Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

2
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

depresja w pracy - Norwegia

862 Posty

(6e6)
Maniak
ktos szedl na zwolnienie chorobowe z depresja wypalenia w pracy ?? jak to wyglada u lekarza ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
499 Postów
Krystian Kozyra
(Krystian85)
Wyjadacz
6e6 napisał:
ktos szedl na zwolnienie chorobowe z depresja wypalenia w pracy ?? jak to wyglada u lekarza ?
------------------
W tego typu przypadkach długotrwałego. 100 % płatnego , zwolnienia udziela każda norweska brannstasjon w oparciu o analizę mentalnych popiołów.Jednostka chorobową nosi nazwę " polsk simulant".
Zmien fuche dyrektora banku na coś na rusztowaniu, może....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-11  
Odpowiedz   Cytuj
1577 Postów
cysiek33
(cysiek33)
Maniak
Krystian85 napisał:
6e6 napisał:
------------------
W tego typu przypadkach długotrwałego. 100 % płatnego , zwolnienia udziela każda norweska brannstasjon w oparciu o analizę mentalnych popiołów.Jednostka chorobową nosi nazwę " polsk simulant".

6 rano a ten juz nacpany
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Depresję przyznają obecnie tylko w Rogalandzie
Dla branży olejowej i budowlanej
Dają tabletki i zalecają przebywać na MN
Wynajeli nawet dla MN 3 discjokei
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
983 Posty
Dorota Hansen
(HotLips)
Maniak
6e6 napisał:

Utbrenthet / stress / depresjon sa jednostkami chorobowymi na ktore mozesz dostac zwolnienie od swojego fastlege. Mysle, ze dostaniesz 14 dni na poczatek.
Jezeli masz dobrego fastlege to najpozniej po dwoch tygodniach powinien skierowac ciebie do DPS albo do psychologa ( jezeli objawy sie poglebija, albo nie ma poprawy ). Niestety okres oczekiwania na wizyte jest u psychologa dlugi. Prywatnie ( np. Volvat ) dostaniesz sie do psychologa bez kolejki.

Jezeli twoja firma jest zobowiazana do oferowania uslug Bedriftshelsetjeneste, to wtedy mozesz skorzystac z uslug psychologa albo psykiatrisk sykepleier tam.

Pamietaj, aby nie lekcewazyc tej choroby. W internett znajdziesz rady i porady jak sobie z tym radzic. Jest to choroba dlugotrwala ( jezeli nie jestes udawaczem ) i duzo zalezy od tej pomocy jaka dostaniesz i od twojego wkladu.

np: oslo-psykologene.no/utbrenthet

PS. Od niedawna weszly nowe przepisy vedr. sykemelding. NAV på 8 tyg. dokonuje oceny zwolnienia i moze wymagac od ciebie atywnosci zawodowej. W innym wypadku sykepenger moga zostac wstrzymane.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
Wsrod norskow to jest bardzo typowa przypadlosc w momentach gdy traca prace lub konczy im sie kontrakt, deprymuje ich to tak mocno iz doktorki wypisuja im wszystko od psykisk ubalanse po depresjon. W niektorych przypadkach doznaja w takim momencie nawet kronisk alkoholisme.

Gdy pracowalem w NAV Forvaltning Finnmark z sykepenger to widzialem niezliczona ilosc takich przypadkow i wszyscy ktorzy mieli zwolnienie zatwierdzone przez doktorka mogli pobierac chorobowe.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
499 Postów
Krystian Kozyra
(Krystian85)
Wyjadacz
cysiek33 napisał:
Krystian85 napisał:
6e6 napisał:
------------------

6 rano a ten juz nacpany

---------------
Biere z Gabim ( Gabriel). Fajny gość - ledwo wszedł od razu dzieci i żoną uciekli. Spokój, cisza,.....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1577 Postów
cysiek33
(cysiek33)
Maniak
resortowe dzieci
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
345 Postów
P. H.
(Lomo)
Stały Bywalec
Tylko nie radzę jeżdzic samochodem na tych tabletkach. Bo jak się bierze zalecaną dawkę 3 x dziennie po jednej , to jest się bardziej w kosmosie niż po wódzie. I jak zrobisz dzwon to politi 5x będzie cię sprawdzać na zawartość alkoholu. I tak pobiorą krew i nie wiem jak ale wychodzi im żeś się naćpał legalnymi tabletkami i potem z ubezpieczeniem są niebywałe korowody.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
HWK HWK
(wuizetos)
Wiking
ja mam pytanie po trochu podobne. mianowicie tez mam ostatnio gorsze chwile w pracy i w ogole no i stalo sie wekend mi sie przedluzyl o dwa dni, dodam ze juz sica bralem 4 razy w tym roku ale czasami tylko jeden dzien i juz mi kierowniczka zapowiedziala ze musimy porozmawiac , dodam ze robie juz ok 3,5 roku i nigdy niedostalem zadnego upomnienia na pismie i czy moze mnie zwolnic? chociaz podejrzewam ze bedzie to pie*dolenie o szopie tzn czy mam problemy i jak moga mi pomoc. z gory dzzieki za odpowiedz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok