Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

1
DZIEŃ

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Zapytanie o zaliczke podatku. - Norwegia

Czytali temat:
Robert Ostapczuk janzel12 Pabllo31 Grzegorz n Luki15 Maro2616 Ghost1989 Tomtom40 (6007 niezalogowanych)
3 Posty
Piotr Jakubowski
(Jakub1978)
Wiking
Witam wszystkich na forum. Mam pytanko. Pracuje od niedawna w Stavanger przydzielono mi ( trekktabell 7150 w Skattekort. Dostałem pierwszą wypłate za dwa całe tygodnie pracy 13793,85 koron. Według tabeli podatek za 14 dni pracy od tej kwoty powinien wynosić (kwota 13800 podatek tabela 3768) a mi skasowali 4965 to jest 36% .Niewiem bardzo o co chodzi. Z góry dzięki za pomoc.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
znajdź sobie tu tabelę 7150 i zobacz czy słusznie
skort.skatteetaten.no/skd/trekk/trekk
pozdrawiam środkowym
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
nie wiem na jakiej podstawie dostałeś tabelę 7150 ?? skoro nie widzę żeby taka tabela istniała
mądrość do potęgi
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
a faktycznie jest taka tabela , tylko że ktoś pobiera ci więcej podatku z tego co piszesz zresztą co to za dochód te 13000 za 2 tygodnie -- śmiech na sali
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
48 Postów
Nowicjusz
nie wiem na jakiej podstawie dostałeś tabelę 7150 ?? skoro nie widzę żeby taka tabela istniała

Jak najbardziej-taka tabela istnieje. Jest to specjalna tabela dla dla obcokrajowców zatrudnionych na terenie Finnmarku lub norweskiego szelfu kontynentalnego przez okres krotszy niz 12 mies. oraz nie podlegajacych norweskiemu Trygdeloven.

Tak więc "powiatowy" numery tabel nie kończą sie na ...33, są tez tabele specjalne )
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
o ile pamiętam to 36% to najmniejsza zaliczka dla początkującego pracownika obcokrajowca z numerem, a bez numeru 50%
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
48 Postów
Nowicjusz
Moze byc też tak, że na karcie podatkowej w Del 3 nie ma uwzględnionego żadnego odpisu, czyli Minstefradrag = 0, stąd te 36%.

Ale potraktuj to jako skarbonkę, z której po rozliczeniu tego roku podatkowego wyciągniesz niemałą sumkę pod warunkiem, że uwzględnisz wszystkie odliczenia, łącznie z 10 proc. Standardfradrag
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Piotr Jakubowski
(Jakub1978)
Wiking
Tabela taka istnieje bo mam ją przed sobą.A zarobek jaki jest taki jest mam 149/h nadgodzin nie zabardzo dają . Troche kiepsko ale co tam .Jeśli chodzi o Minstefredrag to25000.pozdrawiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
35 Postów
grzegorz zawadzki
(gllugas)
Nowicjusz
czy ktos wie jak odpisac od podatku za dojazd do pracy prywatnym autem? jak mam to udowodnić?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
gllugas napisał:
czy ktos wie jak odpisac od podatku za dojazd do pracy prywatnym autem? jak mam to udowodnić?
może rób sobie zdjęcia rano jak wsiadasz do samochodu i potem jak w pracy wysiadasz
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok