Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

5
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Automatyk, elektryk, mechanik poszukuje pracy - Norwegia

Czytali temat:
Lukasz C Arek0024 (1948 niezalogowanych)
6 Postów
Krystian Dudek
(dudus2000)
Wiking
Witam Wszystkich.
Od 2007 roku prowadzę Zakład Produkcyjny Okien i Drzwi w Polsce.
Niestety, kryzys jaki przyszedł do Polski popchnął mnie do podjęcia
decyzji o poszukaniu pracy poza granicami kraju. Firmy swej nie
zlikwidowałem, licząc, że doczekam lepszych czasów. W tym momencie
przebywam w Norwegii, okolice Tonsberg, poszukując odpowiedniej pracy
wykorzystującej mój potencjał.
Chciałbym nadmienić, że zajmowałem się także automatyką maszynową,
nie tylko w swoim zakładzie, ale też obsługiwałem utrzymanie ruchu w
innych firmach takich jak np. Odlewnia Żeliwa i Metali Kolorowych.
Przy okazji oferowania stolarki budowlanej, wykonywałem prace remontowe, a
głównie instalacje elektryczne. Posiadam uprawnienia elektromontera SEP E.
Z wykształcenia jestem technikiem mechanikiem i studiowałem geodezje.
W okresie nauki i kilka lat po, zajmowałem się mechaniką i elektryką samochodową.

Jeżeli ktoś z koleżanek/kolegów wiedział o jakiejś pracy w którymkolwiek z wymienionych wyżej zakresie, bardzo proszę o pomoc i kontakt.
Pozdrawiam

tel +4792526473
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Jak masz SEP i dwa lata doświadczenia to wystarczy wyrobić sobie DSB(odpowiednik sep, bez tego ani rusz) w tonsberg na Kaldnes jest ich siedziba.

www.dsb.no/en/Ansvarsomrader/EL-sikkerhe...-elektrofagarbeider/

www.finn.no/finn/job/fulltime/result?sor...p;keyword=elektriker

www.finn.no/finn/job/fulltime/result?sor...;keyword=automatiker

i po łangielskiemu

www.dsb.no/en/toppmeny/English/Electrica...ical-skilled-worker/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Krystian Dudek
(dudus2000)
Wiking
Też tak myślałem. Ale przestraszono mnie, że muszę mieć ukończoną szkołę o profilu elektrycznym i nawet nie próbowałem pójść do DSB.
Mam doświadczenie w zawodzie elektromontera i automatyka ponad 5 lat a i tak niektórzy sugerują, ze wyprawa po DSB bez szkoły jest bezcelowa. Czy jesteś pewien, że tylko 2 lata doświadczenia wystarczy?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Nalepiej iść i zapytać, albo wysłać email...

Ja to widzę tak że szkoła elektryczna= fagarbeider som elektriker lub coś takiego.

natomiast SEP=DSB

"Kopi av original attest på læretid.
Kopi av originale sertifikater, fagbrev eller yrkesbevis.
Kopi av originale attest(er) fra nåværende eller tidligere arbeidsgivere som dokumentasjon på minimum 2 års relevant praksis."

kopia świadectwa szkoły nic tu nie wspominają o jaką chodzi??? jak techniczna powinno przejść, (ewentualnie możesz w tu albo w PL wyrobić sobie zawodówkę jak masz 5 lat doś... ale to inny temat )

tak wystarczy dwa lata, byle mieć świadectwa pracy...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
dudus2000 napisał:
Też tak myślałem. Ale przestraszono mnie, że muszę mieć ukończoną szkołę o profilu elektrycznym i nawet nie próbowałem pójść do DSB.
Mam doświadczenie w zawodzie elektromontera i automatyka ponad 5 lat a i tak niektórzy sugerują, ze wyprawa po DSB bez szkoły jest bezcelowa. Czy jesteś pewien, że tylko 2 lata doświadczenia wystarczy?

Dobrze cię poinformowali. Jeżeli nie ukonczyles szkoły o profilu elektrycznym, to nie masz po co składać po DSB.
Wystarczy sie wyczytać w link Dzozefa, elektroFAGarbeider. Mój były robił te uprawnienia i jego koledzy tez, dwóch nie miało wykształcenia w tym kierunku i papiery im odeslano.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Krystian Dudek
(dudus2000)
Wiking

A tak ujadlem zawziecie na szkole, ze po co mi papier jak mam wiadomosci i umiejetnosci za ktore mnie docenia
Oj, nie powazny ze mnie czlowieczek. W kraju nie mialem niegdy problemow ze znalezieniem pracy z moim doswiadczeniem i ludzilem sie, ze tutaj tez spokojnie cos znajde. Dociekliwi zapytaja - to po co tutaj przyjechales skoro moglbys pracowac w Polsce . - Po o wiele wieksze pieniazki.
Koledzy i kolezanki - bardzo Was prosze o pomoc w znalezieniu tutaj jakiejs pracy. Mam jeszcze jednego asa (byle nie okazal sie "jupkiem" w rekawie.
Przez 3 lata pracowalem jako majster (mistrz budowy) w firmie budowlanej i jako Inspektor Nadzoru w Budostalu 5. Znam sie na projektach i konstrukcjach ( na koncie mam swoj zatwierdzony i zrealizowany, autorski projekt rozbudowy (nadbudowy) domu ).
Moze gdzies w tej tematyce udaloby mi sie znalezc zajecie.
Nie mam zamiaru wracac do kraju bo (ze łzą w oku) nie ma w nim przyszlosci.

Pozdrawiam, majac nadzieje, ze ktos mi tutaj pomoze
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok