Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

3
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

podatek vat - Norwegia

Czytali temat:
(944 niezalogowanych)
49 Postów
Rafal Grzelak
(Grzel)
Nowicjusz
Witammam pytanie odnośnie norweskiego odpowiednika podatku vat .
Czy jako firma pośrednicząca zleceniami musze placic podatek vat . Juz wyjasniam o co chodzi

przyklad

uzyskuje zlecenie na 100 tys koron nett zleceniodawca placi od tej kwoty podatek vat .

zlecenie to podzlecam firmie polskiej na naprzyklad 80 tys koron czy musze do tej kwoty doliczyc podatek vat i czy moge go ewentualnie odzyskac . Jezeli tak to jak i ile dokladnie i od jakiej kwoty moge dokonac odliczenia ..

wiem ze podlecajac prace unikne podatku dochodowego ale pytanie czy nie musze od tego zaplacic watu..

pozdrawiam i czekam na fachowa odpowiedz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
Grzel napisał:
Czy jako firma pośrednicząca zleceniami musze placic podatek vat . Juz wyjasniam o co chodzi

przyklad

uzyskuje zlecenie na 100 tys koron nett zleceniodawca placi od tej kwoty podatek vat .

zlecenie to podzlecam firmie polskiej na naprzyklad 80 tys koron czy musze do tej kwoty doliczyc podatek vat i czy moge go ewentualnie odzyskac . Jezeli tak to jak i ile dokladnie i od jakiej kwoty moge dokonac odliczenia ..

wiem ze podlecajac prace unikne podatku dochodowego ale pytanie czy nie musze od tego zaplacic watu..

Przede wszystkim, co to jest to "podlecanie" ?!
Z kontekstu wynika, ze chodzi ci o posrednictwo i tu sie mylisz: podatek cie obowiazuje od 20000( w tym przypadku) i wat czyli mva naliczasz na fakturze od tychze 20000 i tez z tego musisz sie rozliczyc.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1635 Postów
Maniak
Grzel napisał:

przyklad

po pierwsze jezeli masz zlecenie na sto tys to musisz wystawic fakture, tak? czyli doliczasz Vat,

firma ktora podnajmujesz tez musi ci wystawic fakture z Vat , zostaje ci 20000 netto od tego odprowadzasz dochodowy i roznica vatu ktora musisz zaplacic, jezeli kupujesz jakies rzeczy w celu uzyskania tego dochodu odliczasz sobie caly vat i czesc z dochodowego z tej roznicy, ktora ci zostaje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
49 Postów
Rafal Grzelak
(Grzel)
Nowicjusz
pytanie jest nastepujace czy placac podatek vat 1 raz od kwoty 100 tys a potem 2 raz od kwoty 80 tys nie moge uzyskac zwrotu tego podatku ..
moglby mi ktos na przykladzie ile zaplace podatku od kwoty 100 tys potem ile od 80 ile zostanie ile musze zaplacic vatu i ile tego vatu moge ewentualnie odliczyc od podatku badz odzyskaw w jaki kolwiek sposob..
chodiz mi o to ze od tych 100 tys netto zostanie mi 20 tys nettop po zaplaceniu im tyh 80 tys korn netto . i teraz pytanei czy do tych 80 tys koron netto musze doliczyc jeszcze podatek vat .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
Grzel napisał:
pytanie jest nastepujace czy placac podatek vat 1 raz od kwoty 100 tys a potem 2 raz od kwoty 80 tys nie moge uzyskac zwrotu tego podatku ..
moglby mi ktos na przykladzie ile zaplace podatku od kwoty 100 tys potem ile od 80 ile zostanie ile musze zaplacic vatu i ile tego vatu moge ewentualnie odliczyc od podatku badz odzyskaw w jaki kolwiek sposob..
chodiz mi o to ze od tych 100 tys netto zostanie mi 20 tys nettop po zaplaceniu im tyh 80 tys korn netto . i teraz pytanei czy do tych 80 tys koron netto musze doliczyc jeszcze podatek vat .

Cos za bardzo placzesz, a sprawa jest bardzo prosta.
Jest klient X, ktory potrzebuje zeby mu ktos wykonal prace za 100 000. Wystawiasz mu fakture na te 100 000 + vat, czli razem na 125 000. Wykonawca Y tej roboty wystawia tobie fakture na 80 000+vat, czyli na 100 000. Roznica miedzy ta jedna a druga faktura wynosi 25 000 z czego 20 000 jest twoj zarobek, a 5 000 to vat. Mam nadzieje, ze zalapales, bo juz prosciej wytlumaczyc sie nie da.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok