Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

6
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Praca dla kelnera w Oslo? Proszę o opinie. - Norwegia

27 Postów
kris5555 kris5555
(kris5555)
Wiking
Witam wszystkich.
Mam zamiar wybrać się do Norwegii dokładnie do Oslo bede chciał pracować w charakterze kelnera, sommeliera. Mam duże doświadczenie w zawodzie i pracy za granicą, 1.5 roku spędziłem na Cyprze. Znam dobrze angielski i zaczynam uczyć sie Norweskiego.
Co mi napiszecie w tym temacie? Czy restauratorzy w Oslo wymagają komunikatywnej znajomości języka? Ile można zarobić w gastro biznesie? Czy dużo jest Polonii w Oslo?

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
Niestety, ale tam, gdzie masz bezposredni kontakt z klientem, jezyk norweski bedzie raczej wymagany.. sa owszem wyjatki (np.HardRockCafe w Oslo), ale sporadycznie. O pracy w charakterze sommeliera bez jezyka zapomnij. Place ''przecietnych'' kelnerow wachaja sie od 96 - 135 koron za godzine (brutto) + napiwki.. Norwegowie niechetnie je zostawiaja Inna kwestia to ta, ze niewielu kelnerow/barmanow dostaje etat. Pracuja raczej na 1/2; 1/4.. lub ''na telefon''.. To moze stanowic problem na poczatku.. Mozesz nie zarobic na tyle, zeby sie utrzymac...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
27 Postów
kris5555 kris5555
(kris5555)
Wiking
Dzięki za info. Ktoś coś jeszcze dopowie?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
rafmasa napisał:
Dzięki za info. Ktoś coś jeszcze dopowie?
a może Ty zechciałbyś nam powiedzieć, kto Ci naopowiadał, że w Norwegii jest w tej chwili ogólnie dobrze, łatwo o pracę, istne El Dorado.
Ostatnio trafia tu wielu chętnych do przyjazdu, którzy właśnie tak słyszeli. Mi osobiście się wydaje, że to zasługa żurnalistów z periodyku Praca za granicą. Czasami Interia robi z nich przedruki i tam smarują jakie tu niskie bezrobocie, jakie wysokie zarobki, jak tu łatwo o pracę. Wyglądasz mi na młodego człowieka i pewnie nie słyszałeś dowcipów o Radiu Erewań. Otóż nadano w nim komunikat, że w Moskwie na Placu Czerwonym rozdają wszystkim chętnym moskwicze. Po pewnym czasie było sprostowanie. ...ale może niech kto inny to dokończy. Upki z Praca za granicą nie prostują swoich rewelacji niestety
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
27 Postów
kris5555 kris5555
(kris5555)
Wiking
Nikt mi nie naopowiadał że jest tam eldorado. Trzy razy wyjeżdżałem za granicę do pracy, w Norwegi jeszcze nie byłem, znam się na tym co robię i jestem ciekawy jak opinii osób które są na miejscu. Jeździłem w ciemno gdzie organizowałem sobie mieszkanie, znajdowałem pierwszą prace a później prace w której pracowałem do końca sezonu. Czym się Panowie zajmujecie w "eldorado"?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
875 Postów
Daria C
(daris)
Maniak
Oczywiscie ze jest mozliwe znalezienie pracy jako kelner w Oslo poslugujac sie tylko angielskim,trzeba po prostu dobrze trafic czyli chodzic i pytac i zostawiac CV -mozna tez tylko je wysylac ale napewno lepiej sie pokazac i praca napewno sie znajdzie.Niekoniecznie w Hard Rock Cafe,jest mnostwo restauracji wiec do dziela i sie uda Grunt to nastawienie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
27 Postów
kris5555 kris5555
(kris5555)
Wiking
Dzięki za info. Czym się zajmujecie w "eldorado"? Długo tam jesteście?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
79 Postów
Michal k
(djshady)
Początkujący
Łatwo nie jest, ale da radę znaleźć pracę za barem i w restauracji bez języka, ewentualnie warto chwile posiedzieć nad podstawowywmi zwrotami zawsze jakiś plus, jeśli znasz swój fach, dobrze w Norwegii przedstawiać certyfikaty i rekomendacje, poza tym jak rozmawiałem z paroma menadżerami nie warto ściemniać w CV bo efekt jest odwrotny od zamierzonego, lepiej wpisać mniej a konkretnie niż banialuki.

A co do baru , zależy od miejsca , spójrz w nav, wybierz hotelarstwo i gastronomie i uzbrój się w dużą doze cierpliwości i samozaparcia podczas wysyłania CV i motywacyjnego. Pod żadnym pozorem masowy meil. Takie lecą najcześciej do kosza, za to warto znaleźć ich stronę internetową i się do niej odnieść. Wykazać minimum zainteresowania pracą właśnie u nich

Co do stawek jak ktoś sie godzi robić za 95 niech robi, z drugiej strony może szukać pracy tam gdzie stawki są wg taryf ustalonych przez Unie gastro. W przypadku dostania stałej pracy polecam się do nich zgłosić, w razie czego możesz spać, bo zajmują się Twoimi interesami i pomocą prawną (osobiscie w klubach nie pracowalem nigdy ponizej 130 plus napiwki , do tego za wieczor + 10 za godziny nocne +20/25 nok ) wiec gra jest jak najbardziej warta świeczki.

Często może być problem z mieszkaniem na początku + spory depozyt mogą chcieć co jest normą w Norwegii, więc na to też musisz być przygotowany.

Pozdrawiam i a przyszlość posiedz więcej w google, jest mega dużo informacji na temat życia i pracy na dalekiej północy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
widzę znajomość taryf w hotelarstwie i restauracjach djshady to ty masz zaje//bistą --zastanawiam się co ty tutaj w ogóle robisz ??? ja nie pracując w tej branży to wiem lepiej jakie są taryfy -- poczytaj chłopcze tak na początek , a jest tego więcej ,

3.3 Minstelønn for øvrige arbeidstakere
Arbeidstaker med fagbrev godkjent av Utdanningsdirektoratet har rett til lønn som
faglært arbeidstaker dersom vedkommende jobber på det fagområdet fagbrevet
gjelder for. Fagbrev eller annen fagutdanning av lik verdi fra andre land kvalifiserer
også den enkelte arbeidstaker til lønn som faglært arbeidstaker. Tvilstilfeller om
fagutdanningens verdi kan avgjøres av tariffpartene eller Utdanningsdirektoratet.
Øvrige fag med fagbrev Kr. Pr. mnd. 35,5 t/u 37,5 t/u

Øvrige fag med fagbrev Kr. Pr. mnd. 35,5 t/u 37,5 t/u
Begynnerlønn 21 973,88 142,69 135,64
Etter 2 års praksis i bransjen 22 233,88 144,38 137,25
Etter 4 års praksis i bransjen 23 143,88 150,28 142,86
Etter 6 års praksis i bransjen 23 880,88 155,07 147,41
Etter 8 års praksis i bransjen 24 142,88 156,77 149,03
Etter 10 års praksis i bransjen 24 369,68 158,24 150,43

Øvrige fag uten fagbrev Kr. Pr. mnd. 35,5 t/u 37,5 t/u
Begynnerlønn for arbeidstakere over
20 år /etter 4 mnd. praksis over 18 år
20 787,88 134,99 128,32
Etter 2 års praksis i bransjen 21 209,88 137,73 130,93
Etter 4 års praksis i bransjen 22 119,88 143,64 136,54
Etter 6 års praksis i bransjen 22 618,88 146,8 139,62
Etter 8 års praksis i bransjen 22 880,88 148,58 141,24
Etter 10 års praksis i bransjen 23 107,68 150,05 142,64
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
tu jeszcze taryfy dla kelnerów

3.7 Garantibestemmelse for prosentlønte servitører. Hvis ikke den tarifferte prosentinntekt
innbringer hver enkelt av de fast ansatte servitører en månedsinntekt som
nedenfor anført (garantibeløp), utbetaler bedriften differansen mellom garantibeløpet
og prosentinntekten regnet gjennomsnittlig med full arbeidstid etter vaktlisten
over 2 måneders periode med utgangspunkt i 1. januar:
Kategori: Per måned: 35,5 timer per uke:
Servitør med fagbrev: 21 466,22 139,39
Servitør uten fagbrev:
Begynnersats 20 442,22 132,74
Etter 2 års praksis 20 486,88 133,03
Etter 5 års praksis 21 243,92 137,95
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok