Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

5
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

ubezpieczenie zdrowotne po ustaniu zatrudnienia - Norwegia

9 Postów
betiqua
(betiqua)
Wiking
Jak wygląda kwestia ubezpieczenia zdrowotnego po ustaniu zatrudnienia bez rejestrowania się jako bezrobotny? Kończy mi się kontrakt, którego nie chcę przedłużać, gdyż mam w bliskiej perspektywie podjęcie nowej pracy, i zastanawia mnie, jak wygląda ubezpieczenie zdrowotne po wygaśnięciu umowy? czy obejmuje jeszcze jakiś czas, np. tak jak w Polsce jeszcze miesiąc? dziękuję za pomoc, pozdrawiam!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
277 Postów
Tak długo jak jest się zarejestrowany w folkeregisteret ma się prawo do prawie bezpłatnego leczenia (po opłaceniu egenandel) na takich samych zasadach jak zatrudnieni. Jeśli umowa wygasła można też zarejestrować się jako bezrobotny i w zależności od dochodu w ostatnich latach dostawać zasiłek dla bezrobotnych. Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów
betiqua
(betiqua)
Wiking
No właśnie ja nie chciałabym zasiłku, gdyż podejmę zatrudnienie za 2 tygodnie i stąd moje pytanie, czy w tym okresie 2 tygodni teoretycznego bezrobocia nadal jestem ubezpieczona i nadal bezpłatnie mogę skorzystać ze szpitala? Dzięki za pomoc!
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
80 Postów

(ideapad310)
Początkujący
gosc wyzej odpowiedzial ci ze tak wiec tak...czytaj ze zrozumieniem
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
277 Postów
Ubezpieczenie zdrowotne bedzie wazne jak najbardziej.
Nie rezygnowalbym tak latwo z rejestrowania sie jako bezrobotny, chyba ze planowalbym wyjazd z Norwegii na te dwa tygodnie. Wszystkie formalnosci mozna zalatwic przez Internet, a poza tym rejestrujac sie zachowuje sie jakas ciaglosc: dla NAVu wszyscy jestesmy ich podopiecznymi - z przerwami na okresy kiedy jestesmy zatrudnieni i obowiazki NAVu w tym czasie przejmuje pracodawca ( tez tylko do czasu az nie bedziemy chorzy dluzej niz 16dni)
Nie ma sie co krepowac, dagpenger pokrywane jest z czesci podatkow jakie zaplacilismy.
Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów
betiqua
(betiqua)
Wiking
Dziękuję za wybitnie uprzejmą odpowiedź, miło że ktoś się troszczy o moją umiejętność czytania. Nie wiem jak Ty, ale ja z wypowiedzi Pana, któremu zresztą bardzo dziękuję za odpowiedź, rozumiem ni mniej ni więcej, że jeśli opłacę ten wkład własny to będę mogła skorzystać ze szpitala, także nie ma tu jasno napisane "TAK", lecz jest warunek do spełnienia. Mieszkam tu za krótko, żeby się jeszcze w tym wszystkim odpowiednio orientować, dlatego też pozwoliłam sobie zapytać. Dobrze, że mam takich rodaków na obczyźnie, jak Ty, że jesteś pomocny i uprzejmy, od razu czuję, że Norwegia będzie moim miejscem na Ziemi...Pozdrawiam!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów
betiqua
(betiqua)
Wiking
Bardzo Panu dziękuję, jest Pan bardzo pomocny. Tym razem już bez ironii miłego wieczoru!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
277 Postów
Za szpital i operacje nic nie placilem, ale za wszelkie badania poza szpitalem przed i po i np sciagniecie szwow w ambulatorum przu lekarzu rodzinnym egenandel byl. Nic strasznego.
Aby otrzymac sykepenger trzeba byc zatrudniony lub zwolnienie musi zachowac ciaglosc od okresu zatrudnienia, albo miec prawoi do zasilku.
Zycze wszystkim zdrowia i pogody : )
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok