Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

4
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

praca w norweskim szpitalu - Norwegia

10 Postów
Wiking
czy ktoś z was pracuje w szpitalu jako pielęgniarka?
jeżeli tak czy możecie napisać jak się wam pracuje? czy językowo dajecie sobie rady?
czekam na wasze opinie!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
Nie pracuje jako pielegniarka, ale moja znajoma tak, niestety nie korzysta z tego forum.
Jezeli chodzi o prace w szpitalu jako pielegniarka, to nie ma mowy o "dawaniu sobie rady z jezykiem" bo to wyglada tak, jakbys slabo mowila po norwesku, ale pocieszala sie, ze jakos to bedzie. W tym przypadku trzeba sie norweskim poslugiwac plynnie w mowie i pismie.
Kolezanka jest zadowolona z pracy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
Wiking
a wiecie może czy pielegniarka w szpitalu pracuje bardziej samodzielnie i decyduje sama o wielu sprawach czy tak jak w Polsce o wiekszosci decyduje lekarz?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
bebok napisał:
a wiecie może czy pielegniarka w szpitalu pracuje bardziej samodzielnie i decyduje sama o wielu sprawach czy tak jak w Polsce o wiekszosci decyduje lekarz?

A o jakich sprawach? Czy podac pacjentowi wody?
Najpierw odpowiedz sobie na pytanie czy masz autoryzacje stad : www.safh.no/ , bo to jest wazniejsze niz podejmowanie decyzji juz w pracy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
Wiking
no wiesz pytanie bylo poważne. więc prosze sie nie wyśmiewać. Jeżeli jesteś tez pielęgniarką to wiesz, że pielęgniarki są tutaj bardziej samodzielne. Pytam jak to wygląda w praktyce w szpitalu. w domu opieki wiem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
W zadnym wypadku sie nie wysmiewam, nie bylo to moją intencją.
Juz pisalam, ze ja nie jestem pielęgniarką, moja koleżanka jest. I powiedziala, ze owszem, mają pewne pole manewru, ale to zalezy od okolicznosci, byloby bardzo duzo pisania.
Ona tez wspomniala o autoryzacji, bo wedlug niej to jest pierwszorzedna sprawa aby dostac prace w szpitalu w zawodzie pielegniarki, a co dalszych spraw typu podejmowanie decyzji, to jeszcze dluga droga, bo trzeba miec staz.
I ja tez uwazam, ze nie ma sie co wiecej na ten temat rozpisywac.
po pierwsze studia pielegnierskie, po drugie dobra znajomosc norweskiego, po trzecie autoryzacja, wtedy mozna zaczac prace, ale i tak nie na caly etat na poczatku.
Jezeli nie spelnia sie powyzszego, mozna pracowac jako hjelpeplaier.
Acha, na forum jest jeden facet o nicku sykepleier84, moze sie pojawi i odpowie na twoje pytania tak, abys byla zadowolona.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
Wiking
dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. pytanie to faktycznie jest dość szczegółowe.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
bebok napisał:
dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. pytanie to faktycznie jest dość szczegółowe.
Dodam jeszcze , że zależy gdzie się tą Pielęgniarką jest , w przychodni , szpitalu ... czy też w domu opieki społecznej... , takiego lub innego rodzaju .
Moja dalsza znajoma trafiła kiedyś , z Oslo gdzie ..."DAWAŁA SOBIE RADĘ" ... do Mojej Wioski ... i tu niestety po dwóch miesiącach padła , nie dała sobie rady ani w szpitalu ...ani w Domu Opieki .... ponieważ Tu starsi ludzie .../ młodsi tyż /...mówią w większości tylko ... dialektem ...wpadającym nieraz w niemiecki . a Ona biegle mówiła tylko po angielsku .
Dlatego trudno jest tak z marszu odpowiedzieć Tobie na zadane pytania ...
Wróciła do Oslo tylko dlatego , że miała autoryzację zawodową ... i teraz faktycznie pracuje jako bardziej pomoc niż samodzielna pielęgniarka ...
Pamiętaj... w Norge , opinia o pracowniku , idzie cały czas za nim , o czym mało kto zdaje sobie sprawę ... ponieważ pracodawcy komunikują się między sobą poza wiedzą Pracownika ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
Wiking
niestety my obcokrajowcy potrzebujemy czasu na odnalezienie się w miejscowym języku, ale z czasem damy rade. Dlatego może nie ma co się śpieszyć, bo tak jakmówisz z głópoty można sobie zepsuć opinię.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
bebok napisał:
niestety my obcokrajowcy potrzebujemy czasu na odnalezienie się w miejscowym języku, ale z czasem damy rade. Dlatego może nie ma co się śpieszyć, bo tak jakmówisz z głópoty można sobie zepsuć opinię.
Wszystko zależy od danego "człowieka" i jego zdolności .
Jeżeli aktualna praca nie daje Tobie aż takich satysfakcji , na jakie liczyłaś , to staraj się o dodatkową pracę , jednak w innym miejscu ... na jakąkolwiek część etatu ... / nawet co trzeci dzień na jedną godzinę ...lub na chwilowe zastępstwa / .
Oczywiście zachowując dotychczasową... bezwzględnie .
Tylko nie tłumacz tej decyzji ...ZAROBKAMI...
Na pytania odpowiadaj , że chcesz szkolić swój język zawodowy ... oraz chęć , jak najszerszego poznania , zwyczajów w Norweskiej Służbie Zdrowia .
Tylko szukając dodatkową pracę , nie zniżaj stanowiska pracy , ani stawki zaszeregowania , poniżej tego co już posiadasz .

Tak zrobił Mój znajomy i teraz w swojej podstawowej firmie , dostał awans , tylko dlatego by konkurencja go nie zabrała ....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok