Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

5
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Na truskawki do Norwegii - Norwegia

17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Zbiory truskawek w Norwegii od lat cieszą się dużą popularnością wśród polskich pracowników. Sezon na te owoce zacznie się na dobre pod koniec czerwca. Stawki oferowane przez plantatorów oscylują w granicach 105-110 koron za godzinę (1 NOK = 0,4907 zł wg kursu NBP z dn. 27.05.2015 r.).

Czytaj więcej na praca.interia.pl/praca-za-granica/news-n...;utm_campaign=chrome
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
25 Postów
Mariusz Nowak
(Griffjard)
Wiking
Czytałem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
25 Postów
Mariusz Nowak
(Griffjard)
Wiking
Zatem ogłoszeń nie mam co szukać przy pracach sezonowych. Wychodzi na to, że po prostu trzeba jechać na żywioł i przekonać się na własnej skórze. Great
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
69 Postów
Początkujący
Najlepiej jakbys mial samochod kombi z przyciemnionymi szybami, pomoze Ci w ciezkich chwilach i moze za dom sluzyc przez sezon.... wode i toalety masz na benzyniakach wiec dasz rade, jedzenie z Polski i fru - mozesz szukac - a nuz sie uda. Powodzenia jedz i walcz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
131 Postów
Szymon K....
(pepoconti)
Stały Bywalec
Podziwiam ja przy truskawkach nie moglbym pracowac
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
862 Posty

(6e6)
Maniak
105-110 koron za godzinę

Janek nie rob ludziom wode z mozgu, rzadko kiedy zarabia sie polowe tego a co do zbiorow truskawek przedewszystkim w lier to jest jeden plantator ktory trzyma piecze nad zbiorami..nie pamietam jak sie nazywal ale ma jeszcze kilka kopalni piasku w okolo bo mu wozilem urobek ladowarkami, u niego 90 % to chinole i tagalczycy w ichniejszych kapeluszach szybciutko pladrujacych grzadki w tunelach
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
345 Postów
P. H.
(Lomo)
Stały Bywalec
To nie Janek jest winny bo przecież tylko zalinkował artykuł za polskich mendiów promujący wyjazdy za granicę. Potem nazjeżdzają się tabuny naiwnych i będą chodzić i żebrać o pracę której nie ma. Przypomniałem sobie jak u jednego plantatora truskawek w Norwegi zjechało się 30 osób , a że nie był chujem to dał im kwaterę w jakiejś stodole. Ale na pole to mógł brać tylko kilka osób dziennie, to się co dzień zmieniali. No zarobek z tego był symboliczny. No ale tak to jest jak się łyka propagandę . Swego czasu jak byłem na Islandi to przyleciało kilka samolotów z Polski bo przez tel-aviv-zję tvn zostali zbajerowani że na przy rybach można zarobić 50.000zł miesięcznie. A potem pastor się zlitował i udzielił kościoła na kwaterę , a rząd islandzki sfinansował bilety powrotne baranków z polszy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
862 Posty

(6e6)
Maniak
moge z wlasnej autopsji powiedziec ze na poczatku jak szukalem pracy to bylem w lier, to byl wtedy maj/czerwiec czyli jak teraz, farm truskawkowych jest tam okolo 5, sadza jeszcze salate,kapuste, jablka zbieraja. Co bylem sie pytac o prace to albo nie ma miejsc, albo juz po zawodach bo oni rekrutuja zima albo...najczesciej byla odpowiedz ze tutaj miejsce zarezerwowane jest juz od pokolen, na kilka lat do przodu, na truskawkach bylo najwiecej skosnookich, na warzywach dominowali polacy ale klasy B...widac po nich bylo ze to prostactwo no i oczywscie litwini. Jak jeszcze jezdzilem to czasem mielsmy prace przy karczowaniu lasow ale z tego marny pieniadz. Kiedys pracowalem w anglii na zbiorze truskawek, farma Haygrove(moze ktos tez tam byl) i takowa praca jest tylko dla chinczykow, europejczycy sie do niej nie nadaja fizycznie i psychicznie. Pozatym oszukuja ludzi jak wlezie, nie placa na czas itp.

Jak ktos chce zbierac truskawki to musi miec gumowce i porzadna pałatke przeciwdeszczową, i kapelusz..najlepszy typu sombrero. truskawki rosna w tzw tunelach, w srodku jest ok 50,60 st C, ogromna wilgoc i jak sie zbiera je przy rogach tunelu to zeby sie do nich dobrac czesto mozna byc ochlapanym woda co sie zbiera na bokach tunelu...niezapomniane uczucie

Dostajecie tzw wozki, w srodku sa skrzynki i zbieracie na czas/akord. Stajecie w roznej lini i was capo na znak o 6 rano daje sygnal do zaczecia gonitwy, o 10 jest liczenie zbiorow, Ci co nieuzbieraja minimum lub wiekszosc ich truskawek jest wybrakowana sa usuwani z pola i wracaja do baraku i tak codziennie. Njaczesciej na polu zostaja same skosnookie gdyz sa mali, maja mniejsze rece przez co szybciej zrywaja, chudzi co daje im przewage na szybkosci .

Co do mieszkania bo to tez jest ciekawe mieszkacie w barakach takich kontenerach po pare osob w jednym albo daja domki holenderskie i mieszkacie po 6/10 osob na domek, na kupie..ja spalem na narozniku . brak ogrzewania w takim domku holenderskim lub grzejecie sobie palnikiem gazowym, wilgoc tez spora. Czesto z tych wyplat nie wystarcza na jedzenie to sie chodzi okrada okoliczne pola z ziemniakow, czeresnii itp. Co 2 tyg przyjezdzaja 2,3 autokary ludzi jak i wyjezdzaja gdyz rzadko kto wytrzymuje to dluzej niz 2 tyg oraz wiekszosc jest usuwana(rano jest apel i biora tylko ludzi co szybko zbieraja), reszta siedzi i czeka na prace. Jest ciagla rotacja gdyz firmy co sciagaja ludzi do pracy maja ok 200 euro za kazdego od UE bonifikaty. Życie na kampusie(to sa swoiste miasta ludzi w szczerym polu) jest dosc wesole, kroluja najtansze alkohole oraz rozruby..np..litwincy na polakow i 20 osob sie napierdala bo ktos na kogos krzywo spojrzal .....taka prace mi zalatwila moja uczelnia w Polsce wiec to swoista przestroga dla chetnych do zbierania owocow i warzyw
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
to Polacy nawet do zbioru truskawek i warzyw się nie nadają?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1262 Posty
pawel piotr
(wrzeszczot)
Maniak
macie jazwinski to o was

Apel do emigrantów
Uwaga! Tekst dotyczy tylko emigrantów którzy nie czytają Świata według Bragiela www.bragiel.blox.pl! Jeżeli czytasz www.bragiel.blox.pl to oznacza, że jesteś zajebiście fajnym człowiekiem a jeżeli jesteś emigrantem, to jesteś zajebiście fajnym emigrantem i żadna z tez w poniższym tekście nie dotyczy Ciebie!

Zauważyłem ostatnio,że na różnych forach, na fejsie, na twiterze aż roi się od różnej maści nieudaczników
którzy tworzą wątki ,w których to żalą się jak to im w Polsce
źle,a jak na zachodzie czy w Usa jest dobrze- zatem postanowiłem napisać co następuje:

Szanowni emigranci,ci którzy już wyjechaliście i wy którzy dopiero macie taki zamiar!

Zapewne wielce wam się nie wiedzie w Polsce i przerażeni jesteście perspektywą,że szanowna Ojczyzna,którą macie w głębokim poważaniu, nie załatwia wam już papieru toaletowego, że Ojczyzna nie podciera wam już dupy...

Przerażeni jesteście, że nikt wam nie płaci za sam fakt istnienia.

Zapewne wiecie,że :

1.tylko w Polsce jest bandytyzm

2.tylko w Polsce ludzie kradną

3.tylko w Polsce jest mafia

4.tylko w Polsce jest bezrobocie

5.tylko w Polsce są ludzie bezdomni i biedni

6.tylko w Polsce o wszystkim decydują układy i znajomości

7.tylko w Polsce jest korupcja i złodziejstwo

8.tylko w Polsce, szpinak jest niedobry, frytki są za słone, flaczki z żubrówką za mdłe, a jak się poparzysz w palec to robi ci się taki bąbel na palcu

9.Tylko w Polsce jak wdepniesz w gówno to śmierdzi

10.Tylko w Polsce będziesz miał kuatasa 15cm(to zresztą wina Tuska i Platformy), wyjedziesz do Londynu, od razu będziesz miał 30 cm knagę!

Dlatego życzę wam dużo szczęścia i wszelkiej pomyślności.

Ufam, że znajdziecie swoje eldorado-gdzie nie będzie cie musieli pracować-a wasze konta będą zasilane zastrzykiem gotówki od waszych ukochanych państw, które wybieracie
jako miejsce swojej ucieczki.

Wy nie uciekacie od Polski, wy uciekacie od siebie! Zapamiętajcie to zdanie. Bo jest kurwa mądre!

Bardzo was proszę-dajcie spokój porządnym ludziom,którzy chcą normalnie pracować i żyć w swojej Ojczyźnie.

Darujcie sobie opowieści,jakie to
mamy złe czasy w Polsce-bo jak to słyszę to mnie trafia!

Złe i trudne czasy to były podczas wojny,podczas okupacji,
podczas stanu wojennego.

Teraz w Polsce są dokładnie takie same czasy jak w jakimkolwiek kraju cywilizowanego świata.

Pojedź sobie, jeden z drugim do Sudanu albo do zwykłej Albanii, zobaczysz co to jest bieda, burżuju!

Ale nie-tobie się wiecznie kurwa coś należy!

Prezydent RP ma ci płacić za fakt, że istniejesz....

Ma ci znajdować pracę, podawać sposoby jak kupić mieszkanie...A potem ta ciemna masa go będzie hejtować, że nie skierował cię do urzędu pracy w Jaśle....

To jest rola prezydenta, no kurwa...

Ma iść do pośredniaka i szukać ci roboty?

Zadbaj sam o siebie, roszczeniowcu...

Wiecznie coś kurwa nie tak...Reżim, reżimowe media, Baltazar Gąbka, system, my-oni, oni fałszują, chipują, kradną...uwzięli się na mnie, prezydent nie chce mi znaleźć pracy-jadę do Londynu!

Proszę was!

Nie katujcie mnie już wątkami na forach,opowieściami w tramwajach i kawiarniach-o tym jak to wam jest ciężko...

Jak to wszyscy w Polsce się na was uwzięli...

Jak to prezydent, rząd i reżimowe media wybrały sobie z tłumu właśnie ciebie, by cię gnoić i utrudniać ci życie...

Teraz pierdolisz o złym Tusku, złym Bronku, tej strasznej PO...a za pięć lat będziesz pierdolić o złym Andrzeju, strasznym Pisie...a za 10 lat będziesz pierdolić o tym złym Kukizie...A wiesz dlaczego?

Bo ty musisz pierdolić! Musisz obwiniać kogoś innego za swoje niepowodzenia...

I zawsze będzie ci źle...Już słyszę-jak żyć za 5 tysięcy... Wcześniej było jak żyć za 600 zł...Potem będzie jak żyć za 10 tysięcy...No kurwa....

Przestańcie pierdolić, jak to na zachodzie czekają na was z otwartymi ramionami byście mogli zajmować kierownicze stanowiska w firmach,ciepłe posady w urzędach i menegerskie stanowiska.

I tak skończycie na zmywaku...

Przestańcie pierdolić o tych miłych i cudownych urzędnikach za granicą, przestańcie pierdolić o innych podejściu urzędów do ludzi...

W ogóle przestańcie pierdolić, przynajmniej się nie będziecie mnożyć...

Darujcie sobie te lamenty i jeremiady-chcecie jechać-nikt was tu nie
trzyma...

Chcecie jechać-tam są drzwi...nie, nie tam, tam jest wasz mózg. Leży porzucony. Wina Tuska.

Nie wasza...

Wy zawsze jesteście bez winy...

bragiel.blox.pl/2015/05/Apel-do-emigrantow.html
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok