Jestem w No prawie rok , mam dziecko 2,5 letnie mam numer personalny ( łaczenie rodzin) Podjełam decyzje o rozstaniu z facetem ojcem dziecka.Jestem przerażona całą sytuacją w której się znalazłam, ale jednocześnie wiem że to słuszna i jedyna szansa na normalne życie. Nie pracuje , bez pomocy Navu nie poradze sobie
, wiem że należy mi się dodatek mieszkaniowy , zamierzam również załatwić alimeny na dziecko przez Nav ( chcę mieć na papierze żeby nie było niepotrzebnych zgrzytów) przy płatnośći przez ojca . Moje pytanie kieruje do osób które znalazły sie w podobnej sytuacjii i mają info na temat zasiłku dla samotnej matki czytałam ze trzeba być 3 lata żeby starać się o zasiłek dla samotnej matki ale przepis jest ruchomy i kazdy przypadek indywidualnie rozpatrywany, jest na forum ktoś w podobnej sytuacji ? a i jeszcze jedno jakiej kwoty alimentów mogę się domagać. Dodam że ojciec dziecka ma działalność gosp w Norwegii. Za radę w stylu wróc do PL podziękuje nie wracam. Bardzo proszę o konkrety .