Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

4
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Renta rodzinna norweska - Norwegia

Czytali temat:
1 Post
Agathe
(Agathe)
Wiking
Witam, w listopadzie zmarł mój mąż. Po jego śmierci zostałam w Norwegii. Mieszkam tu z naszą 3 letnia córka. Pobieram rete wdowia I barnepensjon. Tęsknota za rodzina daje się we znaki i planuje zjechać do Polski. Moje pytanie jest czy mogę przenieść rete do Polski. Może ktoś jest w podobnej sytuacji. Podobno po wyprowadzce poza granice Norwegii traci się prawa ponieważ trzeba się wypisać z folkeregisteret. A to jest równoważne z utratą świadczenia. Jednak gdzieś wyczytałam że jeśli wyprowadza jest do kraju z podpisaną umową EOG to świadczenie można otrzymywać dalej. W navie nie udzielili mi konkretnej informacji. Ktoś tu może się orientuje?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1401 Postów
Onty_Ja_Gabriel_3.
(Onty_Ja_Gabriel_3.)
Maniak
Agathe napisał:
Witam, w listopadzie zmarł mój mąż. Po jego śmierci zostałam w Norwegii. Mieszkam tu z naszą 3 letnia córka. Pobieram rete wdowia I barnepensjon. Tęsknota za rodzina daje się we znaki i planuje zjechać do Polski. Moje pytanie jest czy mogę przenieść rete do Polski. Może ktoś jest w podobnej sytuacji. Podobno po wyprowadzce poza granice Norwegii traci się prawa ponieważ trzeba się wypisać z folkeregisteret. A to jest równoważne z utratą świadczenia. Jednak gdzieś wyczytałam że jeśli wyprowadza jest do kraju z podpisaną umową EOG to świadczenie można otrzymywać dalej. W navie nie udzielili mi konkretnej informacji. Ktoś tu może się orientuje?Wszystkie pytania do NAV, na konkretne pytania, muszą
być sporządzone na "piśmie" niestety!
Odpowiedzi, też trzeba żądać na piśmie i to popartych odpowiednimi §, inaczej będą różne odpowiedzi, w zależności, kto odbierze telefon.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok