Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

4
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Minimalna stawka dla kucharzy? - Norwegia

25 Postów

(fish_hs)
Wiking
Witam

chcialbym zapytac czy istnieje cos takiego jak minimalna stawka wynagrodzenia (godzinowa) dla kucharzy zatrudnionych w Norwegii? Probowalem znalezc na forum, ale widzialem tylko watki z 2009r odnosnie budowlancow i osob zatrudnionych w przemysle miesnym.
Chcialem rowniez zapytac jak wyglada sprawa ewentualnych dodatkow za prace w nadgodzinach, swieta itp.

pracuje obecnie w prywatnej restauracji gdzie w kontrakcie nie ma o tym zadnej mowy, ze stawka 125 kr/t

Slyszalem, ze powinno sie zapisac do zwiazkow zawodowych, jednak czy aby to zrobic potrzebny jest tutejszy dyplom zawodowy? Czy to poprostu jest tak, ze kazdy pracodawca moze indywidualnie ustalac warunki pracy z pracownikiem?

Pozdrawiam

Pawel
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty
Ba Ka
(dobranocka)
Wiking
Nie wiem jaka jest minimalna, mój mąż pracuje w tym fachu juz dobre kilka lat, w tym 3 w Norwegi, obecnie zmienił restauracje i dostał 160/h. Wczesniej był second chefem za 25tys/miesiąc niezależnie od godzin. W jego przypadku wszystko było rozpatrywane indywidualnie. Stawke ustala się na podstawie doświadczenia. Jeśli chodzi o kwestie nadgodzin czy świąt itp to nigdy nie miał płacone extra.
Pozytywem są jednak napiwki
Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
166 Postów
mariusz mariusz
(mariuszmariusz)
Stały Bywalec
Ja pracuje jako asystent ledera w kantynie i mam 160 Kr brutto na godzine , plus praca w nadgodzinach placona ekstra. 125 to jest troche malo , ale moga ci placic ile chca bo nie ma tutaj takiego minimum dla gastronomii. U nie leder kantyny ma 180 Kr
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
mariuszmariusz -- chyba ty nie masz minimum

od razu widac ze g.... wiesz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
25 Postów

(fish_hs)
Wiking
Dzieki za odopwiedzi,

no to chyba przyjdzie mi szukac nowej pracy...
125kr bez napiwkow, z 5 letnim doswiadczeniem w gastronomii, w Polsce, Anglii i tu w Norwegii to jednak chyba faktycznie malo. No nic pozyjemy, zobaczymy.
Szkoda tylko, ze moj szef moze tak wykorzystywac ludzi i nic sie nie da z tym zrobic...

pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
166 Postów
mariusz mariusz
(mariuszmariusz)
Stały Bywalec
powiatowy myśliciel napisał:
mariuszmariusz -- chyba ty nie masz minimum

od razu widac ze g.... wiesz

ok , na pewno nie wiem wszystkiego, mowie jak jest u mnie

ale tak na prawde to nie slyszalem o przepisach ktore okreslaja stawke minimalna w gastronomii

ale pewnie niektorzy sa bardziej oczytani w przepisach
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
na pewno nie wiesz wszystkiego -- przeciez widze

jak wiekszosc na tym forum
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1