Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

4
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Jak autoryzować specjalizację pielęgniarską w Norw - Norwegia

Czytali temat:
Kasia K boj fra oszlo Josef Satan Magdalen@ slawek_d1 Klaudia Montowska NatashaLesly (4100 niezalogowanych)
3 Posty

(Tobiasz83)
Wiking
Witam wszystkich. Mam takie mały kłopot otóż jestem pielęgniarzem i pracuję aktualnie w jednym z norweskich sykehjem'ów. Oczywiście mam autoryzację (z tym nie bylo żadnego problemu ponieważ mam mgr) ale nie tak dawno ukończyłem sprcjalizację w pielęgniarstwie z anestezjologii i intensywnej terapii w Polsce i teraz chciałbym ten dokument autoryzować i zmienić pracę na zgodną z kierunkiem. Dodam ze w anestezji w Polsce mam doswiadczenie 5 lat Jednak po skierowaniu pytania do SAH (SAFH), Norske Sykepleieforbund , Helsedirektoratet i NOKUT z kazdego z tych miejsc otrzymałem odpowiedź że to nie u nich taka autoryzacja i zebym pytał dalej i odsyłają do siebie nawzajem. Czy ktoś na forum miał może podobny problem lub wie jak ten temat ugryźć? Będę wdzieczny za każdą wskazówkę.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Wiking
Hei.Z tego co ja sie orientuję oni mają trosze inaczej jesli chodzi o specjalizacje. Aby w Norwegii mieć tytuł specjalisty musisz zrobić u nich szkole 2 letnia o danej specjalności. U nich tez troszkę inaczej wygląda kształcenie wyższe bo po licencjacie z pielęgniarstwa ogólnego idziesz już na mgr w danej specjalizacji. Dlatego moze wszystkie urzedy odsylają Cie do siebie nawzajem - coś co u nas nazywa sie kursem specjalizacyjnym (tez 2 letnim) tu po prostu jest dodatkową szkołą. Mysle że trudno bedzie ci to autoryzowac - po prostu przetłumacz to sobie przysięge na norweski i dodawaj jako załacznik do cv przy skladaniu dok do nowego pracodawcy.
pozdrawiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty

(Magdalena39)
Wiking
Tutaj jeśli nie masz magisterki specjalizacja się nie liczy. W Norwegii robi się studia magisterskie że specjalizacja jednocześnie i dostajesz tytuł magistra. W razie pytań możesz napisać na priv. Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
334 Posty

(cham)
Stały Bywalec
Tu masz dlaczego nie helsedirektoratet (tam gdzie dostales autorisasjon jako sykepleier

helsedirektoratet.no/autorisasjon-utdann...ykepleierutdanningen

A tu masz jak to zrobic zeby zostac spesialsykepleier

www.nsf.no/vis-artikkel/654347/1204793/K...eie-spesialsykepleie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Agnieszkatyp
(Agnieszkatyp)
Wiking
Witam, mam pytanie, mam mgr z polski, robię spec w pl jeszcze jak to wyglada z uznaniem tytułu? pozdrawiam Agnieszka
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Agnieszkatyp
(Agnieszkatyp)
Wiking
Witam, czy mogę zapytać jak się twoja sprawa z uznaniem specjalizacji skończyła?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok