Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

6
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Rejestracja auta Norweskiego w Polsce (bez zmiany właściciela) - Norwegia

Czytali temat:
wojtek wojtek Potwie rdzony Marek G Zbigniew Karpinski mart enty N O G123 G-321 Jakub Haręza Miroman Riggman Wladman wojciechd94 Roman Gawroński conrado2108 (1667 niezalogowanych)
3 Posty
wojciechd94
(wojciechd94)
Wiking
Witam,
Chciałbym zapytać czy ktoś orientuje się w jaki sposób zarejestrować auto pochodzenia norweskiego, w Polsce.
Jestem właścicielem samochodu i chciałbym go wysłać do Polski i tam go sobie zarejestrować (na siebie). Nie interesuje mnie mienie przesiedleńcze, gdyż ja nadal zostaję w Norwegii, nie przeprowadzam się.
O ile przy sprzedaży auta, w wydziale celnym osoba kupująca auto spoza EU musi przedstawić umowę kupna-sprzedaży, o tyle ja nie posiadam takiej umowy, gdyż auta nie sprzedaję, a tylko zmieniam kraj w którym auto będzie zarejestrowane. Oczywiście wiem, ze należy opłacić Vat, cło i akcyzę.
Czy ktoś z Państwa próbował zarejestrować swoje auto w Polsce, bez sprzedawania go? jeśli tak to byłbym wdzięczny za wszelkie wskazówki, jakie dokumenty trzeba przedstawić w urzędzie celnym lub Toll.

Dodam jeszcze, że od czasu gdy kupiłem tutaj auto, jego cena spadła gdyż pojawiło się w czasie użytkowania kilka uszkodzeń, więc pokazanie umowy którą ja podpisywałem ze sprzedającym, nie będzie miała sensu, gdyż wyliczą mi vat i cło na podstawie kwoty którą kiedyś zapłaciłem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
197 Postów
G123 G-321
(G123)
Stały Bywalec
wojciechd94 napisał:
Witam,
Chciałbym zapytać czy ktoś orientuje się w jaki sposób zarejestrować auto pochodzenia norweskiego, w Polsce.
Jestem właścicielem samochodu i chciałbym go wysłać do Polski i tam go sobie zarejestrować (na siebie). Nie interesuje mnie mienie przesiedleńcze, gdyż ja nadal zostaję w Norwegii, nie przeprowadzam się.
O ile przy sprzedaży auta, w wydziale celnym osoba kupująca auto spoza EU musi przedstawić umowę kupna-sprzedaży, o tyle ja nie posiadam takiej umowy, gdyż auta nie sprzedaję, a tylko zmieniam kraj w którym auto będzie zarejestrowane. Oczywiście wiem, ze należy opłacić Vat, cło i akcyzę.
Czy ktoś z Państwa próbował zarejestrować swoje auto w Polsce, bez sprzedawania go? jeśli tak to byłbym wdzięczny za wszelkie wskazówki, jakie dokumenty trzeba przedstawić w urzędzie celnym lub Toll.
Dodam jeszcze, że od czasu gdy kupiłem tutaj auto, jego cena spadła gdyż pojawiło się w czasie użytkowania kilka uszkodzeń, więc pokazanie umowy którą ja podpisywałem ze sprzedającym, nie będzie miała sensu, gdyż wyliczą mi vat i cło na podstawie kwoty którą kiedyś zapłaciłem.
ECH ludziska...
Ile lat masz to auto, które chcesz jak wyżej opisałeś.
Przy okazji:
To jaką wartość urzędową ma obecnie twoje auto możesz sprawdzić w zestawieniu rozliczenia podatkowego za tamten 2022-rok.
I od takiej kwoty będą naliczane stosowne opłaty nawet wtedy gdy to auto będzie dla ciebie tylko "ZŁOMEM".
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
24 Posty
Radosław Rutkowski
(radzio83)
Wiking
Nie potrzebujesz umowy tylko 2 karty pojazdu skoro auto twoje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
wojciechd94
(wojciechd94)
Wiking
Ok rozumiem, a co z wartością auta od której naliczane jest cło i VAT ? Należy powołać rzeczoznawcę aby określił wartość samochodu?

Bo w przypadku sprzedaży za granicę, wartość cła i VAT naliczana jest od kwoty na umówię, także nie wiem w jaki sposób w urzędzie celnym będą wiedzieć ile naliczyć, skoro nie ma nigdzie żadnej kwoty na która mogli by się powołać.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
197 Postów
G123 G-321
(G123)
Stały Bywalec
wojciechd94 napisał:
Ok rozumiem, a co z wartością auta od której naliczane jest cło i VAT ? Należy powołać rzeczoznawcę aby określił wartość samochodu?
Bo w przypadku sprzedaży za granicę, wartość cła i VAT naliczana jest od kwoty na umówię, także nie wiem w jaki sposób w urzędzie celnym będą wiedzieć ile naliczyć, skoro nie ma nigdzie żadnej kwoty na która mogli by się powołać.
Czy ja nie napisałem już wyżej jasno, co i jak jest z tfojom wycenom aufta!.
ŻADEN norweski rzeczoznawca nie podważy ustaleń SKATT.
Ponadto urząd celny nie bierze pod uwagę tego co ty myślisz, tylko to co stoi w Skatt na twojej zakładce.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
24 Posty
Radosław Rutkowski
(radzio83)
Wiking
Wartość na szwedzkiej granicy podajesz przybliżona
Wg ciebie . Ceny modelu auta wahać się mogą sporo od najgorszego wraka do zadbanego egzemplarza. Celnik na szwedzkiej granicy nie będzie wnikał.
Może pobrać od ciebie kaucję na tranzyt . Oddadzą ci jak oclisz na gotowo w Polsce
Większy cyrk jest z celnikami w Polsce tam biorą wartość z eurotax do wyceny .
Jeśli się nie zgadzasz wycena wtedy rzeczoznawca
Koszt ok 600zl i stracone kilka dni
Auto z rozpoczęta procedurą celną musi pozostawać na parkingu oddziału celnego do zakończenia.
Powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok