Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

4
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

list polecony - Norwegia

18 Postów
alebazi a
(bela001)
Wiking
Witajcie

Czekam na list polecony z banku. Dostałam awizo, ale nie mogę odebrać listu na poczcie bo laska na poczcie powiedziała mi, że potrzebne jest norweskie ID, czyli numer personalny. Mam fodselsnummer i myślałam, że to o niego chodzi, ale najwyraźniej nie...Nie znam norweskiego, bo jestem tu 3 tyg. a dziewczyna nie umiała za bardzo wytłumaczyć o co jej cho... Konto mogłam założyć, a listu nie mogę odebrać, jakaś paranoja..

Może ktoś mi coś podpowie, bo czekam na ID z banku, żeby się zalogować na konto i dac go pracodawcy, inaczej nie dostanę wypłaty...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
bela001 napisał:Może ktoś mi coś podpowie, bo czekam na ID z banku, żeby się zalogować na konto i dac go pracodawcy, inaczej nie dostanę wypłaty...
A konto w Banku zakładałaś przez internet , czy też w siedzibie banku.?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
18 Postów
alebazi a
(bela001)
Wiking
Niestety przez internet..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
bela001 napisał:
Niestety przez internet..To i dlatego masz kłopot .
Żaden problem jeszcze dzisiaj pójść do najbliższego Banku i założyć konto .
Operacja trwa co najwyżej do pół godziny i Masz Na Papierze Numer konta bez kłopotu .
---
Potrzebne będzie :
- Paszport ...
- Skattekort - 2012- ...
- Umowa o pracę ...
- Adres zamieszkania / Ja miałem Kontrakt /...
- CIERPLIWOŚĆ ...
- UŚMIECH NA TWARZY...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
czesio.:* napisał:
UŚMIECH NA TWARZY...jak to dziadek Gabriel przeskoczył???improwizował???
ZOSTAŁ NAUCZONY TEJ CZYNNOŚCI ...PRZEZ SAMYCH NORGÓW ... w pracy .
---

Oni mówią na ten grymas twarzy ... Uśmiech Urzędowy ...
---
I wbrew pozorom to naprawdę działa pozytywnie i skutecznie ...
---
Jeżeli się uśmiechasz to Norg nie jest pewien , czy uśmiech jest aprobatą na Jego zaangażowanie , czy też uśmiech spowodowany jest li tylko politowaniem się , na Jego zawodową indolencję ... .
---
Ot taki sobie paradoks ...
---
Pamiętajmy iż Norgi bardzo zwracają uwagę na mimikę twarzy i gesty podczas rozmowy ... nawet jak mówimy tylko po Polsku to od razu widzi czy jesteśmy zadowoleni czy też wkurzeni ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
352 Posty
Katarzyna Jakubowska
(Katarzyna)
Stały Bywalec
A nie chodzi przypadkiem o potwierdzenie na poczcie Twojej tożsamości jakimś dokumentem ze zdjęciem /Twoje ID/ by odebrać list polecony?

Sama kilka dni temu czekają na taki list z poczty podobną sytuację miałam. Pan zrobił ksero mojej karty bankomatowej akurat, /ale paszport też pewnie byłby akceptowalny/ i otrzymałam to na co czekałam.

Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
18 Postów
alebazi a
(bela001)
Wiking
Miałam ze sobą dowód i paszport, ale problemem był ten numer...Może dziś będzie tam drugi koleś, który jest bardziej rozgarnięty i nawet wydaje paczkę bez dowodu Wydaje na "uśmiech"....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
91 Postów

(Asiab)
Początkujący
mi wydali polecony list dopiero po ukazaniu potwierdzenia z folkeregister, weź ten papier plus dowód. Tu nie chodzi o Twoją tożsamość, a niezgodność adresu z listu, a tego w dowodzie (tak było w moim przypadku)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
gabriel napisał:
bela001 napisał:
Niestety przez internet..To i dlatego masz kłopot .
Żaden problem jeszcze dzisiaj pójść do najbliższego Banku i założyć konto .
Operacja trwa co najwyżej do pół godziny i Masz Na Papierze Numer konta bez kłopotu .
---
Potrzebne będzie :
- Paszport ...
- Skattekort - 2012- ...
- Umowa o pracę ...
- Adres zamieszkania / Ja miałem Kontrakt /...
- CIERPLIWOŚĆ ...
- UŚMIECH NA TWARZY...

o czym ty dziadek znowu pierdolisz?? nie chlaj tego samogonu......

dziewczyna już otworzyła konto, ma odebrać list polecony z banku....

Najlepiej mieć papier o nadaniu numeru personalnego (to inna nazwa foodeselsnumer) (są tam jej dane , imie nazwisko) do tego paszport(tam nie ma adresu zamieszkania) i musi wydać! jak nie to do innej osoby sie zgłosić.

mozna jeszcze papier o zameldowaniu na wszelki wypadek jak ma
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1635 Postów
Maniak
bela001 napisał:
Witajcie

Czekam na list polecony z banku. Dostałam awizo, ale nie mogę odebrać listu na poczcie bo laska na poczcie powiedziała mi, że potrzebne jest norweskie ID, czyli numer personalny. Mam fodselsnummer i myślałam, że to o niego chodzi, ale najwyraźniej nie...Nie znam norweskiego, bo jestem tu 3 tyg. a dziewczyna nie umiała za bardzo wytłumaczyć o co jej cho... Konto mogłam założyć, a listu nie mogę odebrać, jakaś paranoja..

Może ktoś mi coś podpowie, bo czekam na ID z banku, żeby się zalogować na konto i dac go pracodawcy, inaczej nie dostanę wypłaty...

wez paszport i dokument nadania fodselsnummer albo najlepiej lec do folkeregisteret i wez od nich bostedsattest, dadza ci od reki, i z tym na poczte i nie ma problemu z odebraniem listow....
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok