Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

6
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

konto w polsce - Norwegia

230 Postów
joanna kidawa
(asia68)
Stały Bywalec
Bardzo proszę o poradę, w jakim banku w Polsce założyć konto dla przelewów z norweskiego Spar Bank 1. Wiem, że filii tego banku w Polsce nie ma , a Nordea Bank wprawdzie wypłaca korony w naturze, ale nie wydaje kart płatniczych dla kont walutowych. Przeliczenie kursu odbywa się nie wg. średniego kursu dnia dla waluty, ale wg kursu Nordea Bank.Nie wiem co jest korzystniejsze, czy korzystanie z firm pośredniczących na terenie NO , aby to przelać w złotówkach na zwykły ROR, który posiadam, czy założenie tutaj konta walutowego w jakimś banku. Dzwoniłam do kilku i już całkiem się zakręciłam, dlatego proszę o poradę, na pewno jesteście bardziej w temacie i macie sprawdzone metody. Z góry dziękuję i życzę miłego popołudnia oraz pozdrawiam ze słonecznej Polski !
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-9  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Joanna Sokołowska
(joanna001)
Wiking
Witam, Ja tutaj mam konto w Nordei a w Polsce w BZ i robiąc przelewy do polski od razu tutaj przewalutowuję na złotówki bez żadnych firm pośredniczących. Przy przelewach zagranicznych można wybrać walutę jaka wychodzi z konta w Norwegii czyli NOK i jaka ma wpłynąć do Polski (ja wybieram PLN-wtedy przewalutowują tu w Norwegii a poza tym jest zawsze trochę lepszy kurs niż w Polsce). Wiem że tak samo jest w DnBNOR i pewnie w Twoim banku też.
Myślę że jeśli są takie firmy pośredniczące o których piszesz, to pewnie nie obejdzie się bez opłat
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Mam konto w SpareBank1...i od samego początku jak mam te konto a to już ponad dwa lata .pieniądze na moje konto w Polsce przelewam jako złotówki .
Daję taką dyspozycję i tyle... , na wydruku potwierdzającym przelew widnieje kwota przelewu w złotówkach ..opłata w NOK. i kwota całkowita która schodzi z mojego konta w NOK.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
230 Postów
joanna kidawa
(asia68)
Stały Bywalec
dziękuję joannie 001 i gabrielowi za podpowiedź.miłego wieczoru
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
172 Posty
Marek S
(telemarek)
Stały Bywalec
A ja pokusilem sie o zmiane banku i zalozylem sobie konto w Nordei norweskiej i polskiej. W Polsce mam dwa konta, jedno zlotowkowe, drugie w koronach norweskich. Przelewy w koronach norweskich pomiedzy Norwegia i Polska robie za darmo. Nastepnie moge albo przewalutowac korony na zlotowki w abku internetowym po kursie bankowym, bez zadnych oplat, badz tez, jak robilem to ostatnio, przy okazji pobytu w Polsce wyplacic z konta w Nordei korony i udac sie do dobrego kantoru, poniewaz tam maja kursy korzytniejsze niz w banku, a przy wiekszych kwotach mozna negocjowac. W ten sposob nie wydaje ani zlotowki (ani nawet korony) za przelewy zagraniczne.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:9  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Paprotniki Dzikie
(Paprotniki)
Wiking
Witam!
I co teraz skoro Nordea Bank już nie ma w Polsce? Jakie konto bankowe polecacie założyć w Norwegii a jakie w Polsce (walutowe) by swobodnie i korzystnie przelewać korony norweskie?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
106 Postów
XY YZ
(Watrobka89)
Początkujący
Przyłączam się do pytania.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty
Michal Kichal
(Supermisiek)
Wiking
Oczywiscie Nordei nie ma juz w Pl, mam konto w SR1 od 10 lat, jesli potrzebuje przelac pieniadze, wysylam na konto do pko sa, koszt przelewu 35 koron nie zaleznie od kwoty, przelicznik wedlug narodowego kursu walut, kozystalem takze z firmy cinkciaz.pl, mozna pare groszy zyskac przy wiekszych kwotach
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
172 Posty
Marek S
(telemarek)
Stały Bywalec
Po przejeciu polskiej Nordei przez PKO BP, bank utrzymal konta klientow, wiec nadal robie przelewy NOK bezposrednio na polski konto walutowe. Jedyna zmiana jest taka, ze PKO pobiera prowizje (ok 25 NOK za przelew, w zaleznosci od kwoty).
Poza tym powstala tez opcja przelwu bezposrednio z zagranicy na konto w katorze walutowym, ja uzywam www.kantordarex.pl od kilku lat i moge spokojnie polecic. Kursy maja troche korzystniejsze niz cinkciarz.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty
Michal Kichal
(Supermisiek)
Wiking
hei, mi zabieraja 35koron, masz sr1 bank?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok