy dobrze angielski.
Proszę powiedzieć jakie miejsce w Norwegii najlepiej wybrać wybrać do życia z rodziną.Nie lubimy zgiełku.
Za każdą cenną radę serdecznie dziękujemy.Pozdrawiamy Serdecznie Edyta i Jarek
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-10  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Co by tu napisac, aby nie zabrzmialo niemiło.... hmmm... myśle, ze najlepiej wybrac to miejsce, w ktorym bedzie dla was praca.
1. Co trzeba załatwic - najpierw prace na umowe , czyli legalną, potem znależć mieszkanie, wpłacić depozyt, pierwszy czynsz. Potem juz mozna spokojnie zarejestrowac sie na nstronie UDI, a potem odebrac pozwolenie na pobyt. Nastepnie zalatwic sprawy z numerem personalnym, karta podatkowa, lekarzem, zameldowaniem. Zapisac dziecko do szkoly.
2. Jezeli nie macie tu pewnej pracy i nie macie tu NIKOGO, KTO WAM POMOZE NA POCZATKU - to nie ma opcji, aby przyjechac tu z rodziną. Po prostu nie da sie....
Jeszcze male p.s. do sprzatania nie trzeba miec zadnych "papierow", ale w firmach sprzatajacych wymagaja znajomosci norweskiego . Do innych zawodow najlepeij miec dokumenty. Acha, - wszystkie dokumenty w sparwie pobytu tutaj są po norwesku lub angielsku, ale jest obsługa w j. polskim.
Polecam lekturę : www.nyinorge.no , poczytajcie sobie. Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Edytka Jarek)
Wiking
Wiemy że mąż musiałby pierwszy pojechać i pozałatwiać wszystko my byśmy dojechali ewentualnie, no niestety nie mamy nikogo kto by nam pomógł
Zgłoś wpis
Oceń wpis:8  
Odpowiedz   Cytuj
512 Posty
ania s
(ania_s)
Wyjadacz
no najwiekszy sens jest jak jedna chociaz osoba ma prace na stale, na czas nieokreslony. Wiem ze ludzie wyjezdzali w ciemno i tez sobie dawali rade. Ale im wieksza rodzina tym wieksze ryzyko, ze maozna stracic wszystko. Sprobujcie poszukac pracy na www.finn.no i www.nav.no generalnie wrzuc oferty w jakis slownik, bedziesz miala orientacje co potrzebne jest na rynku. Niewiem co jeszcze to ze tu drogo to nie musze tego pisac. A z dokumentow to Hilton wszystkie wypisala.
Norwegia dla mnie, wydaje mi sie spokojna, miasta sa niewielkie, mniej wariatow niz z UK.
powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
64 Posty
Kamila P-L
(starlett)
Początkujący
Ja polecam Bergen!
I słyszałam że pilnie potrzebują kierowców autobusów tutaj bo mają niedobór!

i mam pytanie o ta stronę:
www.nyinorge.no/pl/Nowicjusz-w-Norwegii/...e-ustawodawstwa-EOG/

a konkretnie o ten wers:
"Jeśli jesteś obywatelem EU/EOG/EFTA i chcesz przebywać w Norwegii przez okres dłuższy niż 3 miesiące, musisz posiadać pracę."

ja tu mieszkam 4 miesiace, nie zaarejestrowalam sie jeszcze, nie mam pracy bo przenioslam sie tu do chłopaka norwega, wiec jesli sie zarejestruje najpierw na te 3 miesiace, ale pracy nie znajde, to po 3 miesiącach co mi zrobią? Deportują mnie??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-9  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Do chłopaka Norwega... hmm.... Czym predziej zacznij pracowac Bo jak miłosc sie skonczy to owszem, bedziesz musiala opuscic Norwegię, a moze sie to okazac trudne dla ciebie.
A powaznie - dlaczego jeszcze nie zarejestrowalas sie jako jego kobieta/narzeczona/konkubina jak zwal tak zwał???Przeciez obecnie nie masz w Norwegii praw do niczego. Twoj chłopak tez widze nie bardzo dba o wasze interesy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
64 Posty
Kamila P-L
(starlett)
Początkujący
Hilton napisał:
Do chłopaka Norwega... hmm.... Czym predziej zacznij pracowac Bo jak miłosc sie skonczy to owszem, bedziesz musiala opuscic Norwegię, a moze sie to okazac trudne dla ciebie.
A powaznie - dlaczego jeszcze nie zarejestrowalas sie jako jego kobieta/narzeczona/konkubina jak zwal tak zwał???Przeciez obecnie nie masz w Norwegii praw do niczego. Twoj chłopak tez widze nie bardzo dba o wasze interesy.

bo miałam swoje powody,
bardzo nieładnie oceniać kogoś w ten sposób, no ale cóż...
nie każda miłość się kończy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(ankaper)
Wiking
starlett nie obruszaj sie na rady Hilton. Ona ma racje. Milosc jest bardzo pozytywnym uczuciem i wynosi nad ponad przecietnosc niestety. Zapominamy o szarym zyciu i codziennosci. A potem jest rozczarowanie i zawod. Jezeli masz chlopaka Norwegia to zarejestruj sie jako konkubina i masz opieke medyczna, kurs norweskiego i wiele innych korzysci. A co jak zajdziesz w ciaze? To tez jest niemozliwe?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Starlett, ja nie oceniam ciebie ani twojego chłopaka, bo mnie wasze sprawy nie interesują. To ty napisalas na forum i zadalas pytanie. Jakiej odpowiedzi sie spodziewalas???
Opowiem ci cos. Znam pewnych ludzi, kobeta rozwiodla sie z mezem bo ją bił i znalazla sobie innego. Zyli dlugo razem, jakies 20 lat. Ale on w tym czasie sie nie rozwiódł, bo jakos tak schodzilo... Mieszkali razem, ona miala alimenty na siebie przyznane prz rozwodzie - 450 zł, a on mial wysoką emeryture z kopalni i jeszcze dorabial, mieszkali w jego lokum. I wiesz co sie stalo??? miesiac temu on zmarł na zawał. A ta pani zostala z niczym. Teraz mieszka u corki i ma 450 zł na utrzymanie. Bo przez 20 lat zyli i mysleli nie wiem o czym... Ona byla przez te lata jego kochanką, prawnie nikim, bo byl zonaty.
Dlatego Starlett trzeba myslec o wszystkim, bo milosc zawsze sie konczy, roznie - mozna zerwac, rozstac sie, lub po prostu ktos umiera...
Pozdrawiam i zycze powodzenia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-8  
Odpowiedz   Cytuj
64 Posty
Kamila P-L
(starlett)
Początkujący
o matka ja mam zamiar sie zarejestrowac, ale nie byłam tu non stop po prostu,
jak i rowniez wyjsc za mąz w nast roku
pytalam teoretycznie bo bylam ciekawa co mogą zrobic

ale nie uwazam ze musze sie tlumaczyc obcym ludziom z mojego zycia, jak również byc ocenianą przez kogoś kto wogóle nie powinien tego robić

jako konkubina/narzeczona mogę miec kurs za darmo??
i gdzie?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:8  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok