Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

6
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

moja polska firma w norwegii - Norwegia

8 Postów
krzysztof stephan
(interiorman)
Wiking
========WITAM WSZYSTKICH =======niedługo mam zlecenie dla mojej firmy i niewiem ,jak to jest do końca z tymi formalnościami związanymi z wykonywaniem usług tutaj w norwegii firmę założyłem rok temu w polsce i jestem ryczałtowcem , z tego co mówi moja księgowa wynika że wystarczy przyjechać i zacząć pracę ----jeśli wykonuję to dla firmy norweskiej .*****************myślicie że jednak muszę mięć norweski nip, regon itd
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1635 Postów
Maniak
interiorman napisał:
========WITAM WSZYSTKICH =======niedługo mam zlecenie dla mojej firmy i niewiem ,jak to jest do końca z tymi formalnościami związanymi z wykonywaniem usług tutaj w norwegii ,firmę założyłem rok temu w polsce i jestem ryczałtowcem , z tego co mówi moja księgowa wynika że wystarczy przyjechać i zacząć pracę ----jeśli wykonuję to dla firmy norweskiej .*****************myślicie że jednak muszę mięć norweski nip, regon itd

musisz sie zarejestrowac tutaj i otworzyc NUF, musisz miec reprezentanta VAT, jezeli masz pracownikow bedziesz musial placic norweski zus i stawki norweskie, nie wolno placic polskich stawek plus dieta.

w momencie kiedy zarejestrujesz NUF wypadaloby miec D-nummer aby otworzyc konto w banku, ale jezeli to zrobisz jest duza szansa ze urzad norweski bedzie chcial cie opodatkowac tutaj jezeli przekroczysz 183 dni pracy, dotego bedziesz musial wypelniac odpowiednie formularze do kazdego projektu i tlumaczyc sie na pismie z kazdego dnia pobytu .

Koszt zalozeniu NUF przez firme zewnetrzna od 3500 do 5000 kr, koszt ksiegowego i przy okazji reprezentanta vat to ok 700-900 kr za godzine.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
krzysztof stephan
(interiorman)
Wiking
======== wielkie dzięki BIZI =========== ,że chciałeś podzielić się swoją wiedzą na ten temat , wspomniałem już wcześniej że jestem płatnikiem ryczałtu 5.5% w polsce i księgowa twierdzi że wystarczy złożyć tylko gdzieś formularz [, że nie jestem na vacie] , poczym mogę wystawić legalnie zwykły rachunek na norweską firmę dla ,której wykonam pracę , i wszystko powinno być OK. --------------jeśli możesz coś dopowiedzieć to będę Ci wdzięczny ,z resztą muszę podzwonić po urzędach i mieć pewność co i jak , niechciałbym płacić jakiejś kary pużniej , bo niezbijam jakiś kokosów .....................do usłyszenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
krzysztof stephan
(interiorman)
Wiking
zapomniałem tylko cie zapytać ,czy prowadzisz jakąś firmę w polsce i pracujesz w norwegii , i interesuje mnie to czy jesteś vatowcem w polsce , a może masz norweską firmę -----------jeśli tak to wytłumacz mi proszę te różnice ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''pozdrawiam interiorman bergen
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
1635 Postów
Maniak
interiorman napisał:
======== wielkie dzięki BIZI =========== ,że chciałeś podzielić się swoją wiedzą na ten temat , wspomniałem już wcześniej że jestem płatnikiem ryczałtu 5.5% w polsce i księgowa twierdzi że wystarczy złożyć tylko gdzieś formularz [, że nie jestem na vacie] , poczym mogę wystawić legalnie zwykły rachunek na norweską firmę dla ,której wykonam pracę , i wszystko powinno być OK. --------------jeśli możesz coś dopowiedzieć to będę Ci wdzięczny ,z resztą muszę podzwonić po urzędach i mieć pewność co i jak , niechciałbym płacić jakiejś kary pużniej , bo niezbijam jakiś kokosów .....................do usłyszenia

zgodnie z umowa pomiedzy PL a NO nie wolno ci wystawiac faktury jako firmie z polski bez rejestracji o ktorej napisalem wczesniej, umowa gwarantuje unikanie podwojnego opodatkowania ale tylko do 183 dni pracy w NO lacznie w ciagu calego roku. Po 183 dniach musisz zaplacic podatek dochodowy w NO zgodnie z obowiazujacymi stawkami czyli w przypadku firmy ok 38% ryczltowo, ktore jest rozliczane w roku nastepnym.
Wystawiajac fakture w norwegii jako NUF ( po norwesku lub angielsku ) masz obowiazek zglosic fakture do urzedu skarbowego w PL wraz z tlumaczeniem na jezyk polski.
Podatek VAT w wysokosci 25 % placisz w norwegii poprzez reprezentanta VAT, natomiast podatek dochodowy placisz w PL, w przypadku Vat-u nie musisz go placic w PL, poniewaz juz go zaplaciles w Norwegii. De facto VAT cie w PL nie interesuje i nie musisz byc platnikiem w PL, chyba ze sprzedajesz uslugi w PL, wtedy po przekroczeniu kwoty, musisz zglosic VAT.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj
1635 Postów
Maniak
interiorman napisał:
zapomniałem tylko cie zapytać ,czy prowadzisz jakąś firmę w polsce i pracujesz w norwegii , i interesuje mnie to czy jesteś vatowcem w polsce , a może masz norweską firmę -----------jeśli tak to wytłumacz mi proszę te różnice ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''pozdrawiam interiorman bergen

Mialem firme w PL i rowniez mialem NUF w Norwegii, obecnie prowadze tylko firme norweska, poniewaz mieszkam i pracuje tutaj na stale, wiec tak czy siak musialbym placic podatek tutaj.

Twoja ksiegowa sie myli, Norwegia nie jest w UE i pomimo tego ze jest w EOG ma prawo stosowac swoje przepisy wewnetrzne, ktore bardzo dokladnie okreslaja sposob dzialania firm zagranicznych na terenie Norwegii.

Przy kazdym kontrakcie jako NUF bedziesz musial wyslac formularz RF 1199 do urzedu w Stavanger, urzad ten zajmuje sie wlasnie oddzialami firm zagranicznych.

Jezeli wystawisz fakture przez polska firme innej norweskiej firmie, ksiegowy nie ma prawa uznac tej faktury, czyli nie moze jej wliczyc w koszta, no i mozesz sie spodziewac "delikatnych" klopotow ze strony norweskiego urzedu skarbowego. Beda od ciebie wymagali zaplaty VAt-u oraz podatku dochodowego.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
krzysztof stephan
(interiorman)
Wiking
WIDZĘ ŻE ZNASZ SIĘ NIEŻLE NA RZECZY , NIEWIEM CO Z TĄ MOJĄ KSIĘGOWĄ MA WIELU PRZEDSIĘBIORCÓW KTÓRZY WYKONUJĄ ZLECENIA W CAŁEJ EUROPIE ALE NIKOGO Z NORWEGII ,TYLKO JA . NAJLEPSZE JEST TO ŻE ŚREDNIO POSŁUGUJE SIĘ TYLKO J.ANGIELSKIM I MAM TRUDNOŚCI ZE ZROZUMIENIEM J.NORWESKIEGO , POZATYM ZLECENIA KTÓRYCH MOGĘ SIĘ SPODZIEWAĆ NIE BĘDĄ GIGANTYCZNE JAKIEŚ 30-40 tyś. NOK / MIESIĄC ,I NIEREGULARNE. WIĘC ZACZYNAM SIĘ ZASTANAWIAĆ ILE TAK NAPRAWDĘ POZOSTANIE MI W KIESZENI -BO PRACUJĘ SAM. =========WSPOMNIAŁEŚ O FAKTURZE ,A JA WYSTAWIAM ZWYKŁY RACHUNEK NA KTÓRYM JEST NAPISANE ŻE SPRZEDAWCA NIE JEST PŁATNIKIEM VATU , MOŻE TO JAKAŚ RÓŻNICA . ========WIELKIE DZIĘKI ZA KONKRETNE WSKAZANIA , CHCIAŁBYM WKRÓTCE ZACZĄĆ A TAK NAPRAWĘ MAM JUŻ DOŚĆ , NIECHCIAŁBYM PŁACIĆ JAKIŚ KAR JAK NASZ RODAK Z FORUM [ 48000 NOK ], PRZYSZŁO MU DO POLSKI. MOŻE WIESZ GDZIE MÓGŁBYM WZBOGACIĆ SWOJĄ MIZERNĄ JEDNAK WIEDZĘ -COŚ CIEKAWEGO W NECIE LUB TP. POZDRAWIAM Z BERGEN
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
krzysztof stephan
(interiorman)
Wiking
JAKO RYCZAŁTOWIEC Z BRANŻY BUDOWLANEJ , PROWADZĄC DOPIERO OD ROKU FIRME W POLSCE NIE MAM ŻADNYCH KOSZTÓW BO JESTEM WCIĄZ NA MAŁYM ZUSIE I NIEWYSTAWIAM FAKTUR TYLKO RACHUNKI . POMYŚLAŁEM SOBIE ŻE MOŻE WSZYSTKO SIĘ ZGADZA -TO CO NAPISAŁEŚ, ALE ODNOSI SIĘ DO FIRM KTÓRE ODPROWADZAJĄ VAT W POLSCE I PEŁEN ZUS . W MOIM PRZYPADKU TO PIERWSZA FIRMA ,JAKĄ OTWORZYŁEM, ISTNIEJE OBECNIE OD ROKU , WIEC ZA ROK W KWIETNIU PRZEJDĘ AUTOMATYCZNIE NA VAT ====MYŚLISZ ŻE TO CO NAPISAŁEM TERAZ ,COŚ ZMIENIA? POZDRO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
1635 Postów
Maniak
interiorman napisał:
JAKO RYCZAŁTOWIEC Z BRANŻY BUDOWLANEJ , PROWADZĄC DOPIERO OD ROKU FIRME W POLSCE NIE MAM ŻADNYCH KOSZTÓW BO JESTEM WCIĄZ NA MAŁYM ZUSIE I NIEWYSTAWIAM FAKTUR TYLKO RACHUNKI . POMYŚLAŁEM SOBIE ŻE MOŻE WSZYSTKO SIĘ ZGADZA -TO CO NAPISAŁEŚ, ALE ODNOSI SIĘ DO FIRM KTÓRE ODPROWADZAJĄ VAT W POLSCE I PEŁEN ZUS . W MOIM PRZYPADKU TO PIERWSZA FIRMA ,JAKĄ OTWORZYŁEM, ISTNIEJE OBECNIE OD ROKU , WIEC ZA ROK W KWIETNIU PRZEJDĘ AUTOMATYCZNIE NA VAT ====MYŚLISZ ŻE TO CO NAPISAŁEM TERAZ ,COŚ ZMIENIA? POZDRO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

hej, tak w skrocie- po pierwsze, nie wolno ci wystawic rachunku/faktury z polskiej firmy, musisz miec NUF.

Jako NUF- VAT placisz tutaj, dochodowy w PL. Musisz miec reprezentanta VAT i nie wolno ci przekroczyc 183 dni pracy, bo bedziesz placil podatki w NO.

Wiedze mozesz zdobyc najszybciej w frmach, ktore sie tym zajmuja, ale bedzie cie to slono kosztowalo, moja wiedza kosztowala mnie ponad 60 tys koron. Uczylem sie na wlasnych bledach pare lat temu, jezeli chcesz to moge ci troche pomoc- bezplatnie

Jak bedziesz zainteresowany to napisz na PRIV.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
krzysztof stephan
(interiorman)
Wiking
DZIĘKI ZA WSPARCIE , -na PRIV. -tz.prywatny ,coś więcej please, bo ciemny jestem , wciąż odkrywam cos nowego na tym forum ,a może chodzi o czat ? WDZIĘCZNY CI JESTEM ZA INFO ,KTÓRE DOTYCHCZAS PRZEKAZAŁEŚ ======CHCIAŁBYM JAKOS SOBIE PORADZIĆ ALE CHYBA LEPIEJ WYCHODZĄ MI ŁAZIENKI .. DAJ ZNAĆ O CO CI CHODZIŁO Z TYM PRIV ...MUSZĘ KOŃCZYĆ NA DZIŚ ,MOŻE JUTRO COŚ NAPISZĘ .. JESTEM Z BERGEN MÓJ TEL;96841982 JAK CHCESZ TO DAJ SYGNAŁ W DZIEŃ A JA ODDZWONIE TO BYŚMY POGADALI... POZDRAWIAM INTERIORMAN
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok