Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

1
DZIEŃ

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

dagpenger a dodatek na mieszkanie lub inna pomoc - Norwegia

34 Posty
Krzysiek Kot
(bigqazio)
Nowicjusz
czy przebywając na zasiłku dla bezrobotnych można starać się o jakaś dodatkową pomoc jak np. dodatek na mieszkanie czy jakieś dopłaty do rachunków i czy wtedy umowa najmu na mieszkanie musi być na mnie czy wystarczy przedstawić jakaś cześć kwoty która się płaci za mieszkanie jeżeli wynajmuje je się z kimś jeszcze , jeśli tak jakie warunki trzeba spełnić i jak o to wystąpić do NAV?!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
bigqazio napisał:
czy przebywając na zasiłku dla bezrobotnych można starać się o jakaś dodatkową pomoc jak np. dodatek na mieszkanie czy jakieś dopłaty do rachunków i czy wtedy umowa najmu na mieszkanie musi być na mnie czy wystarczy przedstawić jakaś cześć kwoty która się płaci za mieszkanie jeżeli wynajmuje je się z kimś jeszcze , jeśli tak jakie warunki trzeba spełnić i jak o to wystąpić do NAV?!
Są bardzo różne sytuacje życiowe związane z bezrobociem w Norge .
Jednak te standardowe przypadki są jasno opisane na odpowiednich tematycznie stronach NAV .
Dlatego tam właśnie , powinnaś skierować głównie swoją uwagę .
Inaczej się nie da , zważywszy zwłaszcza iż co siedziba NAV to inni pracownicy socjalni , oraz każda gmina Ma inne priorytety finansowe .
---
Dlatego jeszcze raz ponawiam .
Wejść na stronę NAV i tam szukać odpowiednich rozwiązań socjalnych .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
Norbert Rybak
(norbiryb2)
Wiking
Jezeli placisz jakas czesc za mieszkanie musisz miec kontrakt od tej osoby na swoja czesc platnosci. Czyli np. 1/3 lub 1/2. Dopiero wtedy mozesz ubiegac sie o dodatek do mieszkania lub inne.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
34 Posty
Krzysiek Kot
(bigqazio)
Nowicjusz
czyli jak kontrakt jest na inna osobę w mieszkaniu to nie ma takiej możliwości udowodnić że płaci się na 1/3 czynszu i rachunków powiedzmy na konto właściciela mieszkania?
Powiedzcie czy wtedy ta suma tego dodatku na mieszkanie jest oddzielna kwota jak już przyznają czy wtedy potrącają oni ją z przyznanego wcześniej zasiłku dla bezrobotnych?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
bigqazio napisał:
czyli jak kontrakt jest na inna osobę w mieszkaniu to nie ma takiej możliwości udowodnić że płaci się na 1/3 czynszu i rachunków powiedzmy na konto właściciela mieszkania?
Powiedzcie czy wtedy ta suma tego dodatku na mieszkanie jest oddzielna kwota jak już przyznają czy wtedy potrącają oni ją z przyznanego wcześniej zasiłku dla bezrobotnych?

Dodatek mieszkaniowy to bostøtte, Nav nie udziela tego typu wsparcia, otrzymujesz to z husbanken. Wniosek w niektorych kommunach skada sie Do Nav, ale i tak jest to odsylane do boligkontor. Wypelniasz wniosek ze strony husbanken.no , zalaczasz kontrakt i selvangivelse z poprzedniego roku. Teraz nie na jeszcze skatteoppgjør, wiec zalaczasz za 2012, a we wniosku zaznaczasz ze twoj inntekt radykalnie sie zmiejszyl i dolaczasz ze dostajesz tyle a tyle dagpenger.
Nav moze ci dofinansowac czesc czynszu, jesli korzystalbys z sosialhjelp - ale aby cos z socjala otrzymac, to samemu trzeba nic nie miec.
Nav ma swoje taryfy dotyczace wydatkow na zycie. Jezeli jestes sam, to po oplaceniu czynszu musisz miec okolo 6 tys na zycie minimum. Na trzy osoby jest to okolo 10 tys. i tak dalej.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
34 Posty
Krzysiek Kot
(bigqazio)
Nowicjusz
no ja wniosek o dagpenger dopiero złożyłem i teraz muszę czekać na jego przyznanie ale tak jak sobie liczyłem to dostane z 7tyś na rękę bo mało zarobiłem w 2013, a ze skatu jeszcze nic nie mam bo tutaj jestem dopiero od czerwca 2013, także dochodów nie miałem w 2012, a za pokój płace 4tyś?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
80 Postów

(Saandra)
Początkujący
ja słyszałam ze trzeba tego pilnować i przy podjęciu jakiej kol wiek pracy trzeba zgłosić że już się jest w stanie utrzymać, w przeciwnym razie mogą żądać zwrotu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-7  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Saandra napisał:
ja słyszałam ze trzeba tego pilnować i przy podjęciu jakiej kol wiek pracy trzeba zgłosić że już się jest w stanie utrzymać, w przeciwnym razie mogą żądać zwrotu
Bardzo dokładnie , to ten przypadek został już Tu na Forum opisany ... w jakimś temacie .
---
Cóż , zawsze jak się polepsza , to trzeba ten fakt niezwłocznie zgłosić , inaczej są kłopoty jak wszędzie zresztą na Świecie ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
marta h
(slivka)
Wiking
Aby dostac dagpenger musisz miec przepracowany minimum rok, jezeli nie to bedziesz zgloszony jako bezrobotny do NAV ale bez prawa do zasilku.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
slivka napisał:
Aby dostac dagpenger musisz miec przepracowany minimum rok, jezeli nie to bedziesz zgloszony jako bezrobotny do NAV ale bez prawa do zasilku.
Totalna Bzdura ...!
Jedyny warunek to taki iż w poprzednim roku , trzeba mieć wypracowane Minimum 1,5 G Brutto .
I można taką kwotę wypracować w Minimum 8 tygodni a nie w ciągu roku ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok