interiorman napisał:
======== wielkie dzięki BIZI =========== ,że chciałeś podzielić się swoją wiedzą na ten temat , wspomniałem już wcześniej że jestem płatnikiem ryczałtu 5.5% w polsce i księgowa twierdzi że wystarczy złożyć tylko gdzieś formularz [, że nie jestem na vacie] , poczym mogę wystawić legalnie zwykły rachunek na norweską firmę dla ,której wykonam pracę , i wszystko powinno być OK. --------------jeśli możesz coś dopowiedzieć to będę Ci wdzięczny ,z resztą muszę podzwonić po urzędach i mieć pewność co i jak , niechciałbym płacić jakiejś kary pużniej , bo niezbijam jakiś kokosów .....................do usłyszenia
zgodnie z umowa pomiedzy PL a NO nie wolno ci wystawiac faktury jako firmie z polski bez rejestracji o ktorej napisalem wczesniej, umowa gwarantuje unikanie podwojnego opodatkowania ale tylko do 183 dni pracy w NO lacznie w ciagu calego roku. Po 183 dniach musisz zaplacic podatek dochodowy w NO zgodnie z obowiazujacymi stawkami czyli w przypadku firmy ok 38% ryczltowo, ktore jest rozliczane w roku nastepnym.
Wystawiajac fakture w norwegii jako NUF ( po norwesku lub angielsku ) masz obowiazek zglosic fakture do urzedu skarbowego w PL wraz z tlumaczeniem na jezyk polski.
Podatek VAT w wysokosci 25 % placisz w norwegii poprzez reprezentanta VAT, natomiast podatek dochodowy placisz w PL, w przypadku Vat-u nie musisz go placic w PL, poniewaz juz go zaplaciles w Norwegii. De facto VAT cie w PL nie interesuje i nie musisz byc platnikiem w PL, chyba ze sprzedajesz uslugi w PL, wtedy po przekroczeniu kwoty, musisz zglosic VAT.