Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

4
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Paczka z allegro a cło - Norwegia

Czytali temat:
Dorota Nowak Vanessa Hansen ROman Stachowiak Kamila W James Doncar Stafhalr ewa eła Dawids1 rocky17 B R Grzegorz1989 Transport PL-NO Weronika Żółtowska karol.gor Gor demo40 (10369 niezalogowanych)
3 Posty
Lukasz Palonka
(Fireflies)
Wiking
Witam, zastanawiam sie nad tym jak to jest z tym clem za wyslanie paczki z Polski do Norwegii, i ile moze ono wyniesc. Chcialbym kupic komputer stacjonarny, ale boje sie ze zaplace za to clo ? Orientuje sie ktos jak to z tym jest ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
W Norwegii nie ma cla na elektronike. Placisz tylko Vat - 25% od wartosci przesylki oraz jej kosztu przy wartosci pow. kr1000,-.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Sethur napisał:
W Norwegii nie ma cla na elektronike. Placisz tylko Vat - 25% od wartosci przesylki oraz jej kosztu przy wartosci pow. kr1000,-.
Chyba raczej, jezeli wartosc paczki jest wyzsza niz 200NOK. Mozna co prawda napisac, ze to tzw. prezent (i wtedy jest mowa o tych 1000,-), ale nie zawsze celnicy zwracaja na to uwage.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Fireflies napisał:
zastanawiam sie
Chcialbym kupic komputer stacjonarny
Orientuje sie ktos jak to z tym jest ?

ze stacjonarnych to polecam zakupić taki lampowy
za jakieś 50 lat to się pewnie da na nim zarobić w muzeum
co się natomiast tyczy normalnych komputerów, czyli laptopów
to na pewno lepiej się wyjdzie kupując takowy w Norge
gwarancja na miejscu, poza tym norki sprowadzają lepsze modele i od bardziej solidnych wytwórców niż badziewiaki w Polszy
ceny te same
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Lukasz Palonka
(Fireflies)
Wiking
co do kompa to wole stacjonarny bardziej wydajny, poza tym laptopa juz mam. Jezeli chodzi komputery stacjonarne w Norge to w Polsce mozna kupic duzo lepszy za nizsze pienidze sprawdzalem juz wszystkie opcje. Zastanawia mnie tylko fakt czy bede musial oplacac te wszystkie rzeczy jezeli komputer zostanie wyslany przez DHL ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Fireflies napisał:
Zastanawia mnie tylko fakt czy bede musial oplacac te wszystkie rzeczy jezeli komputer zostanie wyslany przez DHL ?
Poczta czasmi sprawdza paczki, czasami nie, czyli 50% szansy, ze trzeba bedzie placic. DHL zalatwia zawsze wszystkie papiery na granicy, czyli dodatkowa oplata gwarantowana. Nigdy jeszcze nie dostalam od DHL paczi, za ktora nie musialam dodatkowo placic. Faktura przychodzi na ogol w ciagu 1-2 tygodni po odebraniu przesylki. Oczywiscie wszystko to zakladajac, ze podasz faktyczna cene komputera.

Ogolnie zgadzam sie z jasta102 - lepiej kupic w Norwegii. Sama kupuje czesto w komplett.no lub netshop.no. Mozesz sobie kupic wszystko w czesciach i zlozyc sam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
Elise napisał:
Sethur napisał:
Chyba raczej, jezeli wartosc paczki jest wyzsza niz 200NOK. Mozna co prawda napisac, ze to tzw. prezent (i wtedy jest mowa o tych 1000,-), ale nie zawsze celnicy zwracaja na to uwage.

Racja. Dla mnie jest juz naturalne ze w deklaracji wpisuje sie "prezent"
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
Fireflies napisał:
co do kompa to wole stacjonarny bardziej wydajny, poza tym laptopa juz mam. Jezeli chodzi komputery stacjonarne w Norge to w Polsce mozna kupic duzo lepszy za nizsze pienidze sprawdzalem juz wszystkie opcje. Zastanawia mnie tylko fakt czy bede musial oplacac te wszystkie rzeczy jezeli komputer zostanie wyslany przez DHL ?

No, to dlatego ze w Polsce chinczczyzna nie jest pod niczyja kontrola. Dobra elektronika jest jednak nieco tansza w Norwegii. Ja juz wyroslem ze "skladakow"..

DHL dokoptuje Ci kilkadziesiat eurasow za sama deklaracje. Jak juz musisz kupic w Polsce to znajdz firme ktora sprzeda Ci na eksport (na f-re 0%, lub z deklaracja Tax-Free). Z gory uprzedzam ze nie kazda firma ma mozliwosc lub chce wystawic powyzsze..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Sethur napisał:
jak juz musisz kupic w Polsce to znajdz firme ktora sprzeda Ci na eksport (na f-re 0%, lub z deklaracja Tax-Free). Z gory uprzedzam ze nie kazda firma ma mozliwosc lub chce wystawic powyzsze..
wow
dzwonią w kosciele
tylko którym
otóż w takiej firmie grzecznie powiedzą
paszport poproszę
a później już trochę mniej grzecznie
polski to se w dupę wsadź
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Lukasz Palonka
(Fireflies)
Wiking
hmmmm chyba jednak zdecyduje sie na kupno w Norge dzieki wszystkim za pomoc. Pozdrawiam !
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok