Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

2
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Jak trudno znaleźć pracę w Sandefjord, Oslo??? - Norwegia

Czytali temat:
KATARZYNA A Monika Byy Marcin MS *Michal M Kasia Binkowska joanna sykulska Patoka wajkub92 Paulina Lipińska Eustachy Krasicki Krasicki Agnieszka8928 Kasia goral Piotr Kurnat (4344 niezalogowanych)
10 Postów
Wiking
Witam wszystkich, ja jestem świeży na forum, Andrzej,lat 35. No i pytanie mam jak w temacie, ewentualnie inne lokalizacje... Chodzi mi o to jakie są szanse znalezienia pracy fizycznej w Norwegii zaraz po przylocie, albo jeszcze przed przylotem... Mówiąc o sobie moge powiedzieć-brak zanjomości norweskiego, angielski - a little. Mógłbym pracować w zakładzie mięsnym-mam pewne doświadczenie w rozbiorze elementów wieprzowych i trochę wołowych, ewentualnie w jakiejś przetwórni rybnej, innej firmie produkcyjnej, pakowanie czegokolwiek, roznosiciel ulotek, gazet, listonosz, sprzątanie, wykładanie towaru w sklepach... itp. Oczywiście zaraz się posypią odpowiedzi typu, że o robotę się ludzie niemal zabijają i jak się pojawi jakaś praca to jest 20 kandydatów na jedno miejsce. Być może tak jest-ja nie znam realiów i dlatego zakładam ten wątek, aby się zorientować.

Jak wygląda kwestia formalna? Czy można załóżmy zacząć pracować zaraz po przylocie, jeżeli by była możliwość? Czy nie można zacząć przed wyrobieniem miejscowego PESELA? W takiej Islandii na kennitala czeka sie ponad miesiąc i niewiele firm zatrudni bez jego uzyskania.
Jaka jest tam dostępność pokoi oczywiście w rozsądnych cenach?

Obecnie przebywam na Islandii, lecz niestety to jest daleko od domu, od rodziny i z tego wzgledu chciałbym się przeprowadzić gdzieś bliżej Polski. Oczywiście do Polski bym nie chciał, no chyba żebym musiał, bo wiadomo, jakie tam są realia.

Proszę o jakieś rzeczowe odpowiedzi, a nie w stylu, że ja niby się pcham gdzieś, gdzie nie ma szans dostac pracy, bo kto miał dostać to dostał, albo takich, że teraz to można dostac pracę tylko ze znajomością norweskiego, lub biegłą angielskiego...
Pozdrawiam wszystkich
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
45 Postów
* *
(321)
Nowicjusz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
Wiking
Rzekłbym, że patrząc na te oferty nie wygląda to zbyt ciekawie. Prawie wszystko to ogłoszenia dla wykwalifikowanych, a świeże są tylko cztery. W zasadzie brak ogłoszeń w dziedzxinach o których wspomniałem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
148 Postów

(NorgeMatrix)
Stały Bywalec
Czesc
Odpowiem ci najbardziej rzeczowo jak potrafię. Znajdz pokoj juz teraz bedac na Islandii, koszt okolo 3500 do 4500 NOK/ mies plus trzy miesięczny depozyt czyli okolo 10500 NOK do 13500 NOK platne z gory. Jak masz juz gdzie mieszkac, przylatuj lub przyjedz (wez ze soba sporo gotowki bo nie wiadomo kiedy znajdziesz prace i dostaniesz pierwsza wyplate), masz gdzie mieszkac, kase na zycie masz, wiec pozostaje szukac pracy, bez jezykow bedzie ciezko ale nie niemozliwe, przez jakas agencje moze cos znajdziesz (marna kasa ale na poczatek wystarczy). Z gory zaloz swoje szanse powodzenia 50 na 50. Potem juz z gorki.

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
148 Postów

(NorgeMatrix)
Stały Bywalec
A zapomnialbym, prace mozesz rozpoczac tego samego dnia w ktorym pojawisz sie Norge, numer personalny wyrabiasz jak masz juz prace, generalnie nikt nie robi problemu z powodu ze nie masz numeru personalnego
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
Wiking
Sprawa dość karkołomna. Porównując ceny isl-nor to są duże rożnice. zdaje się 4000 NOK to jakies 2200zł. ja na Islandii płacę za samodzielny pokoik w Guesthousie 10m, 30 000 ISK, czyli jakieś 750zł. nie interesuje mnie przy tym prąd, woda, mam darmowy dostęp do pralki i suszarki oraz kuchni. nie mam tylko w tym Internetu, kablówki, ale nie można wiele wymagać za taką cenę. zarobki miesięczne kształtują się w przypadku Polaków, którzy stanowią podobno aż 4% społeczeństwa w granicach 200 000 ISK czyli 5000 zł. no tu tez Nor stoi lepiej bo tam widzę w ofertach stawki w okolicach 130-150 NOK - to by wyszło jakieś 130 NOKx170 godz=22100x0.55=około 12000zł. ja tu oczywiście się moge znacząco mylić, bo nie znam realiów norweskich, a stawki w tych ogłoszeniach mogą być mylące, ale jednak Norwegia w porównaniu z Islandią to jest zupełnie inna bajka, tam chyba nie przewinęła się fala kryzysu, bo i korona stoi widać bardzo dobrze.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
Wiking
A na Islandii jest z tym spory problem. Szczególnie w państwowych firmach. Ja na przykład miałem świetną ofertę pracy na poczcie, lecz nie mogła mnie zatrudnić tam, gdyż byłem w trakcie wyrabiania numeru. Zmieniło się to niedawno, jeszcze niedawno ten numer można było załatwić w ciągu kilku dni, a ja miałem tego pecha, że już nie dało się tak łatwo i czekałem te 6 tygodni i nic nie pomagały w Urzędzie Meldunkowym prośby i tłumaczenia, że mam ofertę pracy i bez numeru Kennitala nie mogę jej podjąć.
Dzięki za odpowiedź, pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4104 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
andnur napisał:
A na Islandii jest z tym spory problem. Szczególnie w państwowych firmach. Ja na przykład miałem świetną ofertę pracy na poczcie, lecz nie mogła mnie zatrudnić tam, gdyż byłem w trakcie wyrabiania numeru. Zmieniło się to niedawno, jeszcze niedawno ten numer można było załatwić w ciągu kilku dni, a ja miałem tego pecha, że już nie dało się tak łatwo i czekałem te 6 tygodni i nic nie pomagały w Urzędzie Meldunkowym prośby i tłumaczenia, że mam ofertę pracy i bez numeru Kennitala nie mogę jej podjąć.
Dzięki za odpowiedź, pozdrawiam

czy tez numer nadawany jest na konkretna prace czy nadawany jest on personalnie do osoby???

bo jesli do osoby to: kiedy wyjechales na islandie?? i co takiego robiles ze tego numeru jeszcze nie masz?? czyzbys wyjechal tam skad wzial sie caly ten niby kryzys?? piszesz takie posty jakbys znal tamtejsze prawo i przepisy, piszesz tak jakbys mieszkal tam z 5 lat minimum a mimo to nie masz teog numeru... hmmm zastanawiajace to jest bardzo...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
Wiking
oczywiście że jest przypisany do konkretnej osoby. Zawiera w sobie datę urodzeia oraz 4 inne cyfry. Jakoś niezbyt dokladnie czytasz, wyraźnie napisałem w czasie przeszłym czekałem 6 tygodni, więc łatwo się domyśleć, ze numer mam. jestem tam kilka miesiecy, więc nie moge znać dogłębnie prawa, znam tylko te przepisy, które mnie dotychczas dotyczyły
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
148 Postów

(NorgeMatrix)
Stały Bywalec
Male sprostowanie do twojego wyliczenia,

Zawsze w ogłoszeniach jest podana kwota brutto
czyli

130 NOK x 170 t = 22100 NOK

22100 NOK - 5310 NOK (podatek tab. 7300) = 16790 NOK

Realia sa takie a nie inne, wiec porownywanie Norge do innego kraju jest bez sensu, bez wzgledu czy kryzys byl, jest czy dopiero bedzie.

Jak widzisz na przykladzie ceny mieszkania chociazby, na Islandii wydajesz na pokoj 1/7 swoich zarobkow, tutaj 1/4. Oczywiscie 130 NOK jest totalnym minimum.

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok