Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

3
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

meldunek - Norwegia

3 Posty
Marek Kowalczyk
(Marek73)
Wiking
pracuje od roku na warunkach norweskich i chciałbym uzyskac meldunek jak to zrobic
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
MarekKowalczyk napisał:pracuje od roku na warunkach norweskich i chciałbym uzyskac meldunek jak to zrobic
JA pierdziu ... !!! .
---
Rok czasu i taki nieogarnięty !? .
---
A jaki adres podałeś w Skatt . / znaczy na jaki adres przyszło do ciebie rozliczenie podatkowe ?/
---
Gdzie mieszkasz ... w lesie w dwukółce , zwanej szumnie kemping !? .
Czy w barakach , na terenie zakładu jak taki jeden z Narviku ! .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
638 Postów

(WilhelmTell82)
Wyjadacz
Podstawowa zasada
Wizyta w Skatteetaten
-wypelnienie formularza (Skjema) w jezyku polskim sa rowniez,trzeba miec umowe o pracy,przypuszczalny dochod,umowe najmu mieszkania
-rejestracja w UDI z tego co wiem to teraz jest rejestracja przez internet serviceudi.no,najlepiej uzyc serwera gmail,lub yahoo.com,z polskimi sa duze problemy
-wizyta na policji
Po zaliczeniu tych instytucji trzeba koniecznie podpisac skrzynke,gdyz listonosz nie widzac nazwiska
po prostu nie wrzuci karty podatkowej ,ani numeru personalnego.
Ot cala filozofia...mozna tez umowic sie na policje przez telefon.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
WilhelmTell82 napisał:Podstawowa zasada
Wizyta w Skatteetaten
-wypelnienie formularza (Skjema) w jezyku polskim sa rowniez,trzeba miec umowe o pracy,przypuszczalny dochod,umowe najmu mieszkania
-rejestracja w UDI z tego co wiem to teraz jest rejestracja przez internet serviceudi.no,najlepiej uzyc serwera gmail,lub yahoo.com,z polskimi sa duze problemy
-wizyta na policji
Po zaliczeniu tych instytucji trzeba koniecznie podpisac skrzynke,gdyz listonosz nie widzac nazwiska
po prostu nie wrzuci karty podatkowej ,ani numeru personalnego.
Ot cala filozofia...mozna tez umowic sie na policje przez telefon.

Czy ty ... aby dobrze przeczytałeś to co alien napisał !?
---
Przecież skoro pracuje legalnie od roku , to wszystkie dokumenty o których piszesz !!!
już dawno wypełnił i dał w skacie ... !
---
Inaczej nie miał by konta bankowego i rozliczenia podatkowego za 2012 rok !!!
---
---
Co za tępota i robienie na siłę , wrażenia pomocnej dłoni ...
Głupota do sześcianu .
---
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
638 Postów

(WilhelmTell82)
Wyjadacz
Głupota do sześcianu .

Nie robienie glupoty,tylko podstawowe wiadomosci,zeby sobie poukladal,czy aby czegos nie przeminal.Teraz duzo jest przypadkow ze pracodawcy sciagaja ludzi z polski ,wciskaja ich na baraki i mowia ze zalatwia im papiery,mija miesiac,drugi ,trzeci i skattekorty jak nie bylo tak nie ma i placa 50% podatku.Zeby miec meldunek trzeba miec adres,co napisalem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
WilhelmTell82 napisał:
Głupota do sześcianu .

Nie robienie glupoty,tylko podstawowe wiadomosci,zeby sobie poukladal,czy aby czegos nie przeminal.Teraz duzo jest przypadkow ze pracodawcy sciagaja ludzi z polski ,wciskaja ich na baraki i mowia ze zalatwia im papiery,mija miesiac,drugi ,trzeci i skattekorty jak nie bylo tak nie ma i placa 50% podatku.Zeby miec meldunek trzeba miec adres,co napisalem.

... BARDZO GŁUPIA I DENNA OBRONA !!!
---
Skoro napisał , że pracuje od roku ...!!! ... LEGALNIE ... !!!
---
To oznacza iż MA KONTO BANKOWE ... !!! .
---
I również znaczy to iż w Marcu i Kwietniu tego roku , Skatt wysłał mu Dokumenty rozliczeniowe , za rok poprzedni ...
A to jest równoznaczne iż musiał być podany adres z Nazwiskiem ...
---
A w Norge ... jest to równoznaczne z meldunkiem ... / tu sam meldunek nie ma takigo znaczenia jak w Polsce /
---
Czy coś jeszcze chcesz wcisnąć na siłę ... ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
Skatt wysłał mu Dokumenty rozliczeniowe , za rok poprzedni ...
A to jest równoznaczne iż musiał być podany adres z Nazwiskiem ...
---

mogli mu wyslac na polski adres

znam takich co 6 lat jada na d numerze i nie maja adresy w Norge pomimo ze przcuja 11 miesiecy w roku
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
92 Posty
Jan Kovalsky
(negreb)
Początkujący
gabriel napisał:

"I również znaczy to iż w Marcu i Kwietniu tego roku , Skatt wysłał mu Dokumenty rozliczeniowe , za rok poprzedni ...
A to jest równoznaczne iż musiał być podany adres z Nazwiskiem ..."

..."Czy coś jeszcze chcesz wcisnąć na siłę ... ?"

To może ja wcisnę coś...nie na siłę: Abstrahując od "wyczerpującego"pytania zainteresowanego, to wydaje mi się, że akurat w tym konkretnym zdaniu nie masz racji...czyżbyś nie wiedział że takowe dokumenty ze Skattu można było od tego roku otrzymywać drogą elektroniczną???
Pozostaje tylko pytanie,czy aby "taką usługę"mógł sobie ktoś zamówić, musiał WCZEŚNIEJ posiadać adres zameldowania?

PS. Co do reszty to wszystko się zgadza...a w ogóle,to jak można tak idiotyczne i zdawkowe pytanie zadawać???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
negreb napisał:To może ja wcisnę coś...nie na siłę: Abstrahując od "wyczerpującego"pytania zainteresowanego, to wydaje mi się, że akurat w tym konkretnym zdaniu nie masz racji...
... czyżbyś nie wiedział że takowe dokumenty ze Skattu można było od tego roku otrzymywać drogą elektroniczną???
Pozostaje tylko pytanie,czy aby "taką usługę"mógł sobie ktoś zamówić, musiał WCZEŚNIEJ posiadać adres zameldowania?

JESZCZE RAZ NAPISZĘ DOBITNIE ... !!! .
---
- Skoro w "skacie" istnieje jakikolwiek adres ... !!!
- Bez tego adresu , skat nie wydaje żadnych dokumentów ... !!!
- To jest to równoznaczne z meldunkiem w Norge ... !
---
Natomiast gdyby był podany adres w Polsce , jak sugeruje >Patim< to BANK NIE ZAŁOŻYŁ BY Konta pracowniczego ...!!! .
---
Na temat rejestracji elektronicznej się nie wypowiem , ponieważ jest to równoznaczne z tym , co wcześniej pisałem o procedurze Papierowej , na której to jeszcze bazuję .
---
Temat przedstawiłem prostym językiem , bez zbędnych prawnych zawiłości ...
---
A jak widzę , mimo tego , sprawia nadal niektórym , trudności w poprawnym zrozumieniu danego tematu .!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok