Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

2
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Czytali temat:
PaulinaKoper (4272 niezalogowanych)
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
Yatsek napisał:
migolc napisał:
jasta102, niestety rzeczywistość jest inna niż to co można obejrzeć/usłyszeć w TV. Ja niestety nie pracuję tu w zawodzie, lecz jako magazynier (paczki, wózek widłowy itp.). Wole pracować fizycznie niż pracować w PL za te powiedzmy 2500zł..
skoro z lepszym niemieckim w niemieckojezycznym kraju nie pracujesz w zawodzie bo nie potrafisz znalesc pracy jako inzynier bedac inzynierem to do cholery na co liczysz majac kiepski angielski w norweskojezycznym kraju???? jezdzisz widlakiem bedac inzynierem? juz sie zaszufladkowales.... ale zawsze mozesz upasc nizej..... ja pierdziele... inzynier na magazynie..... do UK debile i szajbusy wyjechaly a do DE bezmozgowe ofiary losu.... ciekawie sie zaczyna w europie..

tez własnie nad tym myslałem > czemu nie spróbuje w Szwajcarii, Austrii czy chocby w Holandii ?

W Norge ?

Odpowiem po francusku > marneee szanseee
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
18 Postów

(migolc)
Wiking
Panie Extra Super Yatsek, nie tym tonem, proszę nie zaniżać poziomów wypowiedzi.. Ja powstrzymam się od komentarza do Twojej wypowiedzi . W DE jestem ok. 3mies, praca miała być inna, tak to jest gdy się idzie do pracy przez agencję, którą prowadzi POLSKI-NIEMIEC. Ale cóż..

Czytając oferty pracy muszę przyznać rację, trzeba było iść do zawodówki, wyrobić zawód i w tej chwili miałbym ładnych pare lat doświadczenia za sobą.. Teraz już czasu nie cofnę, trzeba iść dalej i tyle.
Czy dzienne studia są za pieniądze? Hmm. Chyba nie bardzo. Tym bardziej, że trzeba było zarobić na akademik oraz własne utrzymanie. To nie tak "hop siup".
Czemu Norge odpowiedź jest chyba oczywista. Sami siebie zapytajcie, chociaż nie, Wy pewnie wyjechaliście Z WASZEJ UKOCHANEJ OJCZYZNY bo od pierwszego zdj na googlu zauroczyła Was Norge i to jedyny powód. Dobrze, niech i tak będzie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1189 Postów

(Izzy)
Maniak
jeśli ty w cv wysyłanym piszesz ,że pracujesz jako magazynier to się nie dziwię ,że od roku pracy nie możesz znaleźć
rozumie ,że nie masz doświadczenia w zawodzie swoim
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
18 Postów

(migolc)
Wiking
Witam kogoś nowego. Nie, nie ująłem tej informacji w CV . Moja specjalizacja to wentylacje/klimatyzacje. Po szkole pracowałem ok 5mies jako monter, żeby nabrać jakiegoś tam doświadczenia...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
migolc napisał:
Witam kogoś nowego. Nie, nie ująłem tej informacji w CV . Moja specjalizacja to wentylacje/klimatyzacje. Po szkole pracowałem ok 5mies jako monter, żeby nabrać jakiegoś tam doświadczenia...

firma COVENT w Bjerkeim/ Rogaland

Jakis czas temu jeszce zatrudnialli obcokrajowców, w tym poltunów......
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
245 Postów

(ródka)
Stały Bywalec
a w Polsce wszyscy pracuja w swoim zawodzie????????????ja znam takich ktorzy po studiach wola sprzedawac okulary w v...... o..... bo maja lepsze warunki niz w swoim zawodzie....jejku nie wszystko od razu,czasem trzeba poczekac,pomeczyc sie,zeby przyszlo to lepsze...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty

(pasja1987)
Wiking
Inzynier to tytul zawodowy, starszy technik. Wielu inzynierow musi umiec obslugiwac wozki itd w Polsce moga nawet zamiatac pracujac na stanowisku inzyniera. Inz to starszy technik a nie magister sztuk pieknych...dlatego nie ma sie czego wstydzic...mnie najbardziej rozklada kiedy ludzie pytaja sie jakim jestes inzynierem odpowiesz budownictwa...-a budownictwa to co to jest...odpowiesz sanitarnym- sanitarnym?...odpowiesz produkcji- a to co to jest... odpowiesz srodowiska- a od sciekow i roslinek?...cokolwiek sie powie sa zdziwieni... trzeba zlewac na takich ludzi... jesli studiowales na dziennych otaczales sie w gronie ludzi Tobie podobnych i tego sie trzymaj...
Niemiaszki sa cwane placa mniej Polakom ale mozna sie wbic w system szczegolnie jesli znasz Niemiecki lepiej niz Ang... Kilku moich bliskich znajomych inz. sprobowalo w Niemczech...byl totalny stres... Polacy sa mniej olacani a wydajni jak Niemcy wiec podkladaja swinie nawet w takich firmach jak Mercedes czy Volzwagen....ale gdzie jak gdzie ale w Niemczech Polskich inzyneirow witaja z otwartymi rekami ale trzeba sie wbic... Wiem ze agencje wykorzystuja nie ma nawet za bardzo jak odlozyc...szukaj na miejscu pracy jako inzynier...Niemcy sa te zna tyle zdesperowani, ze od ubieglego roku normalnie wbijali na uczelnie i politechniki od Ol. po Krakow i Wa-we zeby werbowac przyszlych absolwentow obiecujac prace itd... na poczatek tez wymagaja angielskiego a potem wysylaja na szkolenie Niemieckiego oczywiscie po szkoleniach jest egzamin jezykowy trzeba go zdac... Jest ciezko ale warto szczegolnie jesli znasz Niemiecki... mi ten jezyk wchodzil zawsze trudniej...
W Norwegii jako inzynier mozesz znalesc prace znajac tylko Angielski ale biegle... zwykle w miastach wschodnich albo polnocnych... zawsze warto uczyc sie podstaw Norweskiego a jesli firma zdecyduje sie Ciebie zatrudnic wysle Cie na kurs... Ale nie ma co jechac w ciemno... jesli Ktos zna Norweski dostaje prace gdzie kolwiek ale bez Norweskiego jest trudniej...
Szukaj pracy przez neta wyzylaj cv pisz czule listy motywacyjne i pamietaj zeby dostac prace musisz zdobyc doswiadczenie albo szukaj czegos na przyuczenie... szukaj ogloszen w jezyku english albo norsk... najlepiej poprosic kogos z uczelni nie wiem opiekuna pracy czy cos o jakies referencje...to pomaga...
Niemcy tez maja mozliwosci ale jesli pracujesz pzrze agencje to naprawde wspolczuje.... kosza jak cholera... ciezko jest... szkoda, ze nasza zielona wyspa nie moze zapewnic nam miejsc pracy... ale korzystajmy z krajow ktore nas chca...chca inzynierow masz przewage pamietaj o tym...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4104 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
migolc napisał:
Panie Extra Super Yatsek, nie tym tonem, proszę nie zaniżać poziomów wypowiedzi.. Ja powstrzymam się od komentarza do Twojej wypowiedzi . W DE jestem ok. 3mies, praca miała być inna, tak to jest gdy się idzie do pracy przez agencję, którą prowadzi POLSKI-NIEMIEC. Ale cóż..
mnie zlozylo sie kiedys pracowac dla Norweskiego Niemca i nie narzekalem.... nie wiem o co Ci chodzi??? dawno temu, przed podpisaniem umowy u posrednikow mowilem wprost co mi sie nie podoba... nie to nie.... nie musze u was pracowac, ale szmaty z siebie nie zrobie i nie zrobilem...
i o jaki ton wypowiedzi Ci chodzi? zabolaly slowa?? i dobrze, moze wezmiesz sie w garsc, zacisniesz jaja, popatrzysz z pogarda w lustro i pokazesz w koncu co potrafi polski inzynier!!!

migolc napisał:
Czy dzienne studia są za pieniądze? Hmm. Chyba nie bardzo.
xero na uczelni za darmo miales??? a dr hab nie pisal wlasnych podrecznikow i wszytsko bylo w bibliotece... Ty to miales jednak fart....
a teraz caly akapit:

migolc napisał:
Czy dzienne studia są za pieniądze? Hmm. Chyba nie bardzo. Tym bardziej, że trzeba było zarobić na akademik oraz własne utrzymanie. To nie tak "hop siup".
skoro wyglaszasz twierdzenie w ktorym zalozenie kloci sie z teza to cos jest nie tak....

skad Ty dojezdzales na te Polibude???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
ródka napisał:
a w Polsce wszyscy pracuja w swoim zawodzie????????????ja znam takich ktorzy po studiach wola sprzedawac okulary w v...... o..... bo maja lepsze warunki niz w swoim zawodzie....jejku nie wszystko od razu,czasem trzeba poczekac,pomeczyc sie,zeby przyszlo to lepsze...

jejku.....

tylko zycie biegnie baaaardzo szybko,wiec czasem ludzie budzą sie z reką w... nocniku : )

I znów ..... jejku

Ja "niedawno" powiedizałem "tak" a kilka dni temu z moim słoncem swietowalismy 17-tą rocznice : )

Ba! pamietam jak dzis, kiedy niosłem swoja kluseczke na rekach ze szpiatala do samochodu, a dzis do niej juz boyki przychodzą.....

jejku.......

"Niedawno" wyszedłem z wojska, a to juz 20 lat mija.....

Pamietam jeszce nie tak dawno, jak byłem młody, przystojny, dobrze zbudowany, bosko tanczący,uwodzicielski,etc....

a dzis ? > jestem tylko przystojny ......

aaaaaaaaaaaaa i moja mówi, ze troche ..... bogaty

jejku....

Jejku.....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4104 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
migolc napisał:
Witam kogoś nowego. Nie, nie ująłem tej informacji w CV . Moja specjalizacja to wentylacje/klimatyzacje. .
www.gk.no/no/jobb_i_gk/ledige_stillinger/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok