Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

4
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

SKATTEKORT JAK TO JEST??????? - Norwegia

194 Posty
Ewelina Matysiak
(EwelinaM)
Stały Bywalec
hej domyślam się że już był poruszany ten wątek, ale nie ma nic napisanego: niektórzy mówią że po zalogowaniu się na altinn.no powinnam mieć już skattekort , jednak nie mam
. czy to wkońcu ja mam zamówic tą kartę czy pracodwca?? nawet mój pracodawca napisał mi że to on dostanie do firmy moja kartę??? proszę napiszcie jak to jest?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
EwelinaM napisał:
hej domyślam się że już był poruszany ten wątek, ale nie ma nic napisanego: nawet mój pracodawca napisał mi że to on dostanie do firmy moja kartę??? proszę napiszcie jak to jest?

Nie był poruszany, bo w mediach trąbią że pracodawca dostanie skattekort ze skatt-u i samemu nic nie trzeba nosić....

W bunkrze mieszkacie, radia brak?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
EwelinaM napisał:
hej domyślam się że już był poruszany ten wątek, ale nie ma nic napisanego: niektórzy mówią że po zalogowaniu się na altinn.no powinnam mieć już skattekort , jednak nie mam
. czy to wkońcu ja mam zamówic tą kartę czy pracodwca?? nawet mój pracodawca napisał mi że to on dostanie do firmy moja kartę??? proszę napiszcie jak to jest?

Teraz nie ma kart drukowanych ! .
I NIE MOŻNA NIC ZAMÓWIĆ ...!!!
MOŻNA SOBIE WYDRUKOWAĆ SAMEMU KARTĘ Z NUMEREM , o ile jest taka potrzeba ... !!.
---
Jak weszłaś na Indywidualną swoją stronę w Skatt , to tam jest Informacja o aktualnym numerze karty podatkowej oraz procencie na zaliczkę podatkową .
---
Pracodawca żadnej karty nie otrzyma .
On jedynie ma możliwość wejść na twoją stronę jako pracodawca i ściągnąć jedynie Numer Karty / Tabeli podatkowej jaka tobie przysługuje i nic więcej .
---
Ty natomiast masz wgląd kto wchodził na twoją stronę i pobierał dane do rozliczenia zaliczek .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
56 Postów
Artek Bu
(Artek07)
Nowicjusz
niestety nie jest tak fajnie. Mój pracodawca nie pobrał karty i muszę zrobić to sam.
Mam tylko pytanko czy przy zamawianiu nowej mogę gdzieś zaznaczyć że mam dziecko w Norwegii. Kolega mi mówił że jak mam dziecko na miejscu to mogę mieć niższy podatek (25% zamiast 36% które miałem w poprzednim roku.).
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1165 Postów
Prz Jar
(PJo)
Maniak
Artek07 napisał:
niestety nie jest tak fajnie. Mój pracodawca nie pobrał karty i muszę zrobić to sam.
Mam tylko pytanko czy przy zamawianiu nowej mogę gdzieś zaznaczyć że mam dziecko w Norwegii. Kolega mi mówił że jak mam dziecko na miejscu to mogę mieć niższy podatek (25% zamiast 36% które miałem w poprzednim roku.).

Jak nie pobrał to znaczy ze masz d-numer jezeli masz stały to pracodawca musi sam sobie pobrać kartę podatkowa.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Artek07 napisał:

Pobranie karty przez pracodawcę to jego zasrany obowiązek ...!!! .
---
Sprawdź Gościa ...! Może on działa na dziko ... !!!
I nie ma upoważnienia jako pracodawca do wejścia na stronę skatt by pobrać dane pracownika .
---
Na swojej Indywidualnej stronie w Skatt , możesz wprowadzić odpowiednie dane ... Niemniej jak masz odpowiednie dokumenty to proponuję wizytę bezpośrednio w Skattkontor .
---
NIE MA PODATKU 36% A JEDYNIE JEST TAKA ZALICZKA NA PODATEK ...!!!
A to jest zasadnicza różnica !!! .
---
Nie wiem co mówił twój koliga , koligi ... najlepiej samemu wejść na stronę skatt i poszukać odpowiednich pozycji ...
Pamiętaj również iż skatt nie dzieli skalą podatkową RÓWNO a Indywidualnie ... i każdy wiosek może mieć różne stopy procentowe zaliczki podatkowej !
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Artek07 napisał:

kartę możesz pobrać z altinn.no , a jak Tobie nie pasuje tabela to do skatt....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok