nie szczepia tutaj na gruzlice (BCG) i na hepatit B czyli zoltaczke,poniewaz nie jestes z karju zagrozonego
grozlice mozesz zaszczepic pozniej jak chcesz tak samo hepatitB,
ja nie szcepilam na gruzlice bo to i tak nie ma sensu bo ta szczepionka nie uodparnai z moich zrodel, a Ty rob jak chcesz...
.zeby dostac te szcepionki to recepte wypisuje Ci fastlege, lekarz rodzinny i kupujesz je sama na walsny koszt, hepatit kosztuje ok 150 nok za sztuke a potrezbne sa 3 dawki , z BCG nie wiem ile kosztuje...
dosatkowo jezeli chesz zaszczepic dziecko na rotawirusy to tez mozesz, idziedz tez do lekarza i dostajesz recepte, szczepionke trzeba zamowic , musza ja sprowadzic , kosztuje 700nok za szt i nazywa sie "ROTARIX" 2 dawki sa wiec caly koszt 1400nok, rotarix jest szczepionka doustna i podaje jaj lekarz , fastlege , polozna Ci jej ie poda bo jak mowia "nie maja obowiazku i nie podadza" - mialam z tym problem i musialam sie klocic

....
"rotarix" szcepionke podaje sie od 6 tyg i muszisz zakonczyc zanim skonczy 6 miesiecy !!!
ja zrobilam tak ze jak mala moja miala pierwsze szczepienia , czyi
w 3 mieiacu to podalam jej rano u lekarza rotarix, wtedy dostala w jedna nozke "prebewar" na pnaeumokoki a w druga nozke skojazona szczepionke "infanrix" i w raczke hepatitB "engerix",
wtedy po 6 tyg znowu rotarix i engerix i w 5 miesiacu prenewar i infanrix
hepatit B podjae sie 3 dawki , pierwsza iedy chcesz....druga po 6 tyg od zazcepienia i trzecia od 6 miesicey po pierwszym szcepieniu badz 5 miesiecy po drugim szcepieniu,