Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

2
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

ogrzewanie centralne, przepisy - Norwegia

Czytali temat:
Zbój . mariusz mm marcin kolonko D B robert galazka Piotr .... Jan Kowalski artekrdz Adamlove Hen Daria _ KierunekNorwegia Marta Lech KrystianZ Daniel Bergen (10538 niezalogowanych)
12 Posty
Konrad Gajewski
(Hvitør)
Wiking
witam, moze ktos sie orientuje jakie przepisy obowiazuja co do budowania instalacji grzewczych w norwegii, domyslam sie ze sa zupelnie inne niz w Polsce, gdzie mozna o tym przeczytac i komu to zglosic, sama instalacja bedzie budowana przez firme z Polski, caly projekt i uprawnienia monterow bede mogl przedstawic
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Hvitør napisał:
witam, moze ktos sie orientuje jakie przepisy obowiazuja co do budowania instalacji grzewczych w norwegii, domyslam sie ze sa zupelnie inne niz w Polsce, gdzie mozna o tym przeczytac i komu to zglosic,
może spróbuj koniowi to zameldować
ma duży łeb to wysłucha
a tak na poważnie to Norwegia ma dużo gazu, to mają ogrzewanie na gaz
gaz sieciowy, a w domach instalacje centralnego ogrzewania
rozumiesz
w piwnicy kocioł na gaz sieciowy
a w budynku centralna instalacja grzewcza
grzejniki żeliwne, rury, kolanka,pompa cyrkulacyjna, odpowietrzenie itp
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
Konrad Gajewski
(Hvitør)
Wiking
jak na razie nie spotkalem sie z nikim kto mialby ogrzewanie na gaz, wszyscy pala drewnem, dwa piece na caly dom itp, ewentualnie pompy czy ogrzewanie geotermalne, ja chce miec jeden piec ktory ogrzeje mi caly dom i wode, taka instalacje sa tu malo popularne co nie znaczy ze nie znane, interesuja mnie przepisy bo mam dom ubezpieczony i chce zeby mi ubezpieczenie mi objelo rownierz to, ROZUMIESZ? a koniowi to moze i ty meldujesz, wiec jak nie masz nic powaznego do napisania to moze idz sprawdz co tam w stajni sie dzieje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
4104 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
Hvitør napisał:
jak na razie nie spotkalem sie z nikim kto mialby ogrzewanie na gaz, wszyscy pala drewnem, dwa piece na caly dom itp, ewentualnie pompy czy ogrzewanie geotermalne, ja chce miec jeden piec ktory ogrzeje mi caly dom i wode, taka instalacje sa tu malo popularne co nie znaczy ze nie znane, interesuja mnie przepisy bo mam dom ubezpieczony i chce zeby mi ubezpieczenie mi objelo rownierz to, ROZUMIESZ? a koniowi to moze i ty meldujesz, wiec jak nie masz nic powaznego do napisania to moze idz sprawdz co tam w stajni sie dzieje
skoro masz ubezpieczony dom to nawet jak wezmiesz polska firme to pozniej bedzie musiala przyjechac norweska i pdlubia cos i wystawia fakture tak jakby to oni robili od podstaw.... i wtedy ubezpieczalnia nie bedzie sie czepiac... podobine jak elektryka w domu... akie masz warunki ubezpieczenia domu????czytales umowe?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
Konrad Gajewski
(Hvitør)
Wiking
ja nie staram sie wejsc na rynek, chce sobie zalozyc ogrzewanie, chce jedynie zrobic to zgodnie z przepisami, to takie dziwne?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
Konrad Gajewski
(Hvitør)
Wiking
wiem ze norweska firma bedzie musiala to zweryfikowac, pytam jedynie kogo o to mam sie pytac i gdzie ?, tak trudno jest czytac ze zrozumieniem? znam, warunki ubezpieczenia swojego domu, wszelkie modernizacje musza byc zweryfikowane przez norweskich fachowcow, pytam do cholery jakich? chydraluika, kogos z komuny, kominiarza czy kogo? poprostu pytam, nikt sie nie umie odezwac w normalny sposob?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
hydraulik zaklada istalacje takie same jak w Polsce obieg zamkniety ze zbiornikiem cisnieniowym
jeden piec grzeje wode do mycia i wode do ogrzewania tyle ze juz raczej nie stosuja radiatorow na scianach ,a grzeja podloge
od gazu bardziej popularny jest olej
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4104 Posty
(Yatsek)
Maniak
Hvitør napisał:
wiem ze norweska firma bedzie musiala to zweryfikowac, pytam jedynie kogo o to mam sie pytac i gdzie ?, tak trudno jest czytac ze zrozumieniem? znam, warunki ubezpieczenia swojego domu, wszelkie modernizacje musza byc zweryfikowane przez norweskich fachowcow, pytam do cholery jakich? chydraluika, kogos z komuny, kominiarza czy kogo? poprostu pytam, nikt sie nie umie odezwac w normalny sposob?
autorisert rørlegger - takiego szukaj.... moze byc nawet i na gulesider...

licz sie kosztami od 550 nok (tanio) w gore (np. ca. 900 - comfortsbutikken rørleggern`)

czy tak trudno pisac ze zrozumieniem?+? piszesz pierdoly o tym ze chcesz ciagnac fachwcow z PL ktorzy nie maja pojecia o norweskiej budowlance... na dzien dobry spier** Ci membrane bo oni sa madrzejsi... zle zrobia spust podlowogowy!!! na bank!!!! i inne takie tam rzeczy, na ktorych leca nowoprzybyli.. dlatego napisalem Ci zebys od razu bral tyc hydraulikow z pojeciem.... bo nie przjedzie inaczej i bedzesz placil podwojnie jak wezmiesz alienow... a Ty sie rzzucasz... a radz sobie sam....

gazowy - to kominek w norwegii... a piec - olejowy ok... albo jak w miescie to przez wymiennik puscic... albo pompe.. ale to duza kasa jest...

masz mercedesa..... www.vaillant.no/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
Konrad Gajewski
(Hvitør)
Wiking
jestem na tyle przytomny zeby nie sciagac ludzi z przypadku z polski, ktorzy nie maja pojecia o norweskiej budowlance, nie mam zamiaru placic ''alienom'' ktorzy za pare zloty spier... mi cala intalacje, byle by zaoszczedzic pare koron, zlecam to producentowi, firmie ktora ma pojecie o tym co robi, pracowali juz w norwegii wielokrotnie i nie boje sie ze mi cos spier.., a co do czytania ze zrozumieniem, zapytalem sie komu mam zlecic autoryzacje tejze instalacji a nie ze szukam kogos kto mi to polozy, nie rzucam sie o nic, poprostu denerwuje mnie jezeli ktos odpowiada mi nie na temat, jakas dupa pisze zebym nie spieprzyl rynku inny zebym ''koniowi'' cos gadal, ja poprostu nie wiedzialem do kogo mam udezyc, nie wystarczylo poprostu napisac zeby szukac autorisert rørlegger'a? tak poza tym dzieki za odpowiedz, bez obrazy
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
4104 Posty
(Yatsek)
Maniak
Hvitør napisał:
sama instalacja bedzie budowana przez firme z Polski, caly projekt i uprawnienia monterow bede mogl przedstawic
dzieki temu czekaja Cie obowiazkowe przerobki ))))) raz ze: wiesz jak jest zrobione jesli zrobisz sam....
a dwa: ot, taka ochorna wlasnego rynku....
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok