Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

3
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Technolog Chemik - Norwegia

Czytali temat:
Agata Dymna kamilambroziak (7310 niezalogowanych)
24 Posty
Jacek Sałata
(simon3k)
Wiking
Witam wszystkich,
mam parę pytań do zorientowanych w temacie, lub takich którzy mają możliwość się zorientować.( za co dziękuję)
Jestem Inżynierem technologii chemicznej. Mam 2 letnie doświadczenie jako inż procesu/ technolog w branży automotive, a obecnie firma produkująca sprzęt ciężki. Wydaje mi się, że papier nie jest zły, może się mylę- nie wiem.
Moje obszary i procesy, na których się znam to: lakiernia, malowanie proszkowe, chromowanie, cynkowanie, kataforeza, niklowanie. Znam się też na smarach, olejach, uszczelniaczach, klejach.
Angielski znam i korzystam w pracy, norweskiego się uczę i dogadam się , no i Niemiecki ale to raczej mało przydatne w Norwegii.
Pytanie jak się domyślacie to: Jakie są realia dla inżynierów procesu, chemików?
Myślałem o stoczniach bo antykorozja na pewno jest tam tematem top, no ale to tylko mój domysł.
O jakich kwotach wynagrodzenia w ogóle jest mowa?

Może ktoś ma gdzieś znajomego albo sam pracuje w czymś podobnym.
I kolejne pytanie: przez agencję, czy bezpośrednio do pracodawcy uderzyć?

Dziękuję za odpowiedzi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
24 Posty
Jacek Sałata
(simon3k)
Wiking
Witam,
odnawiam moje Pytanie Czy ktoś wie może jak to wygląda w przemyśle ciężkim ??

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
szukaj sam I przez agencje to niewielka roznica dla ciebie jak znajdziesz prace. kontakt bezposredni zawsze lepszy bo jedno ogniwo z gluchego tel odpada, jednak na takim stanowisku to raczej nedomowien wiele nie moze byc co do obowiazkow. Niemiecki tez jest dosc popularny w branzy technicznej. kiedys obilo mi sie o uszy ze firma w okolicy poszukiwala ludzi do pracy. nie wiem na jakie stanowiska ale specjalizowali sie wlasnie w systemach antykorozyjnych do statkow, platform itd. jak uda mi sie znaleźć cos to dam znac
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
24 Posty
Jacek Sałata
(simon3k)
Wiking
Jon dzięki za odpowiedź byłbym Ci bardzo wdzięczny jakbyś mi dał namiar albo jakieś info o tej firmie

Pozdrawiam i zapraszam do opisywania swoich spostrzeżeń
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
www.cathwell.no/

coś takiego.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
763 Posty
Joanna C
(giovi2)
Wyjadacz
www.reichhold.com/

Reichhold AS

Telefon:
33 44 86 00
Besøksadresse:
Klinestadmoen 9, 3241 Sandefjord
Postadresse:
Postboks 2061, 3202 Sandefjord

Jeszcze 4 lata temu nie wymagali j.norweskiego na starcie, teraz nie wiem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
24 Posty
Jacek Sałata
(simon3k)
Wiking
Bardzo wam dziękuję za linki i informacje.
Jeżeli macie jeszcze jakieś info albo jakieś swoje spostrzeżenia to bardzo chętnie poczytam
A tak z innej beczki czy znacie jakieś dobre programy do nauki norweskiego ?
I jeszcze jedno... taka rozterka.
Jak to jest np załóżmy że dostałem się na okres próbny i np muszę gdzieś się ulokować na ten czas.
Jakieś sugestie jak robią inni? jakieś stancje?? Czy możliwa jest wypłata tygodniówek??
Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
275 Postów
Janek Szaradek
(opptymus)
Stały Bywalec
simon3k napisał:
Jeżeli macie jeszcze jakieś info albo jakieś swoje spostrzeżenia to bardzo chętnie poczytam
Jak to jest np załóżmy że dostałem się na okres próbny i np muszę gdzieś się ulokować na ten czas.
Jakieś sugestie jak robią inni? jakieś stancje?? Czy możliwa jest wypłata tygodniówek??
Pozdrawiam

Okres probny trwa zazwyczaj 6 mc, stancji brak, no chyba, ze u rodaka podnajmiesz. Jezeli jednak jestes wyksztalcony i bedziesz zarabial wiecej od buraczyny u ktorego zamieszkasz to przyszlosc realcji widze w czarnych barwach.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
opptymus napisał:
simon3k napisał:
Pozdrawiam

Okres probny trwa zazwyczaj 6 mc, stancji brak, no chyba, ze u rodaka podnajmiesz. Jezeli jednak jestes wyksztalcony i bedziesz zarabial wiecej od buraczyny u ktorego zamieszkasz to przyszlosc realcji widze w czarnych barwach.

ogłaszać się tu lub szukać na finnie możesz. Jeśli chodzi o pracowników których firma nie może znaleźć w okolicy i są to jacyś wartościowi specjaliści to sami pomagają wynająć mieszkanie.

Jak już by u jakiegoś buraczyny wynajął i miał pewną stałą prace to żaden problem potem na finnie znaleźć samemu mieszkanie.....
Z wypłatami częściej jak co dwa tyg się nie spotkałem, jednak dla inżyniera to raczej kontrakty roczne są.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
24 Posty
Jacek Sałata
(simon3k)
Wiking
No wynajem u kogoś tym bardziej u rodaka nie wchodzi w grę, ponieważ chcę najpierw sam wybadać grunt przez około miesiąc i jeżeli wszystko będzie git to ściągam żonę do siebie. Alę tak jak mówię nie chcę od razu jechać z żonką bo ja już się zwolnię, a w dwójkę nie możemy zostać w razie wypadku na lodzie.

Taka jeszcze moja rozterka...
Średni zarobek jeżeli dostałbym się na stanowisko Inżynierskie to mniej więcej jaki??
I do tego wynajem 2- pokojowego mieszkania jakie ceny ??
Czy utrzymamy się z jednej mojej wypłaty ??

Pozdrawiam I wielkie dzięki za poświęcony czas dla zielonego w temacie.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok