Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

6
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Zasady ruchu na rondzie dwupasmowym w Norwegii - Norwegia

Czytali temat:
Jan Nepomucen Marek Sas kazimierz wasikowski DanielSzczecin D. Magdalena Wroblewska mateuszust Wwww (5576 niezalogowanych)
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
miałem dziś scysję na rondzie w Sandnes z rodowitym Norwegiem.
mało do rękoczynów nie doszło
wjechaliśmy razem na rondo
ja na prawym, on na lewym pasie
wyszło, że obaj mieliśmy zamiar zjechać na drugim zjeździe
i on do mnie z mordą, że ja miałem obowiązek na prawym pasie zjechać na pierwszym zjeździe
a ja święcie przekonany i nauczony praktyką w Polszy i USA miałem pewność, że na prawym pasie mogę sobie jechać prosto, a to ten na lewym ma mi ustąpić pierwszeństwa
i kto miał rację
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2235 Postów
Anders B
(AndersB)
Maniak
jasta102 napisał:
miałem dziś scysję na rondzie w Sandnes z rodowitym Norwegiem.
mało do rękoczynów nie doszło
wjechaliśmy razem na rondo
ja na prawym, on na lewym pasie
wyszło, że obaj mieliśmy zamiar zjechać na drugim zjeździe
i on do mnie z mordą, że ja miałem obowiązek na prawym pasie zjechać na pierwszym zjeździe
a ja święcie przekonany i nauczony praktyką w Polszy i USA miałem pewność, że na prawym pasie mogę sobie jechać prosto, a to ten na lewym ma mi ustąpić pierwszeństwa
i kto miał rację
na logike on miał racje tylko wtedy jeśli twój pas był tylko do jazdy w prawo

ja ostatnio miałem taką sytuacje ze skrecałem na rondzie w lewo (dla mnie normalną rzeczą jest że z lewego pasa)a norek z prawego skrecał w lewo, ja 1wszy sie przyjebałem do niego bo mało brakowało ale on twierdził że moze z prawego skrecac w lewo
czegoś tu nie rozumie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
103 Posty
nat pat
(oiom)
Początkujący
a ulice dojazdowe byly dwupasmowe
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
tak
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
tez jestem ciekawa... bo z prawego pasa tez zjezdzam na drugim zjezdzie razem z samochodami na lewym pasie...ale ulice sa dwupasmowe dalej...

tutaj cos ciekawego do poczytania chociaz wiem, ze to sa nasze przepisy...

prawo-na-drodze.wieszjak.pl/ciekawostki/...-sie-na-rondzie.html
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
2235 Postów
Anders B
(AndersB)
Maniak
oiom napisał:
a ulice dojazdowe byly dwupasmowew moim przypadku tak ale skrecając w lewo mozna tylko z lewego pasa, bedąc na lewym moge jeździć w kółko na rondzie ale nie na prawym...
tak mnie uczono na kursach zawsze
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
W NORGE ... niestety zasada na rondzie , jest prosta i tępa jak NORWESKI ... fjell ...!!! .
---
TEN Z LEWEJ MOJEJ STRONY , MA BEZWZGLĘDNE PIERWSZEŃSTO , BEZ WZGLĘDU NA TO GDZIE I JAK SKRĘCA I WJEŻDŻA ... !!! .
---
Tak mnie nauczył rodowity /Norg/, zawodowy ,wojskowy , kierowca i tego PRAWIE się trzymam i jakoś do tej pory , nie miałem poważniejszych pyskówek , poza DŁUGIMI ŚWIATŁAMI ... !!! .

Ponieważ jak zwykle , nieraz , zapominam o tej zasadzie ... ! .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
gabriel napisał:

TEN Z LEWEJ MOJEJ STRONY , MA BEZWZGLĘDNE PIERWSZEŃSTO , BEZ WZGLĘDU NA TO GDZIE I JAK SKRĘCA I WJEŻDŻA ... !!! .
.

ale który ma pierwszeństwo
jak już sobie na rondo wjechali
rondo ma dwa pasy
i obaj chcą zjechać w jednopasmowy zjazd
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2235 Postów
Anders B
(AndersB)
Maniak
pierwszństwo powinien mieć ten z prawej bo niby gdzie miał jechać? w lewo nie mógł, tak mi sie wydaje, które to rondo w sandnes?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2235 Postów
Anders B
(AndersB)
Maniak
przykład: jak zjeżdżasz z autostrady na bryne(1 rondo na sandnes, 2na skeiane) są 2 pasy, z dwóch mozesz jechać prosto ale większość jedzie prawym, lewy jest zazwyczaj pusty, wszyscy walą z prawego prosto pomimo korku
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok