Witam, proszę o poradę o osoby które były w poodbnej sytuacji do mojej lub orientują się w temacie. Z góry dziękuję za przeczytanie całego wpisu. Przebywałam w tym roku na zwolnieniu lekarskim blisko 5 miesięcy z powodu problemów na tle psychicznym spowodowanych mobbingowaniem przez pracodawcę. Pracodawca zakwestionował moje zwolnienie lekarskie, a następnie NAV odrzucił mój wniosek o zasiłek chorobowy. po czym wysłałam odwołanie od danej decyzji i aktualnie czekam na osatetczną decyzję któą dostanę maksymalnie w połowie stycznia. W tej chwili od jednego miesiąca przebywam na dagpenger i pobieram świadczenia z tego tytułu. Nie czuję się w pełni zdrowa, podejrzewam u siebie depresję i za 2 tygodnie mam wizytę u lekarza rodzinnego i właśnie tam chciałabym, aby lekarz w końcu poważnie zainteresował moim złym stanem, oraz wystawił mi zwolnienie lekarskie, ponieważ nie czuję się na tyle dobrze, aby podjąć nową pracę. Chciałabym na zwolnieniu lekarskim pojechać do Polski i tam przebywać, ponieważ to właśnie pobyt tutaj w Norwegii oraz wszystkie nieprzyjemności jakie mnie spotkały w ostatnim czasie doprowadziły mnie do stanu w jakim się obecnie znajduję. Czy powinnam zgłosić lekarzowi, że chcę pojechać do Polski? Czy lekarz może wystawić zwolnienie tylko na jeden miesiąc, a po kolejne będę musiała przylecieć osobiście? Może uda się to załatwić telefonicznie. Czy jeśli zdecyduję się na stałe przenieść do Polski to będę mogła z automatu przenieść dagpenger do Polski na okres 3 miesięcy zaraz po zakończonym zwolnieniu chorobowym? Czy ktoś z Państwa spotkał się z podobną sytuacją? Czuję się tragicznie, ciągną się za mną nieprzyjemności ze strony byłego pracodawcy, a moja sytyuacja finansowa nie pozwala mi na rzucenie wszystkiego i powrót do Polski bez otrzymywania stałych wpływów... Muszę pozbierać się psychicznie, stanąć na nogi, a nie jestem gotowa na kolejne nieprzyjemności ze strony NAVu. Dziękuję za wszystkie merytoryczne odpowiedzi. Pozdrawiam serdecznie, Dorota.
1 Rok, 5 Miesięcy temu