Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

5
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Praca jako chemik w Norwegii? - Norwegia

23 Posty
Michal Cichorek
(Satokh)
Wiking
Witajcie serdecznie!
Piszę do Was z pytaniem ponieważ internetowe poszukiwania pracy w Norwegii póki co nie przynoszą rezultatów. Setki maili z CV a odzew żaden, albo subtelna odmowa. Były dwie firmy były zainteresowane ale nie miały miejsc, czyli odmowa Nie bardzo znam realia chemicznego rynku pracy w Norwegii, a przeprowadzam się tam w sierpniu i do tego czasu jak nie znajdę pracy w zawodzie będzie trzeba łapać co się nawinie (o ile się nawinie). I nasuwa mi się pytanie i zarazem prośba do Was: Czy ktoś z Was może się orientuje, jak i gdzie w Norwegii szukać pracy w charakterze chemika/w przetwórstwie polimerów?.
Z wykształcenia jestem chemikiem, ale obecnie mocno siedzę w polimerach. Robię doktorat w PAN-ie, ale już wiem, że się nie obronię przed wyjazdem, co mi trochę komplikuje plany zawodowe. Generalnie w NAV-ie usłyszałem że w okolicy Lillestrom, gdzie przyjdzie mi mieszkać będzie ciężko z pracą w moim zawodzie (obecnie penetruje firmy w Oslo). Grunt to się nie poddawać Będę bardzo wdzięczny, za wszelkie pomocne informacje w tej materii. Przerpaszam, że mój post trochę chaotyczny, ale pisanie na zmianę z pomiarami nie sprzyjają spójności wypowiedzi.
Pozdrawiam
Michał
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
345 Postów
P. H.
(Lomo)
Stały Bywalec
Z osób z Polski zatrudniają w zawodach : cieśla konstrukcyjny, cieśla szalunkowy, monter wentylacji, spawacz, kierowca autobusu , kierowca ciężarówki , rozwoziciel gazet, i tak dalej, to z facetów. Jak ci olali kilkaset cv , to chyba mówi samo za siebie że szanse na pracę w zwodzie chemik są bliskie 0. Nie wiem co oznacza łapać się wszystkiego, to może od biedy sprawdza się w UK, ale w ogólnie w Skandynawi czy np. w Niemczech to generalnie na każdą pracę oczekują doświadczenia . A takich osobników wywodzących się z emigrantów, czy nawet Norwegów , którzy nie pogardzą większością prac wszelkich za dalej jednak atrakcyjne norweskie stawki, jest pełno. I większość z tych osób mówi po norwesku. Tak że jak kto ci nie załatwi pracy , to długo będziesz szukał czegolwiek. A nie o to chyba chodzi , bo chodzi o zarabianie a nie wydawanie. Jedzie się albo na ofertę choć i z agencji, albo jak wkręca rodzina, albo w ostatecznośći do Polaka w budowalnce , ale to trzecie tylko pod warunkiem że to dobry znajomy , albo ktoś z twojej rodziny u takiego robi i też zostałeś wkręcony po znajomości. A takie tam szukanie czegoś czego niema to gwarantowane bankructwo, chyba że jesteś bogaty z domu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
23 Posty
Michal Cichorek
(Satokh)
Wiking
Celem tego posta było uzyskanie informacji odnośnie możliwościach pracy w chemii, a nie o jej braku. To, że nie będzie łatwo to wiem i mam świadomość problemu jaki stoi przede mną. Nie mniej nie rozsyłając CV mam jeszcze mniejsze szanse na znalezienie pracy niż je rozsyłając.
Łapanie czegokolwiek oznacza pracę pozwalającą mi wyjść przynajmniej na zero i niezgodną z moim wykształceniem. W materii pracy jestem elastyczny i szybko się dostosowuje. Co nie zmienia faktu, że przez ostatnie 6 lat pracowałem jako chemik i w takim charakterze wolałbym pracować. Póki co mam jeszcze czas do wyjazdu i chcę go spożytkować szukanie pracy w zawodzie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
345 Postów
P. H.
(Lomo)
Stały Bywalec
Rozsyłanie cv do firm nawet z branży , ale nie na konkretne ogłoszenie nie nie przynosi . O pracy w chemi się nie dowiesz na tym forum . Bo tu sami fizyczni , jak nawet wykształciuchy to i tak rzadko kiedy na innym stanowisku niż fizyczny. Po prostu mają twoje cv gdzieś , a n forum próbujesz znależć akceptację dla swoich urojeń że będziesz pracował w Norwegi jako chemik. I na jakąkolwiek pracę na cały etat w norweskiej firmie nie jest łatwo się załapać. A jak wyjść na 0 to po co jechać. Ja jeżdzę tylko na oferty zagraniczne na których można nabić sakiewkę. Jak coś idzie nie tak to się ewakuuję.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Lomo napisał:
O pracy w chemi się nie dowiesz na tym forum . Bo tu sami fizyczni , jak nawet wykształciuchy to i tak rzadko kiedy na innym stanowisku niż fizyczny.

Bez przesady. Sa na forum ludzie z wyzszym wyksztalceniem i pracujacy w swoim zawodzie w Norwegii. Ale co do reszty, to to co napisal kolega powyzej, niestety sie zgadza.

Co do szans pracy dla chemika, to musialby ci na to odpowiedziec chemik.
Ogolnie ciezko znalesc prace z samym angielskim. Norweski jest wymagany wszedzie, oprocz firm typu offshore.

Ogolnie dlaczego musisz wyjechac do Norwegii, skoro ci to nie pasuje?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
23 Posty
Michal Cichorek
(Satokh)
Wiking
Chłopie łaskawie przeczytaj jeszcze raz mojego pierwszego i drugiego posta. Wierz mi w kwestii zatrudnienia w Norwegii nie mam urojeń. Ciężkie zadanie przede mną, ale nikt nie mówił, że będzie łatwo. Nie napisałem też, że szukam pracy jedynie jako chemik i nie myślę też, że znajdę od razu pełen etat (albo pokaż mi gdzie to napisałem). Nie potrzebuje niczyjej akceptacji, a jedynie szukam informacji. To, że ktoś pracuje fizycznie nie oznacza, że może takiej informacji nie posiadać, ale mniejsza o to. Zależało mi na wypowiedzi chemików lub osób, które pracują w podobnej branży, na co zwrócić uwagę, może coś się komuś rzuciło w oczy przypadkiem.

@Eliza moja dziewczyna jest tam od roku, więc dla mnie to naturalny kierunek wyjazdu. Założeniem był staż podoktorski w Norwegii, ale mam obsuwę czasową i się do sierpnia nie wyrobię z obroną, więc muszę się zaadoptować do nowej sytuacji. Dlatego jak będzie trzeba wezmę jakąkolwiek pracę, która pozwoli mi wyjść na zero z utrzymaniem i nauką języka
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
862 Posty

(6e6)
Maniak
teraz chemik bedzie krecil regipsy na budowie...kolejny darmozjad w norwegii
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
otwórz szkołę dla waske dam
i kursy stosowania środków chemicznych do konserwacji różnych powierzchni płaskich
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
23 Posty
Michal Cichorek
(Satokh)
Wiking
Rozumiesz pojęcie "darmozjad"? Po pierwsze nie na to mi dano dwie łapki i tęgi rozum, żebym musiał dostawać coś za darmo. Nie wiem jak ty ale mnie nauczono dochodzić do wszystkiego ciężką pracą, więc daruj sobie takie teksty.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
23 Posty
Michal Cichorek
(Satokh)
Wiking
jasta102 napisał:
otwórz szkołę dla waske dam
i kursy stosowania środków chemicznych do konserwacji różnych powierzchni płaskich

Podejrzewam, że takie kursy są mocno obwarowane prawnie i pewnie trzeba jakieś egzaminy zdać, żeby móc je prowadzić. A zanim ja zdam taki egzamin, to wpierw muszę się nauczyć Norweskiego
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok