Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

4
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

samotna matka w NO - Norwegia

Czytali temat:
grzegorz g Maria K Anna W Monika Szykytymyryfyry Ewa Kołaczyk edyta szczęśniak MonikaM2 Renataaa Renata M. Paula Patrycja Izabela Wawerko Brunetka38 Martyska2001 (6421 niezalogowanych)
14 Posty

(monia36)
Wiking
Jestem w No prawie rok , mam dziecko 2,5 letnie mam numer personalny ( łaczenie rodzin) Podjełam decyzje o rozstaniu z facetem ojcem dziecka.Jestem przerażona całą sytuacją w której się znalazłam, ale jednocześnie wiem że to słuszna i jedyna szansa na normalne życie. Nie pracuje , bez pomocy Navu nie poradze sobie , wiem że należy mi się dodatek mieszkaniowy , zamierzam również załatwić alimeny na dziecko przez Nav ( chcę mieć na papierze żeby nie było niepotrzebnych zgrzytów) przy płatnośći przez ojca . Moje pytanie kieruje do osób które znalazły sie w podobnej sytuacjii i mają info na temat zasiłku dla samotnej matki czytałam ze trzeba być 3 lata żeby starać się o zasiłek dla samotnej matki ale przepis jest ruchomy i kazdy przypadek indywidualnie rozpatrywany, jest na forum ktoś w podobnej sytuacji ? a i jeszcze jedno jakiej kwoty alimentów mogę się domagać. Dodam że ojciec dziecka ma działalność gosp w Norwegii. Za radę w stylu wróc do PL podziękuje nie wracam. Bardzo proszę o konkrety .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
264 Posty
Magg G
(magg)
Stały Bywalec
masz pobyt, masz rece i nogi... idz do pracy, dziecko do przedszkola i tyle, wiele osob bylo w twojej sytuacji... wlasciwie o co sie pytasz??
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty

(monia36)
Wiking
Mieszkam na zadupiu tu bez norweskiego nie ma szans dostać się do firmy , a mój norweski nie jest na takim poziomie zeby od rączki prace miec , pytam o kase z Nav , bo z alimentów nie pociągne długo.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
763 Posty
Joanna C
(giovi2)
Wyjadacz
magg napisał:
masz pobyt, masz rece i nogi... idz do pracy, dziecko do przedszkola i tyle, wiele osob bylo w twojej sytuacji... wlasciwie o co sie pytasz??

monia36 napisał:
Jestem w No prawie rok , mam dziecko 2,5 letnie mam numer personalny ( łaczenie rodzin) Podjełam decyzje o rozstaniu z facetem ojcem dziecka.Jestem przerażona całą sytuacją w której się znalazłam, ale jednocześnie wiem że to słuszna i jedyna szansa na normalne życie. Nie pracuje , bez pomocy Navu nie poradze sobie , wiem że należy mi się dodatek mieszkaniowy , zamierzam również załatwić alimeny na dziecko przez Nav ( chcę mieć na papierze żeby nie było niepotrzebnych zgrzytów) przy płatnośći przez ojca . Moje pytanie kieruje do osób które znalazły sie w podobnej sytuacjii i mają info na temat zasiłku dla samotnej matki czytałam ze trzeba być 3 lata żeby starać się o zasiłek dla samotnej matki ale przepis jest ruchomy i kazdy przypadek indywidualnie rozpatrywany, jest na forum ktoś w podobnej sytuacji ? a i jeszcze jedno jakiej kwoty alimentów mogę się domagać. Dodam że ojciec dziecka ma działalność gosp w Norwegii. Za radę w stylu wróc do PL podziękuje nie wracam. Bardzo proszę o konkrety .

Dla ciebie pytania nie są zrozumiałe?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
1165 Postów
Prz Jar
(PJo)
Maniak
Tu albo pracujesz albo giniesz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
264 Posty
Magg G
(magg)
Stały Bywalec
w navie powiedza ci to samo co ja, przeprowadz sie tam, gdzie praca i zacznij nauke norweskiego, jezeli bylo to laczenie rodzin a ojciec jest norwegiem,to masz kurs za darmo, w innych przypadkach placisz sama za nauke (ktora jest nieodzowna przy planach pozostania tutaj); jezeli chcesz bostøtte, to musisz przedstawic pisemnie miesieczne dochody i wydatki w nav,wypelnia sie formularz; umow sie tam na godzine i przedstaw sprawe, na forum niewiele sie dowiesz..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
159 Postów

(pluto20)
Stały Bywalec
Nie no jest jeszcze social :d
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty

(monia36)
Wiking
mam zamiar isc do nav i przedstawic sprawe , ojciec dziecka to polak, CHODZI O SOCJAL ??????????
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
264 Posty
Magg G
(magg)
Stały Bywalec
idz do nav, tam cie uswiadomia, jak niewiele ci przysluguje w twojej sytuacji...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty

(monia36)
Wiking
Pierwsze co zrobie to nie dam się zbyć po drugie uświadamiania nie potrzebuje TYLE WIEM nalezy mi się bostotte ( zasilek mieszkaniowy) , dofinansowanie do przedszkola, alimenty tez zadna łaska jesli sam nie da to ściagną z niego zapytanie było o socjal? osób które mają informacje a nie rada w stylu pracujesz albo giniesz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok