Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

3
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

UK czy Norwegia dla programisty - Norwegia

2 Posty
hakunori
(hakunori)
Wiking
Cześć,

chciałem zapytać Was o opinie na temat pracy programisty C# .NET / SQL. Aktualnie jestem zatrudniony w Londynie, jednak znalazłem taką ciekawą statystykę (www.wykop.pl/ramka/2054244/zarobki-progr...ystyka-z-2014-roku/) i zacząłem się zastanawiać również nad Norwegią. A ogólnie to nad tym, czy szanse zaoszczędzenia zauważalnie większej kwoty w skali roku są dość prawdopodobne po ewentualnej zmianie Wielkiej Brytanii na Norwegię czy nie.

Wiem, że czynników jest wiele, takich jak doświadczenie (kilka lat), umiejętności (brak doświadczenia w aplikacjach webowych, ale to nie wszędzie jest konieczne), wydatki (jedna osoba, przeciętne wydatki, bez rozrzutności czy przesadnego oszczędzania), miasto (zakładam, że ciekawsze oferty pracy to tylko większe miasta, być może stolica). Wiem, że tematów takich jest trochę, ale przy wyżej wymienionych założeniach jakie są realne szanse odnośnie wynagrodzenia i prawdopodobne całkowite wydatki?

Z góry dzięki!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-23  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
życie w oslo to 15-20 tys kr/mc no można taniej, ale to wegetacja

podatek 36% do 550 000 kr powyżej 45%
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-7  
Odpowiedz   Cytuj
624 Posty
Karol Pitek
(karol3)
Wyjadacz
Jak to 36%?
To mi się chyba pomylili...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:8  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
karol3 napisał:
Jak to 36%?
To mi się chyba pomylili...

Późno było, w tabeli będzie miał do 35%,

Powyżej 550 000kr zwyżka 9%
A faktycznie zaplaci około 38% od takiej
m.dinside.no/789330/slik-blir-din-skatt-i-2015

A te minusy za założenie tematu to pewnie po zobaczenia ile to programista zarabia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
hakunori
(hakunori)
Wiking
Dzięki za odpowiedzi. W sumie też nie wiem za co te minusy.

Trochę mnie zdziwiło, że koszty życia są w Oslo zbliżone do tych w Londynie, 20 000 NOK to 1 550 GBP, czyli mniej więcej tyle, ile aktualnie wydaję, 700 GBP wynajem pokoju, jedzenie ok. 400 GBP na miesiąc, reszta to rachunki (50 GBP), bilety na metro, lotnicze raz na jakiś czas i inne wydatki. Wydawało mi się, że Norwegia będzie dużo droższa niż UK. Pomimo wysokich zarobków w Londynie (w porównaniu z polskimi) i tak duża ich część idzie na utrzymanie.

Również zastanawiam się nad tym jak ten raport z mojego pierwszego posta został sporządzony, bo jak przeglądałem norweskie oferty to widziałem sporo takich z podobnym wynagrodzeniem do brytyjskiego (tutaj przeciętne wynagrodzenie programisty .NET to 35 000 GBP brutto, czyli około 26 500 GBP netto). Za to praca na kontrakcie jako programista w UK może być 2x lub nawet 3x lepiej płatna. Chętnie poznał opinię kogoś kto pracuje w tej branży w Norwegii.

Pozdrawiam!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
pokój to za 5-6 k kr wynajmiesz np.
www.finn.no/63473623
, jedzenie do 5 k spokojnie się wyrobisz, dojazdy itd. w 15k się zmieścisz.

Co do statystyk i stawek to nie mam pojęcia dlaczego taka rozbieżność między tym co oferują, a tym co jest w tej tabelce co podałeś. Tu masz inne dane:

utdanning.no/yrker/beskrivelse/it-administrator
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
624 Posty
Karol Pitek
(karol3)
Wyjadacz
ale on programistą jest. nie śpij
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj