Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

6
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

ADECCO-kto zna? jakie opinie? warto? - Norwegia

Czytali temat:
5 Postów
piotr diotr
(piotr085)
Wiking
Witam wszystkich – pozdrawiam z kraju – dostałem propozycje pracy przez ADECCO w norwegi – 144,50 NOK /h Brutto , za mieszkanie opłata minimum 3600 NOK – wszystkie dane dostępne ogólnie na necie . Mam pytanko o opinie o tej firmie wśród rodaków w Norwegi .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-8  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
piotr085 napisał:
... dostałem propozycje pracy przez ADECCO w norwegi – 144,50 NOK /h Brutto , za mieszkanie opłata minimum 3600 NOK – wszystkie dane dostępne ogólnie na necie . Mam pytanko o opinie o tej firmie wśród rodaków w Norwegi .
A w jakim charakterze /zawodzie , masz pracować.? , to jest dość istotna informacja .
Jako taka , stawka jest na dobrym poziomie w budownictwie , jednak jako pracownik umysłowy to dno.
I tak można gdybać ...do usranej śmierci .
Co zaś do czynszu , to nie jest to ani dużo ani też mało , zależy jakie za tą kwotę otrzymasz warunki mieszkaniowe , jeżeli będzie to samodzielny pokój z dostępem do wspólnych pomieszczeń socjalnych , to dobrze .
Natomiast jeżeli za tą kwotę będziesz się gnieździł w małym pokoju z drugim kolesiem i to na piętrowym łóżku to już tragedia...
U mnie w Wiosce , pokój w Hotelu Robotniczym , tyle właśnie kosztuje .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:9  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
piotr diotr
(piotr085)
Wiking
Zawód to cieśla szalunkowy – czyli budowa i targanie .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
piotr085 napisał:
Zawód to cieśla szalunkowy – czyli budowa i targanie .
zawód jest bardzo godny, a wręcz biblijny
a do tego pozwala skruszeć w norweskich klimatach
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
piotr085 napisał:
Zawód to cieśla szalunkowy – czyli budowa i targanie
Widzę , że nie za bardzo pałasz miłością do tego zawodu ...!
Targanie ... kojarzy Mi się zawsze z kradzieżami i śmiercią -/targnąć się na własne życie ,przez powieszenie się .../ .
-------------------
Do tematu
Stawka jest gwarantowana , jako najniższa w budownictwie dla osób z przygotowaniem zawodowym rozpoczynającym pracę na budowie w Norge , bez znajomości języka norweskiego .
Jeżeli w pracy nie będziesz pajacował , tylko dbał o Swój Interes , to może firma przejmie ciebie od adeko po jakimś czasie , jeżeli się nie sprawdzisz , to będziesz wędrował z budowy/firmy do firmy...

Przy tej stawce jesteś w stanie odłożyć sobie spokojnie na konto 6-7 tys.Nok.
Nie liczyłem tu nadgodzin , które bywają jednak nie są regułą ... , a jedynie podstawowy etat 150-t/m. ...oraz zaliczkę na podatek -30---36%.
..
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
gabriel napisał:
piotr085 napisał:
Zawód to cieśla szalunkowy – czyli budowa i targanie
Widzę , że nie za bardzo pałasz miłością do tego zawodu ...!

jestem za
nie za bardzo gość wygląda na mającego pojęcie o ciesielce i raczej nie grozi mu aby dostał rysunek do ręki i samodzielnie coś sklecił.
czyli tylko pozostanie wieloletnie pałętanie się z Adecco po różnych budowach i w różnym charakterze jak to robi większość fachufcoff z Polski
a cieśla to najbardziej poszukiwany zawód w Norge z perspektywy Polacka, dla którego praca jest i jeszcze długo będzie i to o każdej porze dnia i roku
niestety, ale trzeba się na tym znać i lubić
P.S
ja nie jestem cieśla, ale musiałem w tym roku robić trochę w zastępstwie urlopowanych
Zgłoś wpis
Oceń wpis:8  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
piotr diotr
(piotr085)
Wiking
Panowie co wy tak do tego – targania – ta mi się napisało taki żarcik  rodacy no co wy ….
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
piotr diotr
(piotr085)
Wiking
czyli tylko pozostanie wieloletnie pałętanie się z Adecco po różnych budowach i w różnym charakterze jak to robi większość fachufcoff z Polski

co to tak dokładniej dla zielonego emigranta ?????????????
Zgłoś wpis
Oceń wpis:9  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
piotr085 napisał:

co to tak dokładniej dla zielonego emigranta ?????????????

Adecco dostarcza fachufcoff z Polski na zapotrzebowanie firm norweskich.
firma zgłasza zapotrzebowanie np. na cieślę
to Adecco wysyła im jakiegoś wolnego co to od jutra ma być cieśla
ten tam coś umie, coś słyszał, ale to dużo za mało, aby norweska firma go sobie zostawiła na stałe i po miesiącu, dwóch delikwenta się pozbywają
no to idzie do domu i po paru dniach oczekiwania może iść jako hydraulik z Adecco do następnej
firmy
i tak całymi latami
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
27 Postów

(michal19801)
Wiking
NIe słuchajcie gościa , bzdury opowiada.

Opowiem jak jest na dzień dzisiejszy gdyż sam pracuje z Adecco.
Mają bardzo starannie przygotowany proces rtekrutacji podzielony na etapy.
Na początek starannie wertują CV przesłane na konkretne stanowisko.
Potem wyławiają z nich osoby z dużym doświadczeniem , tylko z referencjami , nie karane z doświadczeniem w pracy za granicą i TYLKO z kierunkowym wykształceniem i UPRAWNIENIAMI inaczej nie masz szans.

Potem jest decyzja norweskiego pracodawcy , pod warunkiem że adecco Cie wybierze.
Jest rozmowa kwalifikacyjna i test sprawdzający Twój stopień przyswajalności języków obcych.

Jak wszystko się sprawdzi to idziesz na BARDZO intensywny kurs języka norweskiego w SZAFLARACH gdzie masz cotygodniowe egzaminy , szkolenie HMS norweskie oraz szkolenie z różnic w konkretnym zawodzie między Norwegią a innymi krajami ( Polską).
Egzaminy z HMS i końcowy egzamin z norweskiego.

Potem możesz dostać ofertę pracy na 3 mieś ale nie musisz - wybierają tylko tych co się sprawdzili , najlepszych.
Nie ma w ogóle opcji żeby ktoś pracował nie w swoim zawodzie!

Ja mam technika sanitarnego i inżyniera sanitarnego po uniwerku w Polsce ,doświadczenie w pracy na stanowisku hydraulika referencje z 2 firm , uprawnienia , skończone szkolenia i ocene końcową 4,5/5 możliwych komunikatywności językowej.
Spełniając te warunki dostałem pracę na umowe o pracę z dobrą stawką na godz z nadgodzinami jako samodzielny specjalista - tylko mi materiał dowożą jak zamawiam , ciągle jednak szlifuje język i uczę się nowych technologii.

Tu idziesz do pracy to na początku mówią Ci co masz robić a Ty masz to wykonać nikt Cie nie pilnuje i nie mówi co i jak itd jak się nie sprawdzisz żegnają wg okresu wypowiedzenia zawartego na umowie o pracę

A Ty człowieku ogarnij się i bzdur nie opowiadaj

cieśla hydraulikiem , czy ty wiesz co ty piszesz ?!!

Jak ktoś jest baranem to jak ma go norweska firma zostawić ? Musisz się wykazać , musisz być dobry , najlepszy , lepszy niż norwescy specjaliści i znać komunikatywnie NORWESKI a nie angielski.

Napisałem prawde i tylko prawdę z własnego doświadczenia

Jak macie jakieś pytania proszę na moje PW .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok