Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

1
DZIEŃ

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Baśnie i legendy norweskie - Norwegia

Czytali temat:
Wojciech Olak Julia Dzuls Monika K. Agnor100 Karolinabbb MarcelinaMarcepanek (10936 niezalogowanych)
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Pytanie do zorientowanych, czy w Polsce można kupić książki z baśniami norweskimi, najlepiej dla dzieci? Na razie znalazłam tylko to www.empik.com/uwaga-trolle-basnie-norwes...od56451674,ksiazka-p ale nie wiem, czy jest tam opowieść o Nøkken. Kim w ogóle jest Nøkken? Syn mnie męczył szukaniem obrazków z nim, ochrzaniłam że się interesuje potworami, a potem się okazało, że uczą się o nim w szkole. Mały nie umie streścić tej baśni lub legendy, upiera się tylko, że ten stwór jest prawdziwy Muszę się czegoś o nim dowiedzieć!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Nøkken to taki potwor ktory mieszka w bajorach , jeziorach i rzekach .Jest on personifikacja tego co jest " straszne" w wodzie , pokazuje sie pod roznymi postaciami i probuje zwabic do wody ludzi, zeby ich w niej utopic .

Zdjecia nøkken :

www.google.no/images?hl=nn&q=n%C3%B8...&ved=0CB8QsAQwBA

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
1485 Postów
Darek ...
(ulv72)
Maniak
hej gama, znalazlem cos takiego cyt. :

Nøkken
Najstarsze ze słów nordyckich określających prawdziwe zło, diabla wychodzącego z wody. Etymologia z łacińskiego: hipopotamus - potwor wychodzący z wody, ale i potwor z wody z oryginalnego Beowulf z 700 roku.
Najsilniejsze przekleństwo, dużego kalibru i do poważnych spraw.
Używane do dziś
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-9  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
No to ładnych rzeczy mój mały się w tym wieku w szkole uczy. Trochę się boi teraz, gdy idziemy do lasu to zaraz mi mówi, że będzie tam Nøkken i jeszcze upiera się, że on jest prawdziwy, bo Pani w szkole tak powiedziała. Generalnie nie mam problemu z przekonaniem go do czegokolwiek, ale tu jest zderzenie autorytetów Mama kontra Nauczycielka, a że opowieść jest norweska więc przegrałam
Orientujecie się na temat legend i baśni wydanych w Polsce, poza książką wspomnianą powyżej?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1485 Postów
Darek ...
(ulv72)
Maniak
ja niestety nie orientuje sie

a w lesie to ty gama naprawde lepiej uwazaj , on tam rzeczywiscie jest, ten Nøkken, to nie zarty
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
A u mnie Nøkken jest ostatnio w lodowce.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Basia, chodzi ci ze lengde jest 185 mm ? przydałoby sie 220 mm
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
barbara67 napisał:
A u mnie w nocnej szufladzie :

www.retthjem.no/shop/index.aspx?group=86...od=8434574&pic=1

Mam nadzieję, że oni nie tym Nøkken się uczą, mały ma jeszcze czas Widzę jednak, że Nøkken ważny w Norwegii jest
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-7  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Hilton napisał:
Basia, chodzi ci ze lengde jest 185 mm ? przydałoby sie 220 mm

No to moze tu jest cos dla ciebie :

www.bestxxxsextoys.info/Docs/Glass%20Toys.htm

Zgłoś wpis