Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

5
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Nieuczciwy pracodawca! - Norwegia

Czytali temat:
Czesław Kordela Green Green rafal gawlik Daniel Jakubczyk no no Sławomir Wronka Michal Mojek Piotr Górski Daniel Dziekoński MuflonKing Olek Kossakowski Michal5234 Strusinsky (6485 niezalogowanych)
13 Posty
Mariusz xxx
(mariuszek34)
Wiking
Witam, moi znajomi przyjechali do Norwegi aby pracować w Polskiej firmie budowlanej.

I tak przepracowali 2 miesiące bez wynagrodzenia i bez umowy o pracę. Cały czas mieli obiecywaną umowę tak samo jak i mieli obiecywane wypłacenie zaległych wynagrodzeń tylko szef tłumaczył się że muszą czekać na pozwolenie o pracę aby założyć konto w banku i żeby mógł im przesłać zarobione pieniądze

(co oczywiście jest bzdurą i nie tłumaczcie mi zasad załatwiania pozwoleń o pracę itp... bo ja znam te procedury i już im wytłumaczyłem że trzeba zacząć od umowy o pracę oby uzyskać pozwolenie z policji a następnie wystąpić o numer personalny itp...)

Wiem, że to nie jest forum prawne ale jest nas tutaj sporo i mam nadzieję. że znajdzie się ktoś kto być może spotkał się z taką sytuacją w Noregii czego oczywiści nikomu nie życzę...

Chodzi dokładnie o to, czy oni mogą zgłosić się do jakiegoś norweskiego urzędu czy innego miejsca (policji, skateettaten czy do sądu) aby dochodzić swoich praw? czy nie zaszkodzą sobie przy okazji?

Podobno urząd skarbowy podchodzi do sprawy tak, że to w obowiązku pracownika jest dopilnować aby wraz z wypłatą otrzymać informację pisemną z wysokością pobranych zaliczek na podatek itp... jeśli tego nie ma to jest współwinny w sprawie i tak samo jak pracodawca będzie musiał oddać zaległy podatek. Ale co kiedy pracownik nie otrzymał wynagrodzenia? nie otrzymał umowy o pracę? i odmówił dalszego wykonywania swoich obowiązków do czasu wyjaśnienia sprawy?

Jak wy to widzicie?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
22 Posty

(tomasz1234)
Wiking
To jest Norvegia a nie Polska
Tutaj ty odpowiadasz za Kontrakt numer nip ,pozwolenie z polici itp , jak nie masz kontraktu to nie pracuj :
dales sie zrobic po POLSKU
urzad skarbowy (odesle cie do pracodawcy)
Pracodawca (sie wyprze odesle na policie )
Policia (nie pomoze no chyba jak cie szef pobije to tak )
Zwiazki zawodowe (pomoga jak bedziesz pracownikiem legalnym )
Adwokaci (ci bezplatni ) pomoga jak bedziesz zarejstrowany w urzedzie podatkowym
Adwokaci (platni ) beda ciagnac az wyciagna z ciebie cala kase potem namowia na kredyt na kolejne sprawy sadowe zaczyna sie bagatela 160,000 nok konczy na milionach

Co ja mysle nie warta swieczka zapalek .
Powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
tomasz1234 napisał:
Tutaj ty odpowiadasz za Kontrakt numer nip ,pozwolenie z polici itp , jak nie masz kontraktu to nie pracuj :
Adwokaci (ci bezplatni ) pomoga jak bedziesz zarejstrowany w urzedzie podatkowym
Adwokaci (platni ) beda ciagnac az wyciagna z ciebie cala kase potem namowia na kredyt na kolejne sprawy sadowe zaczyna sie bagatela 160,000 nok konczy na milionach

Powodzenia

PROSZĘ ...proszę
Ja kogo ...

---
Właśnie wypowiedział się Znawca Prawa .
Jak walić w ROGI RODAKÓW ...
Ty też zerujesz na niewiedzy rodaków i pobierasz do ręki depozyty by pod jakimkolwiek pozoerm ich nie wypłacać ...
---
Jednak kiedyś , trafisz na mądrzejszego od siebie i wtedy Dużo więcej stracisz , Niż do tej Pory zyskałeś ...
---
Cha ha cha ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
20 Postów

(blumchen73)
Wiking
Niesamowite panie Mysiara jakich pan udziela rad. Niech pan panie oszuście przekaże koledze jakies cenne informacje jakie pan stosuje kombinacje aby zdobyć kasę , bo niczym sie pan nie rózni od tych co go oszukali . Nie do wiary chłopaka oszukali ,pisze prosi o radę i pomoc a tu mu złodziej odpisał i go umoralnia jak wyglada rzeczywistość w Norwey.To trzeba mieć tupet
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
22 Posty

(tomasz1234)
Wiking
Gabriel napisał:
tomasz1234 napisał:

Powodzenia

PROSZĘ ...proszę
Ja kogo ...

---
Właśnie wypowiedział się Znawca Prawa .
Jak walić w ROGI RODAKÓW ...
Ty też zerujesz na niewiedzy rodaków i pobierasz do ręki depozyty by pod jakimkolwiek pozoerm ich nie wypłacać ...
---
Jednak kiedyś , trafisz na mądrzejszego od siebie i wtedy Dużo więcej stracisz , Niż do tej Pory zyskałeś ...
---
Cha ha cha ...

Jak jestes taki madry to powiedz jak wplaciszdepozyt na konto norveskiego banku osoby przebywajacej nielegalnie bez numeru pod...itp
Co do rodakow to jak ktos nie potrafi czytac ani pisac a podpisuje kontrakt ktury ma moc prawna !!!! a jest super madry ma FORUM to sory,
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
219 Postów

(lena1)
Stały Bywalec
Oszukanych Polaków przez Polaków jest tu bardzo, bardzo wielu. Nie wolno obarczać winą ofiary. Jakie to polskie, że wyśmiewa się wykorzystanych.
Dobrze jednak, że piszecie o takich przypadkach. Nie wiem czy to wyeliminuje oszustów, wiem jednak, że może kiedyś przynajmniej przestaną się tym szczycić, a zaczną się wstydzić.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
lena1 napisał:
Jakie to polskie, że wyśmiewa się wykorzystanych.

masz mniemanie o tym narodzie
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
Ofiary to sa rzeczywiscie ale glownie "bledu w ewolucji" jesli daja sie nabierac takim "oszusta" ktorzy pozwalaja sie nagrywac i ktorzy sami potem tez moga miec problemy. Gdyby ktos byl inteligetny to by tak "ogolil" takich kandydatow do ekonomicznych nagrod Darwina ze nawet by nie mieli jak pisnac z protestem w jakimkolwiek urzedzie czy politihuset.

Lecz nieswiadczy to przeciez dobrze o "ofiarach losu" jesli nieudaczny oszust potrafi ich oszukac? A co do tematu o pracownisiach ktorzy pracowali bez kontraktu to mozliwe jest odzyskanie wynagrodzenia (lecz drogie to bedzie zarowno dla pracodawcy jak i pracownika bo oprocz podatkow bedzie jeszcze "saftig klekkelig bot" jak to norski mawiaja czyli kara). Aby odzyskac pieniadze sprawa musi trafic do forliksrådet a jesli tam nic z tego nie bedzie to do sadu (sprawy pomniejsze ponizej 125 000 (czy jaka tam dzis jest granica)) i oczywiscie dobry advokat cos wygra dla klienta wiec prawdopodobnie pracodawca zaplaci bez sadu lecz tak czy inaczej skatteetaten dla jednej i drugiej strony i bot.

I tyle tlumaczenia wiecej powie dobry norweski advokat i tak juz za duzo instrukcji daje w sytuacji gdzie jeszcze nie jestem advokatem i nie moge zarobic na sprawie (advokat bierze tylko te sprawy w ktorych moze wygrac pracownik poniewaz wtedy pracodawca placi saksomkostninger czyli koszta advokata, wbrew pozora advokat nienaciaga pracownika na saksomkostninger w sprawie ktorej nie mozna wygrac dla niego. Powod jest prosty z bezgroszowego pracownisia nawet namsmannen niewydusi wynagrodzenia dla advokata, wiec coz jest wart fordring ktory jest niesciagalny.). Wiec gdy juz zostane advokatem to bede zapraszal wszystkich ale to wszystkich klientow, wszystko za darmo dla klienta bo w wygranych sprawach placi strona przeciwna i klient nic nie placi. A jesli sprawa jest jedynie do przegrania to "paszal won" rowniez darmowe (bo nikt nie bedzie pracowal za niesciagalna wyplate).
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
20 Postów

(blumchen73)
Wiking
Napisz lepiej panie Mysiara dlaczego żadnej z wynajmujacych u ciebie osób nie dałeś pisemnego wypowiedzenia umowy, sa rowniez osoby którym wynajmowałeś pokój na gębę bez żadnej umowy,zreszta jedna z tych osób nadal mieszka i ciebie całkiem na czarno.Wynajmujesz ponad 70% swojego domu,nie płaciłeś podatku od wynajmu,co niektórym kazałeś wpłacać depozyt na swoje prywatne konto,żadna z tych oszukanych osób nie otrzymała od ciebie zwrotu depozytu bez względu na to czy ktoś znał język, czy miał w tedy legalną pracę itp
Jestes znany człowieku z tego że kombinuszesz z różnych stron wyłudzać pieniądze,opinie masz wszędzie złą,jak i w swoim rodzinnym Dębnie ,tak i tu.Twój zakład pracy z który naciagasz na lewe zwolnienia też walczy z twoim cwaniactwem,wszędzie nazywają cię oszustem i cwaniakiem ,oj Mysiara w gównie siedzisz po pachy i najgorsze że to w swoim.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Darius7812)
Wiking
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok