Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

4
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

257 Postów
mirek rumianek
(mir_rum)
Stały Bywalec
Gamel Fazi napisał:

Hm albo ja sie myle albo mieszkam w innym kraju? Wg mnie to twoja praca zajmie okolo 4 godzin(w norweskim trybie z kawa ,fajka itd,oczywiscie zakladam ze masz sprzet a nie rzezbisz na parkingu mlotkiem i srubokretem) wiec 4x 180=720 koron czyli zarobiles na flaszke cos do zakaski i fajki!!!! Czy my wprowadzamy tu system pod nazwa wczesny Gierek?
Zastanow sie czlowieku i podejc sobie do Mekonomena albo Snapdrive-a i zapytaj wez tylko polowe z tego co oni oszacuja a przestaniesz zadawac takie pytania.[/quote]

jeżeli ty jesteś tak dobry w te klocki i piszesz że można tą pracę wykonać w cztery godziny,to jesteś gość do kwadratu.
oddaj samochód do norweskiego warsztatu,zobaczysz ile to potrwa.
stawka 180nok,jest normalną stawką dla mechanika w warsztacie i norki za takie stawki pracują.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów
koddi kodczak
(koddi)
Wiking
Dzięki kolego za pomoc..."piwko Ci się należy "
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
183 Posty
Gamel Fazi Fazi
(GamelFazi)
Stały Bywalec
mir_rum napisał:
Gamel Fazi napisał:

Hm albo ja sie myle albo mieszkam w innym kraju? Wg mnie to twoja praca zajmie okolo 4 godzin(w norweskim trybie z kawa ,fajka itd,oczywiscie zakladam ze masz sprzet a nie rzezbisz na parkingu mlotkiem i srubokretem) wiec 4x 180=720 koron czyli zarobiles na flaszke cos do zakaski i fajki!!!! Czy my wprowadzamy tu system pod nazwa wczesny Gierek?
Zastanow sie czlowieku i podejc sobie do Mekonomena albo Snapdrive-a i zapytaj wez tylko polowe z tego co oni oszacuja a przestaniesz zadawac takie pytania.

jeżeli ty jesteś tak dobry w te klocki i piszesz że można tą pracę wykonać w cztery godziny,to jesteś gość do kwadratu.
oddaj samochód do norweskiego warsztatu,zobaczysz ile to potrwa.
stawka 180nok,jest normalną stawką dla mechanika w warsztacie i norki za takie stawki pracują.[/quote]

Nie bede polemizowal ile komu zajmuje zdjecie mcpersona( vw,audi itp) i przy okazji zalozyc nowe klocki i tarcze. Napisze inaczej bo w calym poscie chodzi o cene uslug motoryzacyjnych a nie stawki na godzine mechanika samochodowego. Wiec na moim przykladzie wymiana szyby czolowej Toyota Avensis bez czujnika deszczu 8.300 koron(faktura do wgladu) z czego 5150 koszt szyby. Wiec pytam ile zajmuje wyciecie i wklejenie szyby? 3000/180=16 godzin????????Gdzie byla wymiana ? W BILGLASS czyli normalnym warsztacie.Drugi przyklad:wymiana uszczelki pod glowica BMW 5 benzyna(uszczelniacze itd) 27 tys koron w service autoryzowanym. Dziekuje za uwage.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów
koddi kodczak
(koddi)
Wiking
jasta102 napisał:
koddi napisał:
jasta102 napisał:
a diagnostykę to robisz na Dellu czy Sony?

1.Chyba nie do końca zrozumiałem Twoje pytanie? pytasz jaki komputer używam do obsługi programów ? ....

postaram się wytłumaczyć dokładniej
kupują sobie programik na allegro za 100 PLN i rozpowiadają, że diagnostami się ostali samochodowo-komputerowymi
te ich macanie takimi programami przy użyciu laptopa to można w odbyt wsadzić
po zabiegu na profesjonalnym sprzęcie w serwisie jeszcze może 32 błędy wyskoczyć
tylko, że taki profesjonalny sprzęt to tak minimum 6000 PLN + oryginalne, kosztowne przeważnie programych
tak więc badasz na SONY, czy Dellu?

I chyba reszta forumowiczów zgodzi się z tym że temat był i jest o zupełnie czym innym
I nie rozumiem.... skoro nie chcesz pomóc dlaczego przeszkadzasz ?

HMM nie sądzę żebym oferował komukolwiek usługi diagnostyki....dlatego to trochę dziwne że zaśmiecasz ten wątek jak sądzę swoimi złymi doświadczeniami....

i co do drugiej części Twojej wypowiedzi
"te ich macanie takimi programami przy użyciu laptopa to można w odbyt wsadzić
po zabiegu na profesjonalnym sprzęcie w serwisie jeszcze może 32 błędy wyskoczyć
tylko, że taki profesjonalny sprzęt to tak minimum 6000 PLN + oryginalne, kosztowne przeważnie programych"

jak rozumiem masz pewnie sporrrrre doświadczenie w tym temacie i oczywiście opierając się na nim możesz i kwestionujesz powiedzmy sobie "diagnosty" doświadczenie w tej dziedzinie.

p.s. Twoja wiedza na temat jak to określiłeś "profesjonalny sprzęt to tak minimum 6000 PLN + oryginalne, kosztowne przeważnie programych" jest naprawdę imponująca.....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów

(erdeko)
Wiking
witam . dokładnie zgodze sie z kolega wczesniej na konkretny sprzet trzeba wydac troche gotówki ja smigam na VAG-U i LUNCHU a i tak nieraz jest problem z ogarnieciem diagnozy a co do stawek za godzinke to minimalna na czarno jesli masz juz swoich klijentów to 300NOK za godzine wtedy i wilk syty i owca cała oczywiscie pod warunkiem ze znasz sie na robocie a nie bedziesz wymieniał tarcze w golfie IV piec godzin . pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Krzysztof Potega
(potega11)
Wiking
Witam wszystkich Chciałem napisać jak to wszystko wygląda w moim przypadku, na początku troszkę o sobie jestem trzecim pokoleniem mechaników samochodowych w mojej rodzinie w tym kierunku skaczelem szkole, moje doświadczenie zawodowe to kilkanaście lat przejdźmy do kosztów za roboczogodzinę biorę od 400 do 600 zależy co mam naprawić wiadomo ze naprawa silnika 600 za roboczogodzinę.

Przykład audi a6 c5 z 2000roku 19tdi afn - wymiana amortyzatora:
kompletna kolumna zawieszenia - wymontowanie i zamontowanie
Sprężyna - wymontowanie i zamontowanie
czas naprawy 1,30 koszt 520nok
ale każdy mechanik wie ze amortyzatory wymienia się parami i czas pracy 2,0 koszt wymiany 800nok
pytania dotyczące czemu jeden 1,3 a dwa 2,0 wynika to z tego ze mechanik ma już przygotowane narzędzia i auto

Diagnostyka komputerowa
posiadam interfejs diagnostyczny profesjonalny
ceny
kasowanie błędu lub skan jednego systemu 300-500 cena zależy do samochodu np.golf 3 a merc w211
pełna diagnoza to koszt ok 1000 klient dostaje dokładnie opisany problem i jego przyczyny
Np.adaptacja wtryskiwaczy od 1200 bez ingerencji mechanicznej jeżeli wymaga mechanicznej ingerencji cena do ustalenia

Porada dla klientów po czym poznać fachowca? po miejscu jego pracy, nie musi być to nowoczesna hala może być przydomowy garaż ważne żeby było czysto. Droga kwestia to narzędzia ich stan i różnorodność
na koniec dwa modre powiedzenia Narzędzia to 50% procent sukcesu. Kto ma narzędzia ten się zna na robocie Pozdrawiam Mechanik samochodowy nie fachowiec
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok