Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

2
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

nie dotrzymanie obowiązku wymeldowania się z norwegii - Norwegia

2 Posty
maciek.w
(maciek.w)
Wiking
Witam,
mój problem polega na tym, że we wrześniu zeszłego roku wyjechałem z Norwegii i po przyjeździe przerejestrowałem samochód na polskie blachy. Niestety nie sądziłem, że w Polsce spędzę tyle czasu i pomimo zgłoszenia w statens, że samochód jest przerejestrowany dla skatteetaten dalej jest w Norwegii i przysyłają pisma o zapłatę podatku drogowego. Do Norwegi zapewne wrócę, ale nie w najbliższym czasie. Pozostaje mi się wymeldować z Norwegi, pytanie tylko jak to teraz zrobić?
Na stronie skatteetaten znalazłem druk, w którym widnieje pytanie "kiedy wyprowadzam się z Norwegii". No właśnie czy mogę wpisać wsteczną datę? czy raczej już pozamiatane i muszę wpisać dzisiejszą, a może mogę wpisać z grudnia zeszłego roku?
Jest jeszcze jedno pytanie o planowany pobyt po za Norwegią.
A co się stanie jeśli pojadę w wakacje do pracy?
Dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
Pozdrawiam
Maciek
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
3258 Postów
boj fra oszlo
(bojfraoszlo)
Maniak
...napisz podanie wskazujące datę wyjazdu z Norwegii...
...w tym czasie nie bylo auta i nie płaciłeś np. ,,bramek,, to jakis dowód...
...a potem date przejerestrowania na polskie numery...
...co robiłeś w Polsce/ dowody na to...etc
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
3258 Postów
boj fra oszlo
(bojfraoszlo)
Maniak
...napewno tym autem nie możesz tutaj przyjechać, na chwilę obecna...
...wyjasnij sprawę przed podjęciem pracy w No,bo moga zająć te pieniądze z konta...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
maciek.w
(maciek.w)
Wiking
moja znajoma była po moim wyjeździe i nawet ostatnio w statens vegvesen, i dla nich sprawa przerejestrowania auta jest jasna. Niestety nie złożyłem zgłoszenia wyprowadzki przed wyjazdem i skatteetaten ten podatek usilnie chce mi wlepić.
Wypełniam właśnie druk rf1402, ale już przy pierwszym pytaniu nie wiadomo co wpisać bo pyta o datę zamierzonego wyjazdu
Mam też problem z udokumentowaniem własności lub najmu mieszkania (mieszkam z rodzicami) no i z pytaniem czy mam prawo pobytu i prawo podjęcia pracy w Polsce (na to potrzebne dokumenty, nie wiem czy sam dowód osobisty wystarczy?)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok