Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

1
DZIEŃ

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Jak wycenic prace malarskie - Norwegia

7 Postów
Zbyszek Zbyszek
(zbyszek1122)
Wiking
Witam wszystkich. Otrzymałem propozycję od norwega pomalowania mu domu z zewnątrz. Dom ma powierzchnię 120-130m2. Jak zwykle starą farbę trzeba zedrzeć i pomalować na nowo. Wykonywałem takie prace w polsce i z wyceną tam nie miałbym problemu a tu, jak to wycenić za wszystkie prace?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
257 Postów
mirek rumianek
(mir_rum)
Stały Bywalec
mozesz spokojnie podac mu cene za calocs prac-25000nok.powodzenia w malowaniu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
Zbyszek Zbyszek
(zbyszek1122)
Wiking
dzięĸi, nie chcę psuć rynku dlatego zapytałem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
257 Postów
mirek rumianek
(mir_rum)
Stały Bywalec
moze cena bedzie dla norka za wysoka i poszuka sobie tanszych,ale norweska firma wyceni ta prace jeszcze drozej.mamietaj cena twojej pracy bedzie zawsze do negocjacji.tylko nie zejdz ponizej swojej godnosci.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
588 Postów
Ines Fernholc
(Tuptusiowata)
Wyjadacz
Minimalna stawka malarza jest to 150koron na godzinę w firmę. I od razu mówię, że nie rób od całości tylko na godziny. Bo potem zawsze cos dochodzi i robisz to w tej cenie, jakieś drobne poprawki itd. A na godzine to na godzinę.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Tuptusiowa... MA RACJĘ... !!!
---
Od całości to można brać spokojnie wtedy , gdy się ma już jakąś renomę na LOKALNYM rynku .
Ewentualnie Własną jednoosobową firmę .
---
A tak , to NAJBEZPIECZNIEJ jest brać pracę TYLKO na Godziny ...
---
I nie zapomnij spisać umowy , chociażby najprościejszej umowy ... Nazwiska ...Czynność wykonywana , na ten przykład /Huset skal males på utsiden / Stawka godzinowa np.150Nok/t + MVA .
---
Bezwzględnie dopisz to MVA ... ten zapis to zabezpieczenie w razie Kontroli , wszak będziesz pracował na zewnątrz . Jeżeli wszystko skończy się bezproblemowo to po wypłacie gotówki możesz tą umowa rozpalić grilla na zakończenie Malowania ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
gabriel napisał:
Tuptusiowa... MA RACJĘ... !!!
---
Od całości to można brać spokojnie wtedy , gdy się ma już jakąś renomę na LOKALNYM rynku .
Ewentualnie Własną jednoosobową firmę .
---
A tak , to NAJBEZPIECZNIEJ jest brać pracę TYLKO na Godziny ...
---
I nie zapomnij spisać umowy , chociażby najprościejszej umowy ... Nazwiska ...Czynność wykonywana , na ten przykład /Huset skal males på utsiden / Stawka godzinowa np.150Nok/t + MVA .
---
Bezwzględnie dopisz to MVA ... ten zapis to zabezpieczenie w razie Kontroli , wszak będziesz pracował na zewnątrz . Jeżeli wszystko skończy się bezproblemowo to po wypłacie gotówki możesz tą umowa rozpalić grilla na zakończenie Malowania ...

I nie zapomnij sie upewnic, czy masz prawo wpisywac MVA.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
Zbyszek Zbyszek
(zbyszek1122)
Wiking
bardzo dziękuje za pomoc i rady, zastosuje się do nich.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Makaryna napisał:
...I nie zapomnij sie upewnic, czy masz prawo wpisywac MVA.
ŻE TAK NAPISZĘ ...bardzo twardo i nie bardzo popularnie ...
DENNA jesteś i GŁUPIA jak stary porwany but ...
---
...ZAPAMIĘTAJ SOBIE RAZ NA ZAWSZE ...
---
Nie tylko Poltuneria jest CWANA ... !!!
Norgi Już też , Uczą się cwaniactwa i ich nauka i postępy biją nieraz Nas na głowę ... .
---
Widzę ponadto Iż nie bardzo rozumiesz tego co Napisałem , oraz Nie bardzo rozumiesz co w Norge oznacza ...MVA...
---
Ja odniosłem się do pracy malarskiej na Dziko i tyle .
Zawsze Gdy Pracuję w taki sposób , poza stawką wypisuję + MVA ... i co prawda , tylko raz Norg zrealizował oficjalnie Taką umowę ... JEDNAK PRZEZORNYM , TRZEBA BYĆ ZAWSZE ... .
---
By pewnego ranka nie obudzić się z ręką w Nocniku ...
---
Żeby wystawić umowę z zaznaczonym MVA nie trzeba mieć żadnych uprawnień . Ponadto jeżeli dochodzi już do realizacji faktury to w tym przypadku jak się nie ma własnej oficjalnej działalności tylko pracuje się dorywczo poza legalną pracą ...MVA ... Płaci Inwestor do skattu a nie Wykonawca .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
gabriel napisał:
Makaryna napisał:
...I nie zapomnij sie upewnic, czy masz prawo wpisywac MVA.
ŻE TAK NAPISZĘ ...bardzo twardo i nie bardzo popularnie ...
DENNA jesteś i GŁUPIA jak stary porwany but ...
---
...ZAPAMIĘTAJ SOBIE RAZ NA ZAWSZE ...
---
Nie tylko Poltuneria jest CWANA ... !!!
Norgi Już też , Uczą się cwaniactwa i ich nauka i postępy biją nieraz Nas na głowę ... .
---
Widzę ponadto Iż nie bardzo rozumiesz tego co Napisałem , oraz Nie bardzo rozumiesz co w Norge oznacza ...MVA...
---
Ja odniosłem się do pracy malarskiej na Dziko i tyle .
Zawsze Gdy Pracuję w taki sposób , poza stawką wypisuję + MVA ... i co prawda , tylko raz Norg zrealizował oficjalnie Taką umowę ... JEDNAK PRZEZORNYM , TRZEBA BYĆ ZAWSZE ... .
---
By pewnego ranka nie obudzić się z ręką w Nocniku ...
---
Żeby wystawić umowę z zaznaczonym MVA nie trzeba mieć żadnych uprawnień . Ponadto jeżeli dochodzi już do realizacji faktury to w tym przypadku jak się nie ma własnej oficjalnej działalności tylko pracuje się dorywczo poza legalną pracą ...MVA ... Płaci Inwestor do skattu a nie Wykonawca .

Nie bede sie odnosic do twoich inwektyw, bo sam sie w ten sposob okreslasz.
Nikt nie ma prawa wykonywac pracy nielegalnie, tzn. w tym przypadku jezeli nie ma zarejestrowanej firmy. I nic mu nie pomoze jezeli bedzie cos pod nosem opowiadac o mva czy nie, bo bedzie to praca na czarno i jako taka podlega kaze. Zeby mowic cos o mva nalezy byc zarejestrowany jako platnik tegoz mva. Tutaj zlezeniodawca nie bedzie placic zadnego mva jezeli zatrudni kogos na czarno, a i owszem zaplaci pozadna kare. Jezeli spotykasz norwegow jeszcze glupszych niz sam jestes, ktorzy sie na to biora, to zakrawa to na cud !!! Ja to bym inaczej tlumaczyla: niech sobie gada glupoty o mva byleby zrobil robote na czarno za grosze i niech zmiata.... Albo: czort wie co on gada i w jakim jezyku, byleby odwalil robote
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok