Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

4
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

rower - Norwegia

Czytali temat:
M D ewelina łata Marius Sheliga PIOTR KOLASIŃSKI Karol Piotrzkowski Adam Zieran Tommi T Czesio Nowak Joanna Skowera Oni Norge rafaladamczak Joanna Głowa kris-is-ok robert de (3612 niezalogowanych)
1 Post

(kasienia)
Wiking
witam.mam pytanie ktore mnie gnebi a wiec czy dziecko jezdzac rowerem musi miec kask???????? czy kask u dziecka jest obowiazkowy pozdrowienia dla wszystkich
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Jeśli dziecko źle się uczy, jest niegrzeczne, czyli mówiąc ogólnie ma bardzo twardy łeb, to kask mu nie jest potrzebny, bo i po co dodatkowy ciężar utrudniający manewrowanie dwukółką.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
Kwestia zdrowego rozsądku= dziecko w kasku, w tutejszych warunkach to chyba oczywiste żeby dziecku kask założyć.
Chyba że dzieciak po terenach trawiastych śmiga to można sobie odpuścić w ostateczności.
Nie ma obowiązku to nie zakładam kasku bo i po co jak pusto w głowie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
187 Postów
Zimny Dran
(ZimnyDran1)
Stały Bywalec
Mam pytanie czy kasienia jezdzac na rowerze maiala kask czy nie? Odnosze wrazenie ze chyba nie, ale zawsze moge sie mylic.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Ja kiedyś pytałam Norwegów, czy jest obowiązek zakładania kasku i czy jego niezałożenie grozi mandatem, ale niestety nie uzyskałam odpowiedzi. Jako matka natomiast zawsze kask dziecku nakładam i nie pozwalam jeździć bez. Sama nie używam, choć mąż mi kupił i teraz gnębi, że powinnam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Mój mąż twierdzi, że jednak są mandaty za brak kasku, jakaś Niemka, żona Norwega mu powiedziała...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(kasienia)
Wiking
dzieki za odpowiedzi ale widze ze niektorym humor dopisuje
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
549 Postów
Grzegorz K
(Grzes203)
Wyjadacz
Niestety nie znalazłem aktualnego artykułu odnośnie kasków rowerowych. W tym roku miał być wprowadzony przepis o obowiązku jazdy w kasku dla dzieci i młodzieży poniżej 16 roku życia a później dla wszystkich rowerzystów.
"... co roku około 9000 rowerzystów (w samym tylko Bergen) trafia do szpitala po wypadkach, jedna trzecia z nich ma poważne urazy głowy. Kask rowerowy zmniejsza ryzyko urazu głowy o 60 - 85%..."

Jeżeli zaoszczędzenie 150kr na zdrowiu i bezpieczeństwie dziecka Cię uszczęśliwi to powodzenia życzę.
Nie dziw się sarkazmowi, zasłużyłaś sobie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
Grzes203 napisał:
Niestety nie znalazłem aktualnego artykułu odnośnie kasków rowerowych. W tym roku miał być wprowadzony przepis o obowiązku jazdy w kasku dla dzieci i młodzieży poniżej 16 roku życia a później dla wszystkich rowerzystów.
"... co roku około 9000 rowerzystów (w samym tylko Bergen) trafia do szpitala po wypadkach, jedna trzecia z nich ma poważne urazy głowy. Kask rowerowy zmniejsza ryzyko urazu głowy o 60 - 85%..."

Jeżeli zaoszczędzenie 150kr na zdrowiu i bezpieczeństwie dziecka Cię uszczęśliwi to powodzenia życzę.
Nie dziw się sarkazmowi, zasłużyłaś sobie

Hihihihihihi przygadal kociol garnkowi!!!! Grzes a pamietasz moj gipsik na reku i twoje ramie???? hihihihi Sami mamy zakute lby! Chodz to nie az tak duze kolka ale szkody tez narobily.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj
549 Postów
Grzegorz K
(Grzes203)
Wyjadacz
Właśnie to że mamy zakute łby zwalnia nas z obowiązku noszenia kasków
Ja mam w domu, kiedyś nawet miałem przy sobie na rolkach.
W zeszłym tygodniu mieliśmy jeden na trzy osoby, przydał się jak graliśmy w ping-ponga bo Aga strasznie często rakietkę z ręki wypuszczała
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok