Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

4
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Kontrakt z Polski a konto w banku - Norwegia

Czytali temat:
(1248 niezalogowanych)
7 Postów
K C
(lestat)
Wiking
Witam,
w marcu wyjeżdżam do Oslo na roczny kontrakt (praca na Uniwersytecie). Finansowany jestem z Polski. Problem w tym, że przydało by się mieć konto w norweskim banku i tam trzymać wszystkie pieniądze. Owszem można w Polsce założyć konto walutowe ale traci się na tym sporo kasy jeśli co miesiąc będę wypłacał pieniądze w Norwegii. Wiem, że potrzeba D-numer lub numer personalny ale ja nie mam umowy o pracy z pracodawcą Norweskim a tylko kontrakt z Polski. Czy mimo to jest możliwość założenia konta w Norwegi? W razie co poczekam jeszcze aż żona znajdzie prace w Norwegii i wtedy wykorzystamy jej konto. W tym przypadku może to trochę potrwać. Mamy zamiar zapisać się na intensywny kurs norweskiego ale to są miesiące mimo wszystko. Czy ktoś miał podobna sytuację?
Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
K C
(lestat)
Wiking
Tak tez myślałem. Trudno będę musiął troche pokombinowąc z tymi koronami. Gdyby w Norwegii było euro bylo by mi łatwiej
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
a to wyplate dostajesz z gory juz pierwszego dnia ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
K C
(lestat)
Wiking
Ano dostaje pieniądze na cały pobyt ( na cały rok). Dlatego posiadanie konta w Norwegii to było by super udogodnienie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
no to będziesz turysta w Królestwie
a to chyba tylko do 3 miesięcy można
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
spokojnie mozesz placic w sklepach polska karta kredytowa
placa ci w zl czy w nok?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2840 Postów
iksiński igrek
(retier1)
Maniak
lestat napisał:
Witam,
w marcu wyjeżdżam do Oslo na roczny kontrakt (praca na Uniwersytecie). Finansowany jestem z Polski. Problem w tym, że przydało by się mieć konto w norweskim banku i tam trzymać wszystkie pieniądze. Owszem można w Polsce założyć konto walutowe ale traci się na tym sporo kasy jeśli co miesiąc będę wypłacał pieniądze w Norwegii. Wiem, że potrzeba D-numer lub numer personalny ale ja nie mam umowy o pracy z pracodawcą Norweskim a tylko kontrakt z Polski. Czy mimo to jest możliwość założenia konta w Norwegi? W razie co poczekam jeszcze aż żona znajdzie prace w Norwegii i wtedy wykorzystamy jej konto. W tym przypadku może to trochę potrwać. Mamy zamiar zapisać się na intensywny kurs norweskiego ale to są miesiące mimo wszystko. Czy ktoś miał podobna sytuację?
Pozdrawiam

finansowany jesteś z Polski? a wynagrodzenie w koronach?

sorki że tak wolno myślę.....

ale czy nie prościej byłoby założyć w NORDEA pl? .......chyba jeszcze funkcjonują?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
no to będziesz turysta w Królestwie
a to chyba tylko do 3 miesięcy można

be4dzie pracownikiem w delegacji
nieuku
bedzie mu przyslugiwal polski socjal
Alternatywa 3:
Jeżeli jesteś pracownikiem delegowanym z kraju należącego do Europejskiego Obszaru Gospodarczego do pracy w Norwegii
www.nav.no/English/English/Zasilek+rodzi...tte%29.805383895.cms
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
może i coś się zmieniło jełopie
ale moją pierwszą pracą w Norwegii było
delegowanie z Irlandii
i jak wtedy mi tłumaczono, to mogłem być delegowany maksymalnie na pół roku
bez wpisywania do norweskiego systemu podatkowo-ubezpieczeniowego