Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

4
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Praca w Gastronomi, kucharz itp! INFO - Norwegia

Czytali temat:
Radosław Szeraszewicz andrzej wdowiak Patrycja11651 WEZMAN-THEPOSTMAN KOMBO-MPEMBE Grzesiek1234 (4253 niezalogowanych)
9 Postów
Paweł Brodzki
(Broda91)
Wiking
Witam serdecznie. Czy ktos z was pracuje w gastronomii? Chcialbym sie dowiedziec jak wygladac praca w Norwegi w kuchni, czy przyjmuja tam na aystwntow kuchrza czy tylko samodzielnych. Jak wachaja sie zarobki i jak czesto mozna zjezdzac do Polski praujac w takim zawodzie?
Za wszelki info z gory dziekuje!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
juz nie zatrudniaja z Angli
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2235 Postów
Anders B
(AndersB)
Maniak
doświadczenie papiery i język. Żegnamy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów
Paweł Brodzki
(Broda91)
Wiking
i czy jezyk angielski wystarczy aby sie dogadac?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2235 Postów
Anders B
(AndersB)
Maniak
Broda91 napisał:
i czy jezyk angielski wystarczy aby sie dogadac?musiałabyś mieć duuużo szczęścia ale raczej wszędzie tylko z norweskim+ang
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
79 Postów
Michal k
(djshady)
Początkujący
jak masz fach w reku i doswiadczenie to moze dosc szybko znajdziesz.

Generalnie : nie sciemniac w CV bo to wychodzi bardzo szybko , dostaniesz do zrobienia na dniu probnym np. sos holenderski i jak nie masz podstaw ( co czesto sie zdaza iz dana osoba pracujaca w Polsce czy Anglii na kuchni czyt. obieranie warzyw a wpisuje sobie kucharza ) to pozegnaja z miejsca.

CV dobrze roznosic osobiscie - nigdy nie wiadomo kiedy miejsce sie znajdzie a rotacja w gastronomii jest spora, nawet jak za pierwszym razem nie wyjdzie warto zapytac czy nie beda mieli nic przeciwko jak sie ew wkrotce pojawisz ponownie.

Zarobki wg stawek zw zawodowych ok. 140-220 , z czego od tej sumy 36% podatek do zaplacenia. Reszte znajdziesz na forum ile kosztuje zycie, generalnie super rozowo nie jest.

jak czesto ? tak czesto jak Cie bedzie stac , mozna i co weekend wszystko zalezy od miejsca gdzie mieszkasz, kontraktu i lotow.

W wielu miejscach angielski na kuchni jest wystarczajacy .

Pracujac w gastro w Norwegii od 2008 r akurat najwiecej osob z branzy niemowiacych po norwesku stanowili kucharze i anrettning (zmywak).

Powodzenia !
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
815 Postów
mariusz mario
(Marius13)
Maniak
na sosioe holenderskim nie jeden zoltka na twardo.......trzeba miec lapke do gotowania zajmuje sie ktos kuchnia altelnatywna?molekularna piankowanie sweryfikacja got.w prozni ciekly azot?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów
Paweł Brodzki
(Broda91)
Wiking
djshady dziekuje Ci bardzo za ten wpis, bardzo profesjonalny wpis, takiej odpowiedzi oczekiwalem. jeszcze raz bardzo dziekuje i pozdrawiam!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
79 Postów
Michal k
(djshady)
Początkujący
Broda91 nie ma za co,

Marius13 a za barem sie liczy ??
Co do kuchni 'alternatywnej' : infuzje, sous-vide , prozniowe marynowanie, bita smietana w azocie. w sumie ciezko okreslic gdzie zaczyna sie owa alternatywa a koncza sie mniej znane techniki przyzadzania potraw nierzadko majace ponad 40-50 lat.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
815 Postów
mariusz mario
(Marius13)
Maniak
kuchnia alternatywna najlepiej laczyc z tradycyjna poza tym polecam formy sylikonowe mozna tworzyc cuda
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj


Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok