Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Czy przysluguje zasilek jesli sam sie zwalniasz - Norwegia

158 Postów

(katrin2600)
Stały Bywalec
Witam Pisze w imieniu znajomego pytanie jak w tytule czy dostane zasilek jesli sam sie zwolnie ? Moj szef niedaje mi od dwoch lat podwyżki, mam stawke pomocnika chociaz mam swoje projekty i odpowiedzialnosc za nie, mam juz dosc tego bo pensja jest marna i niestarcza na zycie w Norwegii a mieszkam tu z rodzina, chcialbym jeszcze dodac ze nieplaci mi ani diet ani za delegacje ani za benzyne jesli jest to delegacja no za nic i nadgodzin tez nie. Prosze o odpowiedz bo jesli dam mu wypowiedzenie a niebedzie mi przyslugiwal zasilek to koniec wtedy sie urzadze, a narazie niemam innych opcji pracy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-12  
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
z tego co ja wiem to nie nalezy sie zasilek jezeli samemu sie zwoli. jedynie jak szef zwolni.
moze sie myle...ale watpie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty

(damian88)
Wiking
tak dostaniesz zasiłek po 2 miesiacach od zwolnienia ,kiedys było ze 3 ale sie zmieniło prawo!!
pozdroweczka
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów
k w
(xyz7)
Wiking
Zasilek dla bezrobotnych moze otrzymywac wiekszosc pracobiorcow ktorzy utracili zarobki z powodu bezrobocia. Oznacza to, ze osoba, ktora zostala zwolniona, zwolniona tymczasowo, jej czas pracy zostal zredukowany o co najmniej 50 procent oraz osoby bezrobotne z powodu upadlosci moga ubiegac sie o zasilek dla bezrobotnych. Wyjatek: jeżeli praca zostanie wypowiedziana przez pracobiorce jako alternatywa do otrzymania wypowiedzenia z powodu redukcji etatów, należy to udokumentować.
Opisana przez Ciebie sytuacja nie stanowi podstawy do ubiegania sie o zasilek dla bezrobotnych.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
czyli mialam racje...nie nalezy sie kiedy samemu sie zwolni.... jesli pracodawca zwolni to tak, wtedy sie nalezy a tu jest przypadek taki ze nie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty

(damian88)
Wiking
co wy piszecie nalezy sie !!! ja bylem w takiej samej sytuacji i mam zasiłek na 2 lata !!!!!

sam sie zwolniłem i po 3 miesiacach dostałem zasiłek ,a teraz sie zmieniły przepisy i po 8 tygodniach od zwolnienia przysługuje ci zasiłek .tak ze smiało do nav-u jesli ma zarobki w ciagu roku ok. juz nie pamietam ale chyba 106 tys to spokojnie dostanie!!! ja miałem przez półtora roku zarobki 400 tys i dostałem zasiłek na 2 lata, i mam 11 tys kor na rekie na miecha czyli po 5.500 kor na 2 tygodnie bo tak wypłacaja !!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
158 Postów

(katrin2600)
Stały Bywalec
ok dzieki wielkie za odpowiedzi przekaze je zainteresowanej osobie mam nadzieje ze cos pomoga
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
damian88 napisał:
co wy piszecie nalezy sie !!! ja bylem w takiej samej sytuacji i mam zasiłek na 2 lata !!!!!

sam sie zwolniłem i po 3 miesiacach dostałem zasiłek ,a teraz sie zmieniły przepisy i po 8 tygodniach od zwolnienia przysługuje ci zasiłek .tak ze smiało do nav-u jesli ma zarobki w ciagu roku ok. juz nie pamietam ale chyba 106 tys to spokojnie dostanie!!! ja miałem przez półtora roku zarobki 400 tys i dostałem zasiłek na 2 lata, i mam 11 tys kor na rekie na miecha czyli po 5.500 kor na 2 tygodnie bo tak wypłacaja !!!

wow dobrze wiedziec...skoro tak no to ok....bylam pewna ze nie naleza sie..no coz...czasami pewnosc gubi...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów
k w
(xyz7)
Wiking
Oczywiscie, ze od zasad sa wyjatki.Jesli zwalniasz sie z pracy na wlasna prosbe, to zanim zostanie Ci przyznany/badz tez nie, zasilek dla bezrobotnych przede wszystkim musisz dostarczyc wyjasnienie dlaczego postanowilas sie zwolnic. I jesli Nav uzna powod za dostateczny, jesli pracowalas przez ostatnie 12 miesiecy w Norwegii i jesli Twoje zarobki w ostatnim zakonczonym roku kalendarzowym wynosily kr 109 322, to wtedy masz szanse na zasilek dla bezrobotnych, pomimo, ze sama zlozylas wypowiedzenie.
Damian88, to dobrze, ze Ty dostales zasilek. Pamietaj tylko, ze kazda sytuacja jest inna i dlatego bylabym ostrozna w zapewnianiu kogo, ze na pewno otrzyma zasilek.
Odp. napisana po ostatecznej konsultacji z NAV w Akershus.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Pawel booom
(Pablo83)
Wiking
Minimalny próg to 106386 kr dokładnie w ciągu roku i musi byc przepracowany cały rok co do dnia
Jak sie sam zwolni musi czekac 8 tygodni zanim dostanie zasiłek na 10000000% Nie ma takiej opcji zeby tak owego zasiłku nie dostał. Pozdro
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok