Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

3
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

1-2 noclegi Alesund - Norwegia

Czytali temat:
Marcin Polskie arkus1 KrzysiekNI izabella1 J.... Alesund Agnie Szka (5521 niezalogowanych)
4 Posty
Mariusz P
(Mariusz_P)
Wiking
Cześć,
czy znalazłby się ktoś, kto by zaoferował 1-2 noclegi w Alesund lub bliskiej okolicy? Ceny, które jak dotąd mi oferowano za 1 nocleg są po prostu przerażające, dlatego liczę na dobre serce, nie wygórowane oczekiwania finansowe (lub produkty z PL ) i kawałek podłogi na którym można się przespać Podróżuje z dziewczyną, więc byłyby nas 2 osoby.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Mariusz_P napisał:
Cześć,
czy znalazłby się ktoś, kto by zaoferował 1-2 noclegi w Alesund lub bliskiej okolicy? Ceny, które jak dotąd mi oferowano za 1 nocleg są po prostu przerażające, dlatego liczę na dobre serce, nie wygórowane oczekiwania finansowe (lub produkty z PL ) i kawałek podłogi na którym można się przespać Podróżuje z dziewczyną, więc byłyby nas 2 osoby.

hihostels.no/en/hostel/alesund-hostel/?g...2Ckr8CFQTecgodo1AAtQ

Dlaczego wybierasz sie do Norwegii skoro ciebie ma to nie stac?

Co za jaks dziwna moda ostatnio, ze ludzie kupuja np markowe rzeczy lub wyjezdzaja na zagraniczne wakacje, chociaz ich na to nie stac.

Kilka dni temu slyszalam w radiu jedna taka dziumdzia skarzyla sie, ze nie moze zapewnic dziecku wakacji za granica, bo ma slaby dochod z powody choroby. Kobieta byla juz 2 lata na zwolnieniu lekarskim z dziagnoza utbrenthet. OK, mozna byc przemeczonym, kazdy to zrozumie, ale nie 2 lata.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
Elise napisał:
Mariusz_P napisał:
Cześć,

Dlaczego wybierasz sie do Norwegii skoro ciebie ma to nie stac?
Co za jaks dziwna moda ostatnio, ze ludzie kupuja np markowe rzeczy lub wyjezdzaja na zagraniczne wakacje, chociaz ich na to nie stac.

hihostels.no/en/hostel/alesund-hostel/?g...CAkr8CFaTFcgodFXkAXg

Duzo ludzi bierze providenta i jezdzi.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Karol.Ky napisał:
A pozniej jest gwiazda programu Luksusfellen.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Mariusz P
(Mariusz_P)
Wiking
Wszystko kwestia podejścia. Nie trzeba mieć wielkich pieniędzy, żeby podróżować, wystarczy chcieć i realizować swoje marzenia. Proponuje zagłębić się w temat couchsurfingu, żeby zrozumieć, że kasa nie jest przeszkodą. Akurat wyjątkowo w tym mieście jest problem z ogarnięciem tego typu noclegu, stąd też moje ogłoszenie wśród społeczności polskiej. Ludzie z innych krajów bez problemu oferowali "darmowy" (w moim ogłoszeniu nawet tego nie proponowałem) noclegi i dziwnym trafem nie mają problemu z tym, że podróżnicy u nich się zatrzymujący nie są zamożni. Bym powiedział, że są bardzo przyjaźni i niekiedy poświęcają dobrowolnie swój czas, by oprowadzić po mieście.
Ale jak napisałem na początku wszystko kwestia podejścia i odrobiny dobrej woli
Dziękuję za link.

pozdrawiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Ja nawiazuje do obecnego trendu - nie stac mnie, ale musze.

Nie wiem jak w Polsce, bo tam nie mieszkam juz xx lat, ale w Norwegii jest coraz bardziej wyrazny trend zycia ponad stan i tlumaczenie tego tym, ze inni maja to ja tez musze. I dotyczy to wszystkiego - umeblowanie, ciuchow i wyjazdow, niezaleznie od dochodow daneg czlowieka.

Najlepsze jest to, ze im kto ma nizsze dochody, tym bardziej wydaje pieniadze na cos, co kompletnie nie jest mu do zycia potrzebne.
I to jeczenie we wszystkich mediach, ze ja biedny i mi sie nalezy - zupelnie jak ta kobieta co mieszkala sama z dzieckim na Karl Johans w 70m2 i skarzyla sie w TV, ze musi chodzic do Czerwonego Krzyza po darmowe jedzenie, bo po oplatach za mieszkanie i kupieniu ubrania juz nic jej nie zostaje.

Glupie panstwo, co wszystkim wmowilo, ze wszyscy maja miec jednakowo niezaleznie od wyksztalcenia i rodzaju pracy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
Elise napisał:
Karol.Ky napisał:

Program fajny, raz norweska sie para skarzyla, bo splacala dom i miala rate za dom 5000 czy 6000 koron miesiecznie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Karol.Ky napisał:
Elise napisał:
Karol.Ky napisał:

Program fajny, raz norweska sie para skarzyla, bo splacala dom i miala rate za dom 5000 czy 6000 koron miesiecznie.

Jeszcze lepszy byl gosciu, ktory zrezygnowal ze stalego zatrudnienia i zatrudnil sie w tej samej firmie jako freelance/firma jednoosobowa, bo mu sie wydawalo, ze freelancer nie placi podatkow.

Pewnie jak poszukasz, to znajdziesz ten odcinek - wszystkie leza na www.tv3.no/.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Mariusz P
(Mariusz_P)
Wiking
Niepotrzebnie generalizujesz i wszystkich wrzucasz do jednego worka. Jeśli jest to normą w Norwegii, to nie znaczy że jest to również normą na całym świecie. Nie wspominając o tym, że są "ludzie i ludzie", więc nie można powiedzieć, że nawet wszyscy mieszkańcy Norwegii są tacy jak opisałaś. Inna sprawa, że nie wiem skąd pomysł o moim życiu ponad stan i moje uważanie, że mi się wszystko należy? Sprawa jest prosta - lubie podróżować, poznawać nowe miejsca i ludzi, toteż kombinuje tak by robić to co lubię.
Abstrahując od powyższego, nie stać mnie na hotel w Alesund, stąd też moje ogłoszenie. Jeździłem przez coucha, jeżdżę i będę jeździł dalej, pomimo iż w Alesund póki co nie mogę znaleźć noclegu znajomi już całą Skandynawię mają tak zjechaną (a przynajmniej większe miasta).

Tak na marginesie, to ciekawe czemu bardziej chętni do pomocy i życzliwi są wszyscy inni poza Polakami. Po Twojej pierwszej wypowiedzi poczułem się od razu atakowany. Mam nadzieję, że Cię nie urażę, a tylko obiektywnie zwrócę Ci uwagę na ten fakt.
Żeby daleko nie szukać, 2 tyg temu byłem w Szwecji, bo akurat były tanie loty i bez problemu ogarnęło się nocleg u Szwedki. Powiem więcej, zostawiła nam chate do naszej dyspozycji, sama wyjeżdżając. Fakt że jej zapłaciliśmy, ale to były nieporównywalnie mniejsze pieniądze niż w hostelach.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Mariusz_P napisał:
Żeby daleko nie szukać, 2 tyg temu byłem w Szwecji, bo akurat były tanie loty i bez problemu ogarnęło się nocleg u Szwedki. Powiem więcej, zostawiła nam chate do naszej dyspozycji, sama wyjeżdżając. Fakt że jej zapłaciliśmy, ale to były nieporównywalnie mniejsze pieniądze niż w hostelach.
Skoro wiesz, ze tak mozna, to nie ma przeciez problemu zrobic tak samo w Alesund:
www.airbnb.com/s/alesund?
Tu, gdzie mieszkam duzo tak robi w sezonie letnim, choc malo kto wynajmuje tylko na dobe lub 2.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok