Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

4
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Praca na wakacje w Norwegii ! - Norwegia

Czytali temat:
wojciech morawski anna wrobel anna kwiatek Grzegorz Gabliczak Dariusz Jedrzejewski jacek sk Konrad ... norskplante (4521 niezalogowanych)
15 Postów
askcnasknoas asslfnal
(qwertyttyry)
Wiking
Witam!

Na wstępie opiszę siebie, żeby nakreślić obraz całej sytuacji

Pełnoletni (od kilku miesięcy) licealista jest chętny na pracę w Norwegii w okresie wakacyjnym. Jako, że ciąglę się uczę, mam wykształcenie niepełne średnie (jeżeli takie określenie w ogóle istnieje ). Jeśli chodzi o języki, to posługuję się płynnie angielskim (standaryzowany poziom w okolicach B2 a C1). Teoretycznie uczę się również języka niemieckiego choć tak naprawdę nie potrafię w tym języku sklecić poprawnego zdania. Jeśli chodzi o umiejętności interdyscyplinarne, posiadam wiele kompetencji miękkich. Jestem komunikatywny, kreatywny, dynamiczny, elastyczny, posiadam inicjatywę oraz potrafię pracować w grupie, jeśli oczywiście nie występuje silna bariera językowa. Wykazuję także dużą samodzielność, nie bacząc nawet na wiek. Kompetencje twarde które posiadam raczej się nie przydadzą (wszechstronna wiedza chemiczna). Poza tym jestem inteligentny i szybko się uczę, co mogę potwierdzić posiadaniem około 10 tytułów finalisty ogólnopolskich olimpiad chemicznych.

Teraz główny wątek, czyli chęć znalezienia pracy na cały lipiec i sierpień.
Wybrałem Norwegię ze względu na odpowiedni, nie za gorący klimat, niską przestępczość i stosunkowo dobre opinie Norwegów o Polakach. Nie mam żadnych wymagań dotyczących zakwaterowania, mogę mieszkać w namiocie lub jeżeli warunki będą sprzyjały - we własnym samochodzie. Jestem dobrze zbudowany, mogę więc wykonywać prace fizyczne. Jako, że życie w Norwegii w porównaniu do Polski jest stosunkowo drogie, myślę, że zarobki na poziomie 30-40 NOK na godzinę satysfakcjonowałyby mnie. Czy w ogóle istnieje możliwość takiego zarobku? Jakieś rady w poszukiwaniu pracy wakacyjnej?

Będę bardzo wdzięczny za każdą odpowiedź, wskazówkę czy uwagę.

Pozdrawiam serdecznie,
Quegczow.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4104 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
Wocz napisał:
Jako, że ciąglę się uczę, mam wykształcenie niepełne średnie (jeżeli takie określenie w ogóle istnieje ). Jeśli chodzi o języki, to posługuję się płynnie angielskim (standaryzowany poziom w okolicach B2 a C1). (...) potrafię pracować w grupie, jeśli oczywiście nie występuje silna bariera językowa.
jaki masz zawod - to jest wazne, albo w trakcie nauki jakiego zawodu jestes??? ogolniak - czyli przedluzona szkola podstawowa nikogo tu nie interesuje... a ten jezyk skoro masz plynny to o jakiej barierze jezykowej piszesz??? cos tu jest nie tak....

Jako, że życie w Norwegii w porównaniu do Polski jest stosunkowo drogie, myślę, że zarobki na poziomie 30-40 NOK na godzinę satysfakcjonowałyby mnie
no to po godzinie pracy bedzie Cie stac na chleb... bardzo madre!!!! to w polsce wiecej zarobisz!!!!
jesli sie dowiem ze przyjechales do Norwegii i zszedles poznizej 120nok to osobiscie Ci przypierdole i zadzwonie gdzie trzeba i zglosze ze pracujesz na czarno... dostaniesz po lapach i sie skonczy...
chcesz pracowac za 1/4 najnizszej krajowej to jedz do UK!!!!! z dala od Norwegii!!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
15 Postów
askcnasknoas asslfnal
(qwertyttyry)
Wiking
Witaj!

Tak jak pisałem na wstępie, kształcę się w ogólniaku (a wiąże się to z chęcią kierowania na studia). Dlaczego od razu tak agresywnie odpowiadasz? Ja naprawdę nie znam wartości pracy w Norwegii, w szczególności takiej jaką mogę wykonać, czyli niespecjalistycznej i wyuczonej. Napisz coś więcej, tylko proszę szanujmy się chociaż elementarnie i po jednym poście nie strasz mnie deportacją

PS. Mieszkam w niewielkim mieście, szukałem pracy naprawdę wszędzie i zaproponowano mi jedną pracę. Roznoszenie ulotek za uwaga! 6 złotych za godzinę...

PS2. Mówiąc o barierze językowej miałem na myśli konieczność porozumiewania się z Norwegiem nie mówiącym dobrze po angielsku.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
148 Postów

(NorgeMatrix)
Stały Bywalec
Yatsek, opanuj się czlowieku.

Wocz

Znając dobrze angielski nie powinieneś mieć problemów tutaj z komunikacją, więc ten problem masz z głowy. Branżą w której mógłbyś popracować w wakacje jest ogrodnictwo ("szklarnie" lub jakieś zastępstwo na okres wakacji. Największym problemem może być dla Ciebie to że pracę już powinieneś zacząć szukać i aplikować.
Podam ci kilka linków z ogłoszeniami o pracę, poszukaj, podzwoń, wysyłaj CV.

www.finn.no/jobb/

www.nav.no/stillinger/forside

Jeśli chodzi o ogrodnictwo szukaj w rejonie Buskerud. Zarobki w tej branży w granicach 100 koron za godzinę. Bardzo często oferują również zakwaterowanie.

Innym rozwiązaniem jest poszukanie firmy pośrednictwa w Polsce i szukanie poprzez tą firmę. Na pewno mniejsze pieniądze ale zawsze to coś, jednak najlepiej znaleźć samemu bezpośrednio. Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4104 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
Wocz napisał:
Tak jak pisałem na wstępie, kształcę się w ogólniaku (a wiąże się to z chęcią kierowania na studia).
ogloniak to podstawowka dla mlodziezy!!! ja chodzilem do techniku i nie przeszkadzalo mi to w studiowaniu, baaa,, nawet mi to pomoglo!!!!

a teraz przeczytaj Te swoje dwa posty.... najpierw duzo czytales o norwegii... chcesz tu przyjechac ze wzgledu na klimat i niska przestepczosc a nigdzie w artykulach nie natknales sie na zarobki??? jakos tego nie kupuje... moze stad ta agresja!!!!! na ile teraz wyceniasz swoja prace???
Wocz napisał:
Wybrałem Norwegię ze względu na odpowiedni, nie za gorący klimat, niską przestępczość i stosunkowo dobre opinie Norwegów o Polakach
Wocz napisał:
Dlaczego od razu tak agresywnie odpowiadasz? Ja naprawdę nie znam wartości pracy w Norwegii

i skoro pytasz to Ci napisze!!! prace za minimum socjalne znajdziesz... zaczniesz pracowac za 40nok to pozniej Ci co tu mieszkaja beda mieli problem z praca bo sa przeciez inni co za 40nok pracuja... ogarnij sie chlopcze bo bedzie tu jak w PL ze ulotki po 6pln.... rusz mozgiem, macie tam jakas ekonomie w tym ogolniaku czy tylko religie i wf??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
15 Postów
askcnasknoas asslfnal
(qwertyttyry)
Wiking
NorgeMatrix, dziękuję serdecznie za rzeczową i pozytywną odpowiedź. Postaram się coś zdziałać w tym temacie jak najszybciej, najpewniej zacznę już teraz.

Yatsek, ciąglę czuję płynącą od Ciebie nienawiść i agresję. Nie wiem czy jest uzasadniona, bo ja jeszcze nic nie zrobiłem. Cytujesz urywki moich wypowiedzi zmieniając ich kontekst. Jak można było w moim poprzednim poście przeczytać, nie znam wartości pracy nie wyspecjalizowanej, mając na myśli pracę prostą i niewymagającą poświadczonego wykształcenia. Szukasz dziury w całym i starasz się mnie sprowokować do ataku obrażając licea. Bezcelowo, bo ja nad agresję stawiam konkretną rozmowę popartą rzeczowymi argumentami, a nie jak dotychczas uprawianą przez Ciebie potyczkę typu "poobrażać, ponegować i sprowokować". Na religię nie uczęszczam ze względu na wyrobiony nieco inny światopogląd. Ale to nie ma tutaj znaczenia. Jeśli chodzi o ekonomię to rzeczywiście istnieje przedmiot poruszający ten temat, ale w sposób płytki i teoretyczny. Nie będę roztrząsał debaty, czy należy wybrać liceum czy technikum. Wszystko na tym świecie ma dwie strony medalu. Nie wiem z którego jesteś rocznika, ale wiedz, że w obecnej chwili poziom techników spadł na łeb na szyję i ludzie traktują ją jako trochę lepszą zawodówkę. Niesłusznie. Prawdziwe, elitarne technika działały za czasów młodości mojego ojca. Studia i powodzenie na nich zależy wyłącznie od człowieka, a nie od szkoły którą skończył. Matołów liczących na ciągłe libacje w akademikach jest od groma i w liceach i technikach. Po raz kolejny proszę Cię o zwykłą rozmowę, a nie przekrzykiwanie.

Pozdrawiam,
Quegczow.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
86 Postów

(hunter2525)
Początkujący
Witam kolego jak znasz język angielski to poszukaj prac w charakterze kelner, pracownik stacji paliw, wykładanie towaru lub ostatecznie zbiory bądź pomocnik na budowie ale nie za tą stawkę. Pozdrawiam działaj szybko.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
Wocz napisał:
NorgeMatrix, dziękuję serdecznie za rzeczową i pozytywną odpowiedź. Postaram się coś zdziałać w tym temacie jak najszybciej, najpewniej zacznę już teraz.

Yatsek, ciąglę czuję płynącą od Ciebie nienawiść i agresję. Nie wiem czy jest uzasadniona, bo ja jeszcze nic nie zrobiłem. Cytujesz urywki moich wypowiedzi zmieniając ich kontekst. Jak można było w moim poprzednim poście przeczytać, nie znam wartości pracy nie wyspecjalizowanej, mając na myśli pracę prostą i niewymagającą poświadczonego wykształcenia. Szukasz dziury w całym i starasz się mnie sprowokować do ataku obrażając licea. Bezcelowo, bo ja nad agresję stawiam konkretną rozmowę popartą rzeczowymi argumentami, a nie jak dotychczas uprawianą przez Ciebie potyczkę typu "poobrażać, ponegować i sprowokować". Na religię nie uczęszczam ze względu na wyrobiony nieco inny światopogląd. Ale to nie ma tutaj znaczenia. Jeśli chodzi o ekonomię to rzeczywiście istnieje przedmiot poruszający ten temat, ale w sposób płytki i teoretyczny. Nie będę roztrząsał debaty, czy należy wybrać liceum czy technikum. Wszystko na tym świecie ma dwie strony medalu. Nie wiem z którego jesteś rocznika, ale wiedz, że w obecnej chwili poziom techników spadł na łeb na szyję i ludzie traktują ją jako trochę lepszą zawodówkę. Niesłusznie. Prawdziwe, elitarne technika działały za czasów młodości mojego ojca. Studia i powodzenie na nich zależy wyłącznie od człowieka, a nie od szkoły którą skończył. Matołów liczących na ciągłe libacje w akademikach jest od groma i w liceach i technikach. Po raz kolejny proszę Cię o zwykłą rozmowę, a nie przekrzykiwanie.

Pozdrawiam,
Quegczow.

Panu juz podziekujemy.......

Na merytoryczną dyskusje (nic nie dającą od wielu juz lat) zapraszamy do Wwy na Wiejską!
Ty sie chłopaku na posła szykuj,a nie truskawki zbierac w Norge.....
Wiesz dlaczego w norge jest taka mala przestepczosc ? Bo jeszcze ciebie tu nie ma, ale jak wpadniesz to bankowo doprowadzisz do jakiegos rozboju, bo ty jakis "inny" chyba jestes...
aaaaaaaaaaaaaa zamiast ulotki roznosic za szóstaka, to podbij gdzies do ochrony,a przytulisz 2x tyle!
Nie pozdrawiam > anty aliens!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
15 Postów
askcnasknoas asslfnal
(qwertyttyry)
Wiking
Marianku73, piszę bardzo formalnie ponieważ tylko tak mogę pokazać, że naprawdę zależy mi na tej pracy, a nie jestem zaś licealistą ze słomianym zapałem na szybką i łatwą kasę. Lepiej jest według Ciebie obrażać się wzajemnie nie wnosząc nic do tematu? Dlaczego jestem inny? Niczym się nie wyróżniam, jestem normalnym, równym człowiekiem bez jakiegoś mniemania o sobie ale powtarzam, że ten styl pisma jest jedyną rzeczą jaką mogę tutaj okazać, żeby uwierzytelnić moje działania. Powiedz, co jest we mnie takiego, że tak mnie nie znosicie? To, że tak się staram? Nie rozumiem...
Wolałbyś zobaczyć ogłoszenie typu "fuchy szukam na wakacje w norwegii. byle jaka byleby kasa była. cośtam bełkotam po angielsku, mówić umiem, mam dwie ręce i dwie nogi. ogułem to ze mnei dobry chłop". Tak lepiej ?? Nie sądzę
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
810 Postów
Maniak
Wocz napisał:
"fuchy szukam na wakacje w norwegii. byle jaka byleby kasa była. cośtam bełkotam po angielsku, mówić umiem, mam dwie ręce i dwie nogi. ogułem to ze mnei dobry chłop".

Wocz ja domyslam sie jaki moze byc powod niecheci
do twojej "postawy".

Chcesz za cene "dampingu" zahaczyc sie w Norwegii.
Dodatkowo zadeklarowales wyraznie ze jestes "zdolny-sprytny".

Brak natomiast konkretnej deklaracji co zaoferujesz w zamian
za pomoc w znalezieniu prace, mieszkania wyzywienia itp.

Gdybys zaoferowal bez pruderii "cos" to bylaby inna rozmowa
a tak to jest jak jest.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok