Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

3
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

odliczenie mieszkania - Norwegia

46 Postów
cezary cezar
(cezary25cezary)
Nowicjusz
Witam!

dzisiaj byłem w Skacie ponieważ jakiś koniobijca wysłał moje papiery podatkowe za 2011 rok do Polski zamiast tu na miejscu. po otrzymaniu kopii zasięgnąłem języka co mi przysługują za odpisy i tu zostałem zaskoczony.

wszyscy jako podstawę rozliczenia podają wynajęte mieszkanie. natomiast kobieta w urzędzie stwierdziła, że wynajętego mieszkania nigdy się nie odliczało. jedynie kredyt na mieszkanie, samo wynajęcie nigdy (przy moim niedowierzaniu podparła się argumentem, że pracuje 30 lat w skacie i wie).

może mi to ktoś wyjaśnić? czy faktycznie jest taka subtelna różnica czy może przez te 30 lat ona siedziała na zapleczu i wysyłała pocztą papiery na złe adresy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
jako pendlerowi przysługuje ci odliczenie czynszu i opłaty za prąd
jeśli nie jesteś pendlerem to nie przysługuje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
4104 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
cezary25cezary napisał:
Witam!

dzisiaj byłem w Skacie ponieważ jakiś koniobijca wysłał moje papiery podatkowe za 2011 rok do Polski zamiast tu na miejscu. po otrzymaniu kopii zasięgnąłem języka co mi przysługują za odpisy i tu zostałem zaskoczony.

wszyscy jako podstawę rozliczenia podają wynajęte mieszkanie. natomiast kobieta w urzędzie stwierdziła, że wynajętego mieszkania nigdy się nie odliczało. jedynie kredyt na mieszkanie, samo wynajęcie nigdy (przy moim niedowierzaniu podparła się argumentem, że pracuje 30 lat w skacie i wie).

może mi to ktoś wyjaśnić? czy faktycznie jest taka subtelna różnica czy może przez te 30 lat ona siedziała na zapleczu i wysyłała pocztą papiery na złe adresy.

to zalezy ile masz metrow tego mieszkania... no i czy jestes faktycznym pendlerem zameldowanie w PL,.... jakas zona... takie tam...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
84 Posty
Grzegorz Szymczak
(Gregory)
Początkujący
A mnie ciekawi sprawa odliczeń odsetek od kredytu hipotecznego z PL.
Pani w skate mówi ,że można odliczać ,a pani z polish connection twierdzi że nie .
To jak to z tym jest?
Ktoś coś wie konkretnie?
Status pendler ,żona(moja)i dzieci(podobne)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj
763 Posty
Joanna C
(giovi2)
Wyjadacz
JLK21 napisał:
.... jakas zona... takie tam...

JLK21 , a żona może być sąsiada?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
46 Postów
cezary cezar
(cezary25cezary)
Nowicjusz
dzięki za odpowiedź. ja nie korzystam ze statusu pendlera, więc wychodzi na to, że obliżę się smakiem z tym odliczeniem.

inna kwestia, że kiedy pytałem tej kobiety czy nie mogę odpisać mieszkania właśnie dlatego, że nie mam tego uprzywilejowanego statusu, to ona oświadczyła mi, że to nieistotne. wynajmu mieszkania po prostu się nie odlicza.

nie wiem czy uznała, że jako Polak będę próbował odliczyć nawet smsy do Polski ale przecież nie powinna wprowadzać mnie w błąd. zawiodłem się na norweskim urzędzie. jestem tu krótko ale więcej kompetencji dostrzegam w kontaktach z urzędami w Polsce.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1189 Postów

(Izzy)
Maniak
mam już
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1189 Postów

(Izzy)
Maniak
cezary25cezary napisał:
dzięki za odpowiedź. ja nie korzystam ze statusu pendlera, więc wychodzi na to, że obliżę się smakiem z tym odliczeniem.

inna kwestia, że kiedy pytałem tej kobiety czy nie mogę odpisać mieszkania właśnie dlatego, że nie mam tego uprzywilejowanego statusu, to ona oświadczyła mi, że to nieistotne. wynajmu mieszkania po prostu się nie odlicza.

nie wiem czy uznała, że jako Polak będę próbował odliczyć nawet smsy do Polski ale przecież nie powinna wprowadzać mnie w błąd. zawiodłem się na norweskim urzędzie. jestem tu krótko ale więcej kompetencji dostrzegam w kontaktach z urzędami w Polsce.

mieszkanie jest zaliczone do twoich kosztów jeśli przebywasz 48 h poza stałym miejscem zamieszkania

możesz to wrzucić w koszty nie będąc pendlerem a mając stały meldunek w pl koniecznie z tego roku i chyba się raczej nie mylę
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
1189 Postów

(Izzy)
Maniak
Gregory napisał:
A mnie ciekawi sprawa odliczeń odsetek od kredytu hipotecznego z PL.
Pani w skate mówi ,że można odliczać ,a pani z polish connection twierdzi że nie .
To jak to z tym jest?
Ktoś coś wie konkretnie?
Status pendler ,żona(moja)i dzieci(podobne)

3.3.2.w tej pozycji odsetki kredytu z banków zagranicznych
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
46 Postów
cezary cezar
(cezary25cezary)
Nowicjusz
Lizzi

dzięki za podpowiedź.

ostatnio czytałem tu, że każdy rozlicza się sam i chciałem podejść do tematu ambicjonalnie i też samemu spróbować to ogarnąć, ale wychodzi na to, że tym razem będę musiał skorzystać z pomocy osoby kompetentnej.

chociaż, jeśli przysługuje mi 10% odpisu ze względu na krótki pobyt to mogę jeszcze wrzucać dodatkowe koszty czy jest do wyboru: albo biorę 10% off albo próbuję rozliczać się na podstawie kosztów pobytu i utrzymania?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok