Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

6
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

urlop ojcowski - Norwegia

1 Post
dariusz lagosz
(ojciec)
Wiking
Nikt do tej pory nie odpowiedział na pytanie czy się należy jakiś płatny urlop dla ojca jeżeli dziecko urodzi się w Polsce i matka też przebywa w kraju ja pracuję w Norkowie już 4 lata( legalnie) Wiem ,że po urodzeniu dziecka będę musiał w pierwszym okresie być z żoną tak czy i inaczej ale jeżeli było by to prawnie ustanowione, że się należy urlop płatny to super
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
704 Posty
MultiNOR Konsultant
(MultiNOR)
Wyjadacz
Zgłoś wpis
1 Post

(Hilton)
Wiking
ojciec napisał:
Nikt do tej pory nie odpowiedział na pytanie czy się należy jakiś płatny urlop dla ojca jeżeli dziecko urodzi się w Polsce i matka też przebywa w kraju ja pracuję w Norkowie już 4 lata( legalnie) Wiem ,że po urodzeniu dziecka będę musiał w pierwszym okresie być z żoną tak czy i inaczej ale jeżeli było by to prawnie ustanowione, że się należy urlop płatny to super

W tym własnie przypadku urlop ojcowski sie nie nalezy, poniewaz pierwsze tygodnie są zarezerwowane dla matki.
Moze dobrym rozwiązaniem byłoby sprowadzić tutaj rodzinkę?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Linea)
Wiking
Urlop ojcowski nalezy sie zaraz po porodzie i jest to platne. Napewno do 2 tyg po porodzie mozesz byc z zona.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
59 Postów
ATS Anna S.
(ATS Anna)
Nowicjusz
Urlop ojcowski przysluguje tylko, gdy matka ma wypracowane prawo do urlopu macierzynskiego oraz wypracowane macierzynskie na conajmniej 50% etatu ( w Norwegii)

Når har far rett til fedrekvote?

* Det er en forutsetning at både mor og far har rett til foreldrepenger (har vært i inntektsgivende arbeid i minst seks av de siste ti månedene).
* Mor må ha opparbeidet seg rett til foreldrepenger i en 50 prosent stilling eller mer.

Dersom mor ikke har rett til foreldrepenger (ikke har vært i inntektsgivende arbeid i minst seks av de siste ti månedene) og har mottatt engangsstønad, har ikke far rett på fedrekvote. Far kan, dersom han har rett til foreldrepenger, benytte seg av sin selvstendige rett til å ta ut vanlige foreldrepenger.

Ojciec nie ma prawa do ojcowskiego jesli matka dziecka nie spelnia odpowiednich wrunkow, miedzy innymi jesli nie jest czlonkiem norweskiego systemu ubezpieczen. ALE, jesli matka pojdzie do pracy a ojciec wypracowal w Norwegii prawo do "macierzynskiego", to ojciec moze pojechac do polski otrzymujac zasilek macierzynski aby zajmowac sie dzieckiem w calym okresie macierzynskiego. pracodawca musi byc odpowiednio wczesnie poinformowany.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Linea napisał:
Urlop ojcowski nalezy sie zaraz po porodzie i jest to platne. Napewno do 2 tyg po porodzie mozesz byc z zona.

Oto cytat z artykułu o urlopie ojcowskim z i nformatora emigranta, znajdującego sie na tym forum. Zachecam do przeczytania. Prosze sie zastanowic, zanim sie coś napisze i nie pisac głupot.
"W jaki sposób można wykorzystać urlop ojcowski?

*

Urlop ojcowski można wykorzystać w dowolnym momencie okresu, na który przysługuje zasiłek rodzicielski, za wyjątkiem sześciu pierwszych tygodni po porodzie, które z powodów medycznych są zarezerwowane dla matki."
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
61 Postów
Magda .
(Magda12)
Początkujący
Super ze tak wspaniale znacie prawo norweskie kobitki bo chyba nikt tak dobrze go nie zna jak cudzoziemiec!!! Wiem ze istnieje takie cos jak velferdpermisjon!!!Ojciec dowiedz sie cos o tym bo tutaj na forum madrzejszy nie bedziesz!! Skoro norwegowie moga byc przy porodzie i po porodzie z zona to ty tez nie jestes gorszy!! Moze to nie nazywa sie federkvote ale ma po prostu inna nazwe na takie okazje!!Zycze ci powodzenia!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
190 Postów
Angelika Mojak
(Angela22)
Stały Bywalec
Jak to wyglada w tym roku w Polsce?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
48 Postów
kmg gz
(kmgz)
Nowicjusz
Okolicznościowy można od razu + opieke 2 tyg (tyle na rok ma się na członka rodziny liczone jak L4) + tacierzyński 2 tyg trzeba go tylko do pracodawcy wcześniej o 2 tyg zgłosić (biurokracja ZUS, płatne 100%).
W sieci są artykuły, w których wszystko o wiele dokładniej jest opisane.
Moim zdaniem skoro jest możliwość aby z urlopu skorzystac, powinno sie z niego skorzystac.
Jak tutaj
nakonto.com.pl

Jakie są zalety urlopu ojcowskiego? – Na konto nakonto.com.pl
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok