Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

5
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Do pracowników służby zdrowia - Norwegia

6 Postów
Joanna Ludwikowska
(asiula76)
Wiking
Mam pytanie do osób pracujących w norweskiej służbie zdrowia. Jak wygląda rynek pracy w Norwegii dla osób posiadających zawód: opiekun osób starszych (wykształcenie zdobyte w Polsce)? Czy w dużym mieście łatwo o pracę w tym zawodzie, czy chcą zatrudniać obcokrajowców?
Proszę o odpowiedź osoby, które mają coś konkretnego do powiedzenia. Powiatowi myśliciele, jasty i inne gabriele niech się spróbują raz powstrzymać bo mnie Wasze opinie w najmniejszym stopniu nie interesują (już oczami wyobraźni widzę to wiadro pomyj wylewane na moją głowę).
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
Kasia Tłumacz
(kasiatlumacz)
Wiking
Cześć! Oferuję polsko-norweskie tłumaczenia przysięgłe, CV i nie tylko. Zachęcam do kontaktu na tlumacz@multinor.no lub pod nr tel.: z Polski + 48 (58) 743 07 53 lub z Norwegii + 47 21 999 409
Zgłoś wpis
46 Postów
PIOTR KKKKK
(SSHREKU)
Nowicjusz
. Powiatowi myśliciele, jasty i inne gabriele niech się spróbują raz powstrzymać bo mnie Wasze opinie w najmniejszym stopniu nie interesują (już oczami wyobraźni widzę to wiadro pomyj wylewane na moją głowę)
tu masz i racje jak ci ktos odpowie to bedzie juz sukces ,,,,bo pomyje wylewaja na kazdego ,,,,,,polaczkowo,,,,,,
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
4104 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
asiula76 napisał:
opiekun osób starszych (wykształcenie zdobyte w Polsce)? Czy w dużym mieście łatwo o pracę w tym zawodzie, czy chcą zatrudniać obcokrajowców?.
jesli znasz norweski w takim stopniu zeby sie porozumiec ze starszymi osobami i nie stresowac ich nieznajomoscia slow to narodowosc nie ma wiekszego znaczenia.... a masz... czyste woda z kubla chlup....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Robas Young Wolf
(zetarectuli)
Wiking
Asiula - ja mam zawód opiekun medyczny i przepraszam, że to napiszę - ale mogę sobie nim podetrzeć tyłek. To jeden wielki kit- gdzież to po tym nie można pracować.
Pracy zero.
Poszedłem na studia pielęgniarskie i Tobie też mogę radzić, abyś wybrała taki kierunek - szybko zleci - ja też myślałem, że to kupa czasu, ale jeszcze nie całe 1,5 roku.

Jedno co mogę Ci doradzić - ucz się sumiennie języka Norweskiego!!!!!! To na 1 miejscu, na drugim pozostałe rzeczy - jak wykształcenie, itp - to tylko moje zdanie, więc proszę nie jechać po mnie zbyt mocno

Zarejestrowałem się specjalnie, żeby Ci odpowiedzieć, bo też kiedyś szukałem pracy po opiekunie medycznym - care assistant.

Pozdrawiam!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Joanna Ludwikowska
(asiula76)
Wiking
zetarectuli, dziękuję za konstruktywną radę, na pewno wezmę ją sobie do serca. Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
55 Postów

(paniola)
Nowicjusz
Jeśli norweski znasz chociaż trochę to możesz popytać się w domach starców, czy nie przyjęliby Cię jako praktykantkę płatną przez NAV (np w celu nauczenia się języka). Jeśli znajdziesz takie miejsce to zwykle NAV bardzo chętnie się na to godzi i daje praktykę. Pieniądze na dzień to 314 plus zwrot kosztów przejazdu, ale potem duuużo łatwiej jest znaleźć zatrudnienie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
202 Posty
Agnieszka N.
(AgaN)
Stały Bywalec
Ehhh nie jest az tak zle...moj maz przyjechal trzy lata temu bez wielkiej znajomosci jezyka i dal rade...znal tylko podstawowe zwroty.Nie taki diabel straszny jak go opisuja, wszystko przychodzi z czasem..na polnocy Norwegi tak brakuje personelu ze przyjmuja opiekunow bez papierow, sama dostalam kiedys taka propozycje zeby razem z mezem pracowac, ale polnoc nas odstraszyla. Opiekunow potrzebuja duzo..nie wiem jak to jest z tym zawodem, ale pielegnierze potrzebuja autoryzacje...co do opiekunow to przynajmniej 3 lata doswiadczenia, dyplom przetlumaczony na angielski lub norweski....liczy sie tylko doswiadczenie...
W domu starcow nie ma duzo do pogadania z dziadkami, sa zazwyczaj chorzy ze zapominaja mowic, jesc, wogole zyc w spoleczenstwie..jest do bardzo niewdzieczna i ciezka praca...
Bardzo odpowiedzialna...
zycze wszystkiego naj i powodzenia...probuj..jak taka mysl cie dopadla to czemu nie brnac w to dalej
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
22 Posty
Nikolaj R
(Cichociemny)
Wiking
Najlatwiej o prace to bedzie w woj. Rogaland badz w Oslo.
Ludzi starszych w Norwegi caly czas przybywa wiec etaty sa i bedzie ich wiecej.
Zawod badz wyksztalcenie z polski nie ma nic do powiedzenia jezeli sie nie posiada Bergen testu i panstwowej autorycacji zawodu.

www.finn.no/finn/job/fulltime/result?sor...TEGORY/CATEGORY=5404
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok