Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

4
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Czytali temat:
624 Posty
Karol Pitek
(karol3)
Wyjadacz
to nie tak Imperator1988. bo skąd niby nowy pracodawca ma wiedzieć ile i czy należy się pracownikowi feriepenger od poprzedniego pracodawcy? a przecież gwarantuje stałą pensję kontraktem.
jedyna możliwość jaka mi przychodzi do głowy to taka że feriepenger jest wypłacane za każdy miesiąc razem z wypłatą (i co za tym idzie opodatkowane, ale to nie robi różnicy bo nadpłata podatku zostanie zwrócona). to jest zgodne z prawem jeżeli zostało ujęte w kontrakcie.
wystarczy sprawdzić lønnsslipp'y (albo kontrakt ) i wszystko będzie jasne.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
................

A po cholere ma pracodawca wiedziec ile sie nalezy pracownikowi od poprzedniego pracodawcy skoro te feriepenger ma wyplacic poprzedni pracodawca. Tak jak on ma wyplacic w 2014stym feriepenger za prace u niego w 2013 nawet jesli pracownik w 2014stym bedzie robil u kogos innego.

Teraz jest jasne?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
Ja mysle, ze moze byc jeszcze inne rozwiazanie. Gdzie i z kim dziewczyna podpisywala te umowe. Slyszalam, ze tak sie dzieje w estonskich czy litewskich firmach. Ichniejsza firma (np. Estonska), podpisuje umowe na prace za granica wg. stawek ichniejszych + jakies diety. Pracownik podpisuje umowe wg regul danego kraju i jest wysylany za granice. W takim przypadku dziewczyna mialaby wyplacane polskie wynagrodzenie + diety i wakacje mialaby wg. regul obowiazujacych w Polsce, czyli platny urlop, ale bez feriepenger jak w Norwegii.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
No jesli ja Polska firma zatrudnia to tak ale z tego co pisze to wydaje sie ze to pracodawca zarejstrowany w Norwegii.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
624 Posty
Karol Pitek
(karol3)
Wyjadacz
Imperator1988 napisał:
A po cholere ma pracodawca wiedziec ile sie nalezy pracownikowi od poprzedniego pracodawcy skoro te feriepenger ma wyplacic poprzedni pracodawca. Tak jak on ma wyplacic w 2014stym feriepenger za prace u niego w 2013 nawet jesli pracownik w 2014stym bedzie robil u kogos innego.

Teraz jest jasne?

Ty mi nie musisz tego tłumaczyć, hehe.
ale skoro w kontrakcie stoi że wypłacana jest miesięcznie stała pensja i należy się 25 dni urlopu to tak jest i to co napisałeś: Pracodawca uwzglednil ze 25 dni ma dac wolne a to czy poprzedni pracodawca z 2012stego zaplaci feriepenger czy moze zadnego pracodawcy w 2012stym nie bylo to go nieobchodzi. nie ma kompletnie wpływu.
zresztą... mogłem to zrozumieć opacznie...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4104 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
Ol_tol napisał:
no właśnie tylko że ja w Norwey pracuję od stycznia 2013 i dlatego podobno w tym roku mi potrącają feriepenge z wypłaty i teraz za czerwiec mam dostać pół pensji tak?
po pierwsze, co to za kraj NORWEY??

2. witamy w Norwegii...

i 3: uwaga.... kamera... akcja...
Ogólnie o ustawie urlopowej
Ustawa urlopowa zapewnia pracownikom prawo do corocznego urlopu.
Wszystkich musi byćstać na urlop

Ustawa Urlopowa (ferieloven) - strona 23 w informatorze:
Kodeks Pracy i Ustawa Urlopowa

Długość urlopu
Masz prawdo do 25 dni roboczych urlopu w ciągu roku urlopowego. Rok urlopowy pokrywa sięzrokiem kalendarzowym. Soboty uważanesą równieżza dni
robocze, mimo żezwykle w te dni nie pracujesz.
Pracownikom powyżej 60 roku życia przysługuje dodatkowy tydzień urlopu (6
dni roboczych).

Świadczenie urlopowe (feriepenger)
Aby stać Cię było na urlop, pracodawca wypłaca Ci świadczenie urlopowe.
Prawo do świadczenia urlopowego wypracowujesz w ciągu roku kalendarzowego
p rze d rozpoczęciem roku urlopowego. Powinieneś otrzymaćświadczenie
urlopowe w wysokości 10, 2% wynagrodzenia zarobionego w roku poprzedzają-
cym rok urlopowy. Jeśli masz ponad 60 lat, kwota ta powinna zostać podwyższona o 2,3% zarobków.
Jeślizakończysz pracę, świadczenie urlopowe powinieneś otrzymać wrazz ostatnią wypłatą wynagrodzenia. Nie masz wówczas prawa do otrzymania świadczenia urlopowego od

link po polsku:::
www.arbeidstilsynet.no/binfil/download2.php?tid=93006
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
Jesli tak wyglada najnowsza wersja ferieloven to przykrecili srubke "pracownisiom" u prywatnych pracodawcow ze soboty sie licza za dzien roboczy

U panstwowego pracodawcy aka NAV soboty sie nielicza
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
4104 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
Imperator1988 napisał:
Jesli tak wyglada najnowsza wersja ferieloven to przykrecili srubke "pracownisiom" u prywatnych pracodawcow ze soboty sie licza za dzien roboczy

U panstwowego pracodawcy aka NAV soboty sie nielicza

w panstwowym mnasz 10,2 czy 12 fp??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
624 Posty
Karol Pitek
(karol3)
Wyjadacz
sobota nigdy nie była dniem ustawowo wolnym od pracy.
jeszcze tylko małe sprostowanie: można włączyć feriepenger do wypłaty jeśli zostało to określone w umowie zbiorowej. wtedy wypracowuje się je na bieżąco -w każdym miesiącu, a nie w roku poprzednim.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
tak to jest jak sie podpisuje umowy bez czytania /ze zrozumieniem/
to wyglada na kontrakt menadzerski
szkoly tak robia umowa na 10 miesiecy od 1 wrzesnia do 30 czerwca i zero urlopu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2