Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Rezygnacja czeku w zł na rzecz kasy na konto norw. - Norwegia

Czytali temat:
(753 niezalogowanych)
34 Posty
Łukasz Hamerla
(lukaschu)
Nowicjusz
Witajcie!
Obecnie pracuje w Norwegii a czek z kwotą w złotówkach przyszedł do mojego domu rodzinnego w Polsce (zwrot podatku). Kasa przyszła w formie czeku z Deutsche Bank (Aktiengesellschaft) zapewne dlatego, że nie posiadałem konta norweskiego. Teraz jak juz takie konto posiadam w banku SpareBank czy mógłbym jakoś anulowac ten czek i dostac pieniadze na konto?
Chodzi o to, że do Polski wracam 24tego sierpnia i po pierwsze nie wiem jak to jest z waznościa tego czeku bo nie ma nic o tym napisane-jest tylko data wydrukowania 28 czerwiec 2011. Po drugie to słysząłem ze taki czek realizuje sie w Polsce bardzo długo (ja mam konto w mBanku). Czek jest wystawiony na moje imie i nazwisko wiec chyba nikt oprocz mnie go nie moze zrealizowac. Moja mama ma znajoma w banku spoldzielczym moze da sie w takim banku? Sprawa jest pilna -nie chce zeby mi kasa przepadla. ;/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
58 Postów
Ewa Kasprzyk
(ebkas)
Nowicjusz
Czek po miesiącu powinien wrócić do Skatte. Tak była 3 lata temu. Miałem podobną sytuacje. Chyba, że coś się zmieniło.
Przede wszystkim w skatte podaj norweski adres i numer konta. Dopiero wtedy dostaniesz pieniądze na konto.
Powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
34 Posty
Łukasz Hamerla
(lukaschu)
Nowicjusz
tzn jak "sam powinien wrócić"? tzn stracić ważność i swoja ze tak powiem "moc"? i w zadnym banku mi go nie zrealizuja a wtedy bede musial wybrac sie do urzedu i podac nr konta zeby mi na niego wyslali?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
84 Posty
Grzegorz Szymczak
(Gregory)
Początkujący
Nie zrealizowane giro(czek) wraca do wystawcy.W tym układzie do komuny ,która wystawiła Ci zwrot podatku.Wystarczy znależć miejscową komunę(nie urząd podatkowy!) ,jest tam urzędnik zajmujący się zwrotem nadpłaconego podatku ,wystarczy się wylegitymować i wyłuszczyć sprawę.Na sto procent pomogą.Sam tak załatwiam czeki za żonę(czasami w norge pracuje i dostaje czeki na mój adres)podaję im nr konta w pl i wszystko wysyłają bez prowizji.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
34 Posty
Łukasz Hamerla
(lukaschu)
Nowicjusz
byłem w urzędzie i zostałem pozytywnie zszokowany postawa tych ludzi do klienta! Odrazu jak wszedłem pani leci do mnie z raczka zeby sie przywitac i mi sie przedstawia z imienia Zaprowadzila mnie do odpowiedniego pracownika i tam po angielsku się wypytałem co i jak. Rzeczywiscie czek ma wazność 1 lub 2 miesiace -juz nie pamietam. Proponowal mi zeby ktos z rodziny odesłał czek a jesli nie to po 2 miesiacach czek starci wazność i pieniądze przeleja mi na konto norweskie które im przy okazji podałem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
84 Posty
Grzegorz Szymczak
(Gregory)
Początkujący
No i git
Ale ,rzeczywiście chcą czek z powrotem.
Jeżeli jest ważny np.do 29.07 to po około dwóch tygodniach powinni przelać na konto .
Dziwnie ,że poinformowali Ciebie ,że po dwóch miesiącach..
Ważne ,że kasa Tutaj nie zginie!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok